Επίκαιρη Επερώτηση κατέθεσε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας σήμερα, (12/9/2023) ο αντιπρόεδρός του Κώστας Ι. Καραμπάτσας και υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Λάρισας στις εκλογές του Οκτωβρίου με την παράταξη του Απ. Καλογιάννη, για τα αντιπλημμυρικά έργα μετά την κακοκαιρία “Ιανός”, για τις μελέτες, για τα έργα, για τις αναθέσεις που αφορούν την Περιφέρεια Θεσσαλίας και για την επόμενη μέρα της κακοκαιρίας “Daniel”.
Ο περιφερειακός Σύμβουλος αναφέρει ότι οι συγκεκριμένες πλημμύρες είχαν προβλεφτεί και είχαν αποτυπωθεί σε χάρτες στην Υπουργική απόφαση του 2018 με την έγκριση του Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας Λεκανών Απορροής ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας (EL08) και της αντίστοιχης Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και συνεπώς θα μπορούσαν να αποφευχθούν.
Ζητά από τον κ. Αγοραστό να ενημερώσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, πόσα χρήματα έλαβε η Περιφέρεια από την κεντρική Διοίκηση μετά την κακοκαιρία «Ιανός», για έργα αποκατάστασης, για έργα υποδομής και διαχείρισης μελλοντικών πλημμυρικών φαινομένων και γιατί δεν έλαβε και άλλα αν αυτά δεν έφταναν;
Ζητά επίσης να ενημερωθεί το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, πόσα έργα πραγματοποίησε η Περιφέρεια Θεσσαλίας μετά την κακοκαιρία Ιανός πόσα από αυτά ολοκληρώθηκαν, ποιό το κόστος του καθενός, ποιοί εργολάβοι τα εκτέλεσαν και έναντι ποιού ποσού ο καθένας;
Επιπλέον αναφέρει ότι καθώς οι ζώνες πλημμύρας είχαν προβλεφτεί αποτυπώνονταν και αναφερόταν στην συγκεκριμένη Υπουργική απόφαση, πόσα από αυτά τα έργα αφορούν τις συγκεκριμένες ζώνες πλημμύρας.
Κατόπιν επερωτά την Περιφερειακή Αρχή, εάν υπήρχε σχεδιασμός, ενημέρωση και προετοιμασία των πολιτών για την αντιμετώπιση αυτού του καιρικού φαινομένου, πέρα από την λειτουργία του 112 και τέλος ζητά από τον κ. Αγοραστό να πληροφορήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας για την επόμενη μέρα, τι θα γίνει με την υγειονομική βόμβα, τον κίνδυνο μολύνσεων, την τύχη των ανθρώπων που έχασαν συγγενείς τους, την τύχη αυτών που έχασαν το βιο τους.
Η επερώτηση έχει ως εξής:
Προς
- την Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας κα Σουλτάνα Δόκου
- Τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κων/νο Αγοραστό
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ
Κων/νου Ι. Καραμπάτσα, Αντιπροέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας – Περιφερειακού Συμβούλου ΠΕ Λάρισας.
ΘΕΜΑ: «Αντιπλημμυρικά έργα μετά την κακοκαιρία “Ιανός”, μελέτες, έργα, αναθέσεις, επόμενη μέρα της κακοκαιρίας “Daniel”»
Λάρισα, 12/9/2023
******************
Όπως είναι γνωστό μετά την κακοκαιρία «Ιανός» η περιφέρεια Θεσσαλίας ενισχύθηκε από την κεντρική διοίκηση με χρηματικό ποσό, κατά τον Περιφερειάρχη κ. Αγοραστό κάτω από 100.000.000€, για την πρόληψη, την προστασία και τη διαχείριση κινδύνων πλημμύρας στη Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Δεδομένης της Υπουργικής Απόφασης με αρ. ΥΠΕΝ/ΓρΕΓΥ/41377/329 (ΦΕΚ Β΄ 6/7/2018) «Έγκριση του Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας Λεκανών Απορροής ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας (EL08) και της αντίστοιχης Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων», η οποία, ανάμεσα στα άλλα, αποτυπώνει και περιγράφει τις ευάλωτες σε πλημμυρικά φαινόμενα περιοχές της Θεσσαλίας, μεταξύ των οποίων και αυτές που πλημμύρισαν με την πρόσφατη κακοκαιρία «Daniel», επερωτάστε κ. Περιφερειάρχη:
- Με πόσα χρήματα ενισχύθηκε τελικά η Περιφέρεια Θεσσαλίας από την κεντρική Διοίκηση μετά την κακοκαιρία «Ιανός», για έργα αποκατάστασης, για έργα υποδομής και διαχείρισης μελλοντικών πλημμυρικών φαινομένων;
- Θεωρήσατε κ. Αγοραστέ ότι αυτά τα χρήματα που λάβατε ήταν αρκετά; και αν όχι ζητήσατε άλλα επιπλέον και πόσα;
- Πόσα και ποιά έργα για την πρόληψη, την προστασία και τη διαχείριση κινδύνων πλημμύρας στη Περιφέρεια Θεσσαλίας πραγματοποιήσατε μετά την κακοκαιρία «Ιανός», πόσα από αυτά ολοκληρώθηκαν, ποιό το κόστος του καθενός, ποιοι εργολάβοι τα εκτέλεσαν και έναντι ποιού ποσού ο καθένας;
- Αν αυτά τα έργα αφορούν τις ζώνες που πρόσφατα πλημμύρησαν από την κακοκαιρία «Daniel» και το σύνολο των ζωνών δυνητικά υψηλού κινδύνου πλημμύρας, όπως αποτυπώνονται στο χάρτη της ανωτέρω υπουργικής απόφασης [εικόνα 5-2, (σελ. 31749 του ΦΕΚ Β΄ 6/7/2018), ποτάμια Ενιπέας, Κουσμπασαμιώτης, Πηνειός και παραπόταμοι αυτού, περιοχή Καλοχωρίου, περιοχή λίμνης Κάρλας, δέλτα ποταμού Πηνειού, Περιοχή Κουλούρας και Παλαιοπύργου, περιοχή Ξηριά, ρ. Αλμυρού, Χολόρεμα κ.α.].
- Υπήρχε σχεδιασμός της Περιφερειακής Αρχής για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου και ποιος ήταν αυτός;
- Ποιά μέτρα προτίθεστε να λάβετε κ. Αγοραστέ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας;