Της Μαρίνας Μπαμπαλιάρη
Η επαναφορά των συνθηκών που προσδιόριζαν τον πολυδιάστατο και δυναμικό χαρακτήρα της Περιφέρειας Θεσσαλίας είναι επιβεβλημένη και επιτυγχάνεται με τη διαμόρφωση ενός οράματος, ενός αναπτυξιακού μοντέλου που βασιζόμενο στα βασικά χαρακτηριστικά και τα πλεονεκτήματα της περιοχής να απαντά στα ερωτήματα, πώς θέλουμε και πώς θα έπρεπε να είναι η Θεσσαλία του Μέλλοντος .
Η άλλη όψη μιας καταστροφής, μπορει να είναι η ευκαιρία αφενός για να διορθωθούν σφάλματα και παθογένειες του παρελθόντος, που και αυτά έχουν μερίδιο ευθύνης για την προξενηθεισα καταστροφή. Αφετέρου για να εξεταστούν προσεκτικά και να ιεραρχηθούν με το βλέμμα στο μέλλον οι δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα της περιοχής,ώστε το αναπτυξιακό μοντέλο να καθίσταται επιτυχημένο, αποδοτικό. Να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της εποχής, και βέβαια κερδοφόρο πρωτίστως για τους πολίτες της Θεσσαλίας.
Ο κορμός του Αναπτυξιακού Μοντέλου για τη Θεσσαλία είναι ο Αγροτικός τομέας, με την Γεωργία και την Κτηνοτροφία να έχουν πρωτεύοντα ρόλο. Οι Διεθνείς και Ευρωπαϊκές εξελίξεις που επηρεάζουν τον Αγροτικό τομέα, επιβάλλουν την αποστασιοποίηση απο την μέχρι σήμερα στατική θεώρηση του τομέα και την αντικατάστασή της με μία δυναμική θεώρηση. Για την Θεσσαλία θα επιτευχθεί με την διασύνδεση του τομέα με την διατροφική αλυσίδα. Αυτή η διασύνδεση μετά την παρουσίαση απο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του οράματος της για τη Γεωργια και τα Τρόφιμα, θα αποτελεί πλέον κύριο στόχο της νέας Ευρωπαικής Επιτροπής και της νέας ΚΑΠ που θα ισχύει μετά το 2027.
Είναι ευχής έργο ότι η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντελήφθη έστω και υπό την πίεση των έντονων κινητοποιήσεων των Ευρωπαίων Αγροτών μεταξύ αυτών και των Ελλήνων, την σημασία του Ευρωπαϊκού Αγροτικού τομέα για την Ευρωπαϊκή επισιτιστική ασφάλεια και κυριαρχία.
Είναι επίσης θετικό ότι σε αυτή την κατεύθυνση η Ευρωπαική Επιτροπή θα επιδιώξει την σύνδεση των ανθρώπων με τα τρόφιμα που καταναλώνουν και με τα εδάφη και τις παραδόσεις που τα προσδιορίζουν.
Το όραμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Γεωργία και τα Τρόφιμα είναι βέβαια ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό δράσεων. Σύμφωνα με τον αρμόδιο Επίτροπο Χάνσεν επιχειρεί να δείξει ότι η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε πολύ σοβαρά υπόψη της τις ανησυχίες και την δυσαρέσκεια των αγροτών. Επίσης ότι αναγνωρίζει τη σημασία της Γεωργίας και του Αγροτικού τομέα γενικότερα στη σημερινή γεωπολιτική πραγματικότητα.
Και ναι μεν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το συγκεκριμένο όραμα, δείχνει ότι ανέκτησε τον προσανατολισμό της για τη Γεωργική πολιτική. Κατατέθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις -δράσεις που αποσκοπούν στην επαναφορά της διόρθωσης και βελτίωσης του γεωργικού εισοδήματος, της ανταγωνιστικότητας της καινοτομίας , της συνεργασίας και της ανανέωσης των γενεών με κίνητρα για την παραμονή των νέων αγροτών στον τόπο τους. Οπως και την προσέλκυση νέων ανθρώπων για εγκατάσταση στην υπαιθρο.
Υπάρχει όμως ένα μελανό σημείο σε ότι αφορά στο όραμα της Ευρωπαικής Επιτροπής για τη Γεωργία και τα Τρόφιμα. Αυτό είναι το γεγονός ότι σε αυτό το φιλόδοξο όραμα δεν υπάρχει καμία αναφορά, ούτε συγκεκριμένη πρόταση για τα κονδύλια και την κατανομή των πόρων που θα κατευθύνονται στη Νέα Αγροτική Πολιτική που θα ισχύσει απο το 2027. Αυτο δημιουργεί ένα αίσθημα ανασφάλειας και στα απαραίτητα προς το ζήν των πάνω απο 9 εκατομμύρια αγροτών σε όλη την Ευρώπη,και στην μακροπρόθεσμη επισιτιστική ασφάλεια της Ευρωπαικής Ενωσης.
Θα ήταν βέβαια αφελές να πιστεύει κανείς ότι σε εκείνους που εκπόνησαν αυτό το τόσο αναλυτικό και πολυδιάστατο όραμα-οδικό χάρτη, διέφυγε η σημασία που έχει για την υλοποίηση του , η συζήτηση για τις δημοσιονομικές πτυχές του και τον νέο προϋπολογισμο -πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της Ευρωπαικής Επιτροπής.
Την αιτία για αυτή την πολύ σημαντική "παράληψη" πρέπει μάλλον να αναζητήσουμε στη συζητούμενη πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναδιαρθρώσει ριζικά τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό, όπως αποκάλυψαν οι Financial Times,καθώς περιήλθε σε γνωση τους το σχετικό έγγραφο. Σύμφωνα με αυτο η Ευρωπαική Επιτροπή θα προτείνει την συνένωση 50 προγραμμάτων δαπανών σε τρία Ταμεία, θεωρώντας ότι έτσι θα επιτευχθεί μεγαλύτερη ευελιξία για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων προκλήσεων.
Το πρώτο από αυτά αφορά σε συμφωνία της Επιτροπής με κάθε χώρα μέλος για ένα ενιαίο σχέδιο με βασικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένων των Περιφερειακών Ταμείων και των Γεωργικών επιδοτήσεων.
Μια τέτοια εξέλιξη θα έδινε στις Κυβερνήσεις των χωρών-μελών μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων και περισσότερη εξουσία για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με έργα στα οποία θα συμπεριλαμβάνονται και όσα μέχρι σήμερα αποφασίζονταν από τις τοπικές αρχές σε απευθείας επαφή με τις Βρυξέλλες. Το ενδεχόμενο υιοθέτησης αυτής της αλλαγής έχει ήδη προκαλέσει έντονες ανησυχίες .
Το δεύτερο ταμείο αφορά στην Ανταγωνιστικότητα με στόχο την ενίσχυση των επενδύσεων σε βασικούς τομείς και σε κοινά έργα.Το τρίτο αφορά στην Εξωτερική Πολιτική προκειμένου να εξυπηρετούνται καλύτερα δράσεις που έχουν σχέση με τα στρατηγικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που όπως ακούγεται πίσω απο αυτά κρύβεται η Γερμανία. Ταυτόχρονα έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι προκειμένου να ικανοποιηθούν συζητησιμες αναγκες στον τομεα της Ευρωπαικής Άμυνας, ένα σημαντικό ποσό περικοπτεται από την Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική ΚΑΠ.
Η εν λόγω εναρκτήρια τοποθέτηση-πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνιστά ριζικό μετασχηματισμό της δομής και της διακυβέρνησης του επόμενου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου και φυσικά της ΚΑΠ. Η επίσημη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται το καλοκαίρι, και πρέπει να υιοθετηθεί και από τους 27, ζήτημα καθόλου εύκολο αν κρίνει κανείς από το γεγονός ότι το τελευταίο Πολυετές Δημοσιονομικό πλαίσιο ψηφίστηκε μετά από διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν δύο χρόνια.
Για την υλοποίηση του συγκεκριμένου, φιλόδοξου οράματος για την Γεωργία και τα Τρόφιμα, η αποσαφήνιση των διαθέσιμων πόρων, η κατανομή τους και φυσικά η ειδική αναφορά και μέριμνα στα πλαίσια της συζήτησης για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, έχει πολύ μεγάλη σημασία.