Στην Αγιά στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό των Πολιούχων Αγίων Αντωνίων και στην έναρξη της Γιορτής Μήλου, βρέθηκε ο πρώην Πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Λάρισας της Ν.Δ. Χρήστος Καπετάνος.

Παρακολούθησε τον εκκλησιασμό και την περιφορά της Εικόνας στην πόλη, όπου χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ.κ. Ιερώνυμος, ενώ στην συνέχεια επισκέφτηκε το περίπτερο της Έκθεσης με τα τοπικά μήλα και γλυκά όπου και συνομίλησε με πολίτες.

Νωρίτερα ο κ. Καπετάνος είχε επισκεφτεί το Συσκευαστήριο και τον Συνεταιρισμό των μηλοπαραγωγών Αγιάς, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του, Γιώργο Ζέικο και τα μέλη του Συμβουλίου, τον Θωμά Σιμούλη, την Ματούλα Κάτσικα και άλλους παραγωγούς, όπου και ενημερώθηκε για την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που έχει προκύψει με την εξαγωγή των προϊόντων λόγω της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης στην Αίγυπτο, που αποτελεί την χώρα προορισμού των μήλων.

Αμέσως μετά τις εκδηλώσεις και τα εγκαίνια της Γιορτής, ο κ. Καπετάνος δήλωσε: «Με ιερά κατάνυξη παρακολουθήσαμε την Θεία Λειτουργία για τον εορτασμό των Αγίων Αντωνίων Πολιούχων της Αγιάς. Ένας τόπος ευλογημένος, ένα «δεύτερο Πήλιο» όπως τον ονομάτισαν οι ιερείς της περιοχής, από πλευράς θρησκευτικών κειμηλίων και χριστιανικής παράδοσης.

Ταυτόχρονα η Αγιά, αποτελεί κι έναν σημαντικό τόπο μηλοπαραγωγής μοναδικής ποιότητας. Δυστυχώς φέτος η Γιορτή του Μήλου συμπίπτει με μία δύσκολη συγκυρία εξαιτίας της αδυναμίας των εξαγωγών λόγω της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης στην χώρα της Αιγύπτου όπου απορροφάται το 85% περίπου των εξαγώγιμων μήλων μας.

Αποτελεί άμεση και επιτακτική ανάγκη η απορρόφηση αρχικά των μήλων GALA από άλλες αγορές και πιστεύω ότι σύντομα θα μπορέσει να υπάρξει λύση προς την κατεύθυνση αυτή, τουλάχιστον για ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής.

Είχα την ευκαιρία σήμερα να μιλήσω με δεκάδες μηλοπαραγωγούς που εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για το παρόν και το μέλλον της καλλιέργειας τους και ήταν πολύ γόνιμη η ενημέρωση που είχα στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κίσσαβος Αγιάς.

Είναι ώρα για συνέργειες στην επίλυση των προβλημάτων. Χρειάζονται πράξεις απ όλους –που είμαι βέβαιος ότι θα γίνουν-και όχι απλές διαπιστώσεις και μεγάλα λόγια. Χρόνια Πολλά σε όλους τους Αγιώτες».