Ο Σωτήρης Μπακαΐμης βλέπει στο φόντο της έρευνάς του 57 νεκρούς, οι περισσότεροι συγκλονιστικά νέοι, 36 βαριά τραυματισμένα άτομα, 142 ελαφρά τραυματίες. Η διαχείριση της έντασης που συνεπάγεται η τραγωδία απαιτεί πρώτα απ' όλα ψυχικό σθένος, εκτός από επαγγελματική επάρκεια. Σθένος, αντοχή, πείτε το όπως θέλετε, και απέναντι στα κύματα αμφισβήτησης που έχει δεχθεί από γονείς θυμάτων.

Από τις πλέον φορτισμένες υποθέσεις στα δικαστικά χρονικά, από αυτές που ουδείς λειτουργός θέλει να πιάσει στα χέρια του. Η σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, με όλη την κοινωνική και πολιτική ένταση με την οποία έχει ενδυθεί, δεν είναι μια δικογραφία απλώς σύνθετη και πολυπλόκαμη. Συνιστά φορτίο για τον ειδικό εφέτη ανακριτή που την έχει αναλάβει, μετά και την απόφαση της Ολομέλειας Εφετών Λάρισας λόγω μείζονος σπουδαιότητας, τον Σωτήρη Μπακαΐμη. Ο κ. Μπακαΐμης διερευνά μόνος του την υπόθεση. Τη χρεώθηκε τον Μάρτιο του 2023, με την ιδιότητα του τακτικού ανακριτή και με αναπληρώτρια τη Σοφία Λυμπεριάδου. Υποτιμήθηκαν το εύρος, το βάθος και η «πυκνότητα» της υπόθεσης και ανατέθηκε σε ένα και μοναδικό πρόσωπο η ποινική διερεύνηση της ασύλληπτης τραγωδίας που έχει συγκλονίσει τη χώρα; Ποιος ξέρει…

Δυο χρόνια μετά, τα ερωτήματα παραμένουν, καθώς η ανάκριση δεν έχει ολοκληρωθεί. Βαίνει προς το τέλος της, βεβαίως, πλην όμως αναμένεται (το κυριότερο είναι αυτό) με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το πόρισμα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του καθηγητή της Σχολής Χημικών Μηχανικών Δημήτρη Καρώνη, πρόσωπο στο οποίο έχει ανατεθεί από την ανάκριση το βάρος της έκθεσης για την έκρηξη που ακολούθησε τη σύγκρουση των τρένων. Εχει αργήσει η ανάκριση; Πρόσωπα που είναι σε θέση να γνωρίζουν, κάνουν λόγο για γοργούς ρυθμούς: «O ειδικός εφέτης ανακριτής εργάζεται νυχθημερόν. Εχει αποφασίσει καιρό τώρα να βουτήξει με αυταπάρνηση στην έρευνα, δεν κάνει πίσω, είναι άλλωστε αργά πια. Οσοι τον γνωρίζουν από παλιά θα διαπιστώσουν το άχθος της δικογραφίας για τα Τέμπη ακόμη και στην εντυπωσιακή απώλεια σωματικού βάρους: έχει αυτό που λέμε “λιώσει”». 

Τα υπάρχοντα στοιχεία αποτυπώνουν (μέχρι και τον μήνα Μάρτιο) τον όγκο που είχε, έχει και ως φαίνεται θα έχει για λίγο καιρό ακόμη να διαχειριστεί ο κ. Μπακαΐμης: 374 διάδικοι, 258 δικηγόροι, 120 μάρτυρες, 10 μάρτυρες υποστήριξης της κατηγορίας. Εχουν παράλληλα διαταχθεί 13 δικαστικές πραγματογνωμοσύνες, με ειδικές διατάξεις, έχουν συνταχθεί περί τις οκτώ εκθέσεις, έχουν γίνει 259 παραγγελίες ειδικών ανακριτικών πράξεων, έχουν εκδοθεί 70 διατάξεις με ειδική αιτιολογία. Κατασχέσεις δεκάδων πειστηρίων, χημικές δειγματοληψίες σε τρεις φάσεις. Οι κατηγορούμενοι ίσως έχουν υπερβεί πια τους 43. Η ποινική αυτή προδικασία περιλαμβάνει 53.542 ψηφιοποιημένα αρχεία. Ο υπολογιστής του υπολογίζεται ότι βαρύνεται με περισσότερα από 500 gigabytes. Ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης έχει δηλώσει ότι ο κ. Μπακαΐμης έχει δεχθεί περισσότερα από 250 αιτήματα από συνηγόρους και συγγενείς θυμάτων, τα οποία όφειλε, ασφαλώς, να εξετάσει. Το πιο κομβικό: ο ανακριτής βλέπει στο φόντο της έρευνάς του 57 νεκρούς, οι περισσότεροι συγκλονιστικά νέοι, 36 βαριά τραυματισμένα άτομα, 142 ελαφρά τραυματίες.

Η διαχείριση της έντασης που συνεπάγεται η τραγωδία απαιτεί πρώτα απ’ όλα ψυχικό σθένος, εκτός από επαγγελματική επάρκεια. Σθένος, αντοχή, πείτε το όπως θέλετε, και απέναντι στα κύματα αμφισβήτησης που έχει δεχθεί από γονείς θυμάτων. Δεν είναι λίγο να έχεις απέναντί σου την Καρυστιανού, τον Ασλανίδη, γονείς τραγικούς, με αδικοχαμένα παιδιά, που έχουν βγει «μπροστά» στην ιστορία αυτή. Δεν είναι λίγο να ξέρεις ότι η Ελλάδα δυσφορεί και έχει βγει στους δρόμους για μια υπόθεση, όλες τις πτυχές της οποίας τις ξεδιπλώνεις εσύ και κανένας άλλος. Του έκαναν μήνυση του κ. Μπακαΐμη (η οποία απερρίφθη) για το γεγονός ότι δεν ενσωμάτωσε στη δικογραφία περισσότερα από 640.000 ψηφιακά αρχεία από ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, κι ας ήταν ηχητικά και έγγραφα, που αποτυπώνουν τη διαδρομή των τρένων από την Αλεξανδρούπολη έως και την Πελοπόννησο, συμβάσεις από το 2009, «στοιχεία μη αξιοποιήσιμα δικαστικά». Του ζήτησαν να μην «μπαζώσει την υπόθεση». Τον ήθελαν «εκτός», κι ας σερνόταν χρονικά η δικογραφία. Το πρόβλημα, το χάσμα ακριβέστερα, δείχνει να μεγαλώνει μέρα με τη μέρα, καθώς πλέον καταλύονται και οι –αρχικώς αυτονόητες– συμμαχίες γονέων-συγγενών θυμάτων της τραγωδίας. Ολοι εναντίον όλων…

Είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι τα Τέμπη είναι η υπόθεση που έχει ήδη χαράξει την πορεία του ειδικού εφέτη ανακριτή. Οπως και τανάπαλιν: η δικογραφία έχει σημαδευτεί από την παρουσία του συγκεκριμένου λειτουργού που, όπως λένε οι ίδιες πηγές, έχει δηλώσει ότι θα κάνει ό,τι ακριβώς προβλέπει ο νόμος, είτε αρέσει είτε δεν αρέσει σε όσους επιδεικνύουν δυσπιστία. Στη μία και μοναδική αλήθεια των Τεμπών μοιάζει να κατισχύει η ρήση του Μπλεζ Πασκάλ: «Αυτό που είναι σωστό στη μία πλευρά των Πυρηναίων είναι λάθος στην άλλη».

Ελευθερία Κόλλια, Protagon.gr