Τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τη διαδρομή του λαρισαϊκού τύπου από την εποχή της ενσωμάτωσης της Θεσσαλίας στον εθνικό κορμό (1881) μέχρι σήμερα, είχαν χθες ευάριθμοι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι της ΔΕΗ στη διάρκεια ομιλίας του δημοσιογράφου Γιάννη Σιούλα, που έγινε στον χώρο του Πολιτιστικού τους Κέντρου.

Μιλώντας εισαγωγικά ο Πρόεδρος του Π.Κ. εργαζομένων & συνταξιούχων της ΔΕΗ Γιάννης Λαδάς τόνισε πως «η παρούσα εκδήλωση συνιστά την αφετηρία σειράς εκδηλώσεων πολιτιστικού χαρακτήρα που θα εκτυλιχθούν το επόμενο διάστημα (διαλέξεις, εκθέσεις φωτογραφίας, εκδρομές σε μουσεία της Λάρισας και εκτός αυτής κ.α.) και στόχο έχουν την αναβάθμιση της παρέμβασης του Π.Κ. στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής προς όφελος των εργαζομένων και πρώην εργαζομένων της επιχείρησης».

Ακολούθως ο ομιλητής παρουσίασε στοιχεία της διαδρομής του θεσσαλικού και ειδικότερα του λαρισαϊκού τύπου αναφερόμενος καταρχάς στους πρωτεργάτες εν γένει του ελληνικού τύπου, ήδη από την προεπαναστατική και επαναστατική περίοδο, που ήταν όλοι Θεσσαλοί. Ο Ρήγας Βελεστινλής, ο Άνθιμος Γαζής & ο Θεόκλητος Φαρμακίδης – εξέδωσε, στην Καλαμάτα, το 1821, την πρώτη εφημερίδα, ήταν η «Ελληνική Σάλπιγξ», τόνισε, υπήρξαν οι θεμελιωτές του τύπου και τα βήματά τους ακολούθησαν πολλοί. Στη συνέχεια ο ομιλητής παρουσίασε στοιχεία για την εκδοτική παραγωγή των εφημερίδων από το 1881 μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με αυτά στη Θεσσαλία όλο αυτό το διάστημα εκδόθηκαν 361 εφημερίδας εκ των οποίων οι 122 στην Π.Ε. Λάρισας. Ειδική αναφορά έκανε ο ομιλητής στις εφημερίδες «Ελευθερία – που από το 1922 που εκδόθηκε κυκλοφορεί μέχρι σήμερα – «Ημερήσιος Κήρυκας», ο οποίος έκλεισε τον Μάρτιο του 2013 και στους εκδότες τους, χωρίς να παραλείψει να αναφέρει και άλλες εκδόσεις – «Μικρά», «Θεσσαλικά Νέα», «Θεσσαλός», «Κόσμος» και πολλές άλλες – καθώς και στον τύπο της Αντίστασης.

Τέλος έγινε αναφορά και στα άλλα ΜΜΕ, ραδιόφωνο, τηλεόραση, διαδίκτυο, της περιοχής και η αναδρομή έκλεισε με λίγα λόγια για την Ένωση Συντακτών Θεσσαλίας, Στ. Ελλάδας & Εύβοιας, από την προϊστορία της μέχρι την επίσημη λειτουργία της το 1932 και νύξεις για την τεχνητή νοημοσύνη και πώς αυτή μπορεί να επηρεάσει το αύριο των ΜΜΕ. Ακολούθησαν ερωτήσεις και συζήτηση με τους παρόντες.