“Η χώρα για να πατήσει γερά στα πόδια της πρέπει να επενδύσει στην ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής”, τόνισε από τη Λάρισα ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος στην ημερίδα της Grant Thornton με τίτλο "Business Leadership Summit | Καινοτομία, Επενδύσεις, Ανάπτυξη: Οδηγώντας το Μέλλον των Επιχειρήσεων”, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του ΣΒΘΣΕ (Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος) και του ΣΘΕΒ (Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών).
Ο υπουργός είχε εγκωμιαστικά σχόλια για τη Θεσσαλία τονίζοντας μάλιστα ότι "βρίσκεται στο κέντρο της κυβερνητικής στρατηγικής για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο στην ελληνική οικονομία, και ακόμη περισσότερο, καθώς έχει δεχθεί στο πρόσφατο παρελθόν τα πλήγματα του Ντάνιελ και άλλων φαινομένων της κλιματικής αλλαγής".
Eνδιαφέρον είχε η συζήτηση για τα προβλήματα των Ελληνικών επιχειρήσεων, στην οποία συμμετείχε με ερωτήσεις και το κοινό. Στο πάνελ με τον κ. Θεοδωρικάκο βρέθηκαν, ο Βασίλης Καζάς Managing Partner της Grant Thornton, ο Τάκης Σαράντης (Ελληνικά Γαλακτοκομεία) και ο Νίκος Λούλης (Loulis Food Ingredients).
«Η σημερινή εποχή ευνοεί την επιχειρηματικότητα, δεν έχει καμία σχέση με τις δυσκολίες του παρελθόντος τόσο στο θέμα των επενδύσεων όσο και των χρηματοδοτήσεων, επισήμανε ο κ. Σαράντης», προσθέτοντας ότι υπάρχουν πολλά ακόμη να γίνουν. Οι επιχειρήσεις είπε πρέπει να επενδύσουν στη γνώση, αυτή είναι σήμερα η κινητήριος δύναμη για να αναπτυχθούν, και κάλεσε το κράτος να πραγματοποιήσει «εκείνα που δεν χρειάζονται χρήματα», όπως η απλοποίηση των διαδικασιών για την έγκριση μιας επένδυσης. «Είναι πολύς ο χρόνος των 8-12 μηνών για την έγκριση ενός επενδυτικού σχεδίου» επισήμανε και πρότεινε «η δουλειά αυτή να ανατεθεί στις μεγάλες συμβουλευτικές και στις τράπεζες, που ξέρουν να την κάνουν καλύτερα και ταχύτερα».
Στα προβλήματα έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού αναφέρθηκε ο κ. Νίκος Λούλης τονίζοντας ότι η βιομηχανία έχει ανάγκη και από επαγγελματίες τεχνίτες, αναφέροντας ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολο να βρεις ακόμα και ηλεκτρολόγους γιατί δεν υπάρχουν σχολές. Εξήρε μάλιστα την γνώση που έχουν συσωρεύσει η Ελληνικές Startups, αναφέροντας ως παράδειγμα τη συνεργασία της δικής του εταιρείας με μια Βολιώτικη καινοτόμο επιχείρηση του είδους.
Προς την ίδια κατεύθυνση και οι απόψεις του κ. Καζά ο οποίος επισήμανε ότι τα κεφάλαια και τα εργαλεία που υπάρχουν σήμερα δεν τα είχαμε ποτέ φέροντας ως παράδειγμα το Ταμείο Ανάπτυξης. Μάλιστα χαρακτήρισε μύθο όσα λέγονται ότι τα χρήματα πήγαν κυρίως στις μεγάλες εταιρείες, επικαλούμενος στοιχεία σύμφωνα με τα οποία από το Ταμείο Ανάκαμψης ωφελήθηκαν περίπου 100.000 επιχειρήσεις.
Ο υπουργός επισήμανε πως στόχος της κυβέρνησης και του υπουργείου είναι να επιταχυνθούν τα 60 επενδυτικά σχέδια που εγκρίθηκαν πρόσφατα στη Θεσσαλία, σημειώνοντας πως ο προϋπολογισμός τους είναι 162 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 90 εκατ, αναμένεται να δοθούν ως οικονομική στήριξη από το Υπουργείο Ανάπτυξης, είτε σε μορφή απευθείας χρήματος, είτε φοροαπαλλαγών.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο πρόεδρος του ΣΒΘΣΕ, Αθανάσιος Συριανός που αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη σημασία της ενσωμάτωσης περισσότερων γυναικών στην αγορά εργασίας, και ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ, Γιώργος Ρουπακιάς, που επισήμανε τη σημασία της τεχνολογικής εξέλιξης και της καινοτομίας για την ανάπτυξη της Θεσσαλίας, ειδικά μετά τις πρόσφατες καταστροφές που υπέστη η περιοχή.
Στην εκδήλωση παρέστη πλήθος επιχειρηματιών, ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Μαρία Σαράφογλου.
Κώστας Τόλης thessaliaeconomy.gr