Ξεκινάει το πρόγραμμα δράσεων του Ιουλίου "Μήγαρις είναι Άνοιξις, Mήγαρις καλοκαίρι;"

Δύο εβδομάδες δράσεων, αφιερωμένες στην ιστορία και λαογραφία του τόπου μας, που περιλαμβάνει περιπάτους, αφηγήσεις, δημιουργικές δράσεις.

Η Δημοτική βιβλιοθήκη Ραψάνης του Δ. Τεμπών και το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας –Ξενώνας Ραψάνης του Α.Π.Θ.  σε συνεργασία με το Μορφωτικό Σύλλογο Ραψάνης  και το Σύλλογο Γυναικών Ραψάνης, για 7η χρονιά διοργανώνουν «Το Μήγαρις είναι ‘Ανοιξις, Mήγαρις καλοκαίρι;», δυο εβδομάδες δράσεων στη Ραψάνη, που ξεκινούν από το Σάββατο 20 Ιουλίου έως την Τρίτη 30 Ιουλίου 2024.

Οι δράσεις απευθύνονται σε παιδιά και ενήλικες, έχοντας ως βάση την λαογραφική παράδοση του χωριού, τις ιστορίες, τα παραμύθια, τα τοπωνύμια, τις βρύσες, τα μονοπάτια, τα εξωκλήσια, αλλά και το παιχνίδι, τις κατασκευές, τη μουσική του τόπου.

Εκμεταλλευόμενοι το φυσικό περιβάλλον του χωριού, οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν στα όμορφα, γραφικά μέρη της κοινότητας της Ραψάνης. Η Βιβλιοθήκη Ραψάνης θα αποτελεί τον τόπο συνάντησης και αφετηρίας για όλες τις δράσεις. Τα παιδιά θα συνοδεύονται από τους κηδεμόνες τους.

Στοιχεία επικοινωνίας: Δ.Β.Ραψάνης 2495061259 ,mail: rapsanilibrary@yahoo.gr 

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Σάββατο 20 Ιουλίου στις 7:00 μ.μ. Τόπος συνάντησης βιβλιοθήκη Ραψάνης.

Παραμύθια στα αλώνια.

«Τα δέντρα είναι ιερά. Όποιος ξέρει πώς να μιλήσει μαζί τους, όποιος ξέρει πώς να τα ακούσει, μαθαίνει την αλήθεια. Δεν κηρύττουν μάθηση και παραινέσεις, κηρύττουν τον αρχαίο νόμο της ζωής. » όπως τονίζει ο συγγραφέας Χερμάν ‘Εσσε .

 Κυριακή 21 Ιουλίου στις 11:00 π.μ. Τόπος συνάντησης βιβλιοθήκη Ραψάνης.

Η Κυριακή ήταν και είναι μια μέρα ξεκούρασης. Παίρνουμε το κολατσιό μας, και ανηφορίζουμε Ραψάνη για μια σύνδεση με την φύση. Περίπατος στα πλατάνια του χωριού στην σκιά, με συντροφιά την Λένα Χαιδούτη, The HypnoStoryteller, Σύμβουλο διαχείριση άγχους. Lena Chaidouti – The HypnoStoryteller .

Τρίτη 23 Ιουλίου στις 7 μ.μ. Τόπος συνάντησης βιβλιοθήκη Ραψάνης:. Περίπατος στα πλατάνια του χωριού στην σκιά, με συντροφιά την Λένα Χαιδούτη , The HypnoStoryteller, Σύμβουλο διαχείριση άγχους.

 «Προσωπικής εργασίας βιβλίον» Μία μέρα εθελοντισμού στο βοτανόκηπο μας. Με αφορμή τον θεσμό αυτό προσφέρουμε μία μέρα από το χρόνο μας για το καλό σκοπό! Λίγα λόγια για το θεσμό: ο θεσμός της υποχρεωτικής προσωπικής εργασίας προβλεπόταν ήδη από τον κώδικα δήμων και κοινοτήτων του 1936, ενώ επιβλήθηκε για πρώτη φορά με το νόμο περί δημοτικών και κοινοτικών φόρων 2435/1920. Για το λόγο αυτό τηρούταν στην κοινότητα βιβλίο υπόχρεων σε παροχή προσωπικής εργασίας, καθώς και κατόχων ζώων ή φορτηγών αυτοκινήτων.

25 Πέμπτη Ιουλίου 2024 στις 7 μ.μ. Τόπος συνάντησης βιβλιοθήκη Ραψάνης :

Πώς φτιάχνεται ένα μουσείο ;

Πηγαίνουμε στο παλιό γυμνάσιο για να καταγράψουμε αντικείμενα,  διαμορφώσουμε συλλογή! Εργαστήρι καταγραφής μουσειακού υλικού.

26 Παρασκευή Ιουλίου 2024 στις 7 μ.μ. : Βιβλιοθήκη Ραψάνης Εργαστήριο κεντήματος & γραφής.

με την Δήμητρα Σιάρακα, Φιλόλογο-Δασκάλα Δημιουργικής Γραφής, υπεύθυνη του TeachmehowtoGreek. Ελάτε μαζί μας σε ένα εργαστήριο κεντήματος και γραφής να γράψετε ιστορίες, να μάθετε πώς να  κεντάτε και να αναπαραστήσετε τις αφηγήσεις  μέσα σε κεντημένα υφάσματα που αντιπροσωπεύονται και συμβολίζονται με στοιχεία αφήγησης. Η ικανότητα του κεντήματος μπορεί να βοηθήσει στο συνδυασμό την ιστορία και την αφήγηση τους, αντανακλώντας τις δικές σας εμπειρίες και ταυτότητες μέσα από τη παράδοση του κεντήματος. Σε αυτό το 3ωρο εργαστήριο θα σας βοηθήσουμε να αναπτύξετε τις δεξιότητες που θα σας καθοδηγήσουν να απαντήσετε στις σημαντικές ερωτήσεις:  πώς μπορείτε να πείτε την ιστορία σας μέσω του κεντήματος; πώς μπορείτε να μεταφράσετε την ιστορία σας σε διαφορετικό μέσο έκφρασης μέσα από αφηγηματικές τεχνικές;

30 Τρίτη Ιουλίου 2024 στις 8 μ.μ στο Μουσείο Οίνου & Αμπέλου Ραψάνης : «Ένα σεντούκι ……ιστορίες» .

Σε συνεργασία με το Λαογραφικό Μουσείο Λάρισας και την Δ/ντρια κα Καλοκαιρινού Φανή και την κα Βλαχοστέργιου Ευαγγελία, φιλόλογο Γραμμάτεα του Μορφωτικού Συλλόγου Ραψάνης. Ένα σεντούκι ανοίγει και το ταξίδι αρχίζει . Ένα ταξίδι ιστορίας, εικόνων, συναισθημάτων και χρωμάτων. Αληθινές ιστορίες, περιπλανήσεις, μυστικά, μια προίκα που πρέπει να παραδοθεί ξεκινάν το ταξίδι τους από τη Μ. Ασία. Τι κρύβει το σεντούκι; Ποιο ρόλο παίζει στο γάμο; Ένα προικοσύμφωνο από τη Μ. Ασία, ένα από τη Σύρο και δυο ραψανιώτικα λύνουν το μυστήριο. Οι κεντήστρες, τα νυχτέρια, τα προικιά, ο γιούκος και ένα πουκάμισο της νύφης γεμάτο με κεντίδια-μυστήριο, πλουτίζουν το ταξίδι μας στο χθες, αλλά ανοίγουν και ένα παράθυρο στο μέλλον.

Η Δημοτική βιβλιοθήκη Ραψάνης του Δ. Τεμπών και το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας –Ξενώνας Ραψάνης του Α.Π.Θ. διοργανώνει τις δράσεις  σε συνεργασία με το Μορφωτικό Σύλλογο Ραψάνης και το Σύλλογο Γυναικών Ραψάνης.