Στον Πυργετό στις εκδηλώσεις του δήμου Τεμπών, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και των τοπικών φορέων, για την Γιορτή Ακτινιδίου, βρέθηκε ο πρώην Πρόεδρος της ΔΕΕΠ Λάρισας της Ν.Δ. Χρήστος Καπετάνος.

Ο Λαρισαίος πολιτικός συνομίλησε με πλήθος κόσμου και κυρίως παραγωγούς ακτινιδίων από την Αιγάνη και τον Πυργετό, συνεχάρη τον δήμαρχο Τεμπών Γ. Μανώλη για το διήμερο των εκδηλώσεων, ενώ στην συνέχεια επισκέφτηκε το περίπτερο της Έκθεσης με τα τοπικά προϊόντα και γλυκά όπου εξέθετε ο Σύλλογος Γυναικών Πυργετού.

Αμέσως μετά τις εκδηλώσεις και τον αγιασμό των εκδηλώσεων από τον πατέρα Αλέξανδρο , ο κ. Καπετάνος δήλωσε: «Η Αιγάνη και ο Πυργετός διαθέτουν ακτινίδια μοναδικής ποιότητας και είναι οι περιοχές που παράγουν το 40% της πανελλαδικής σοδειάς. Το ελληνικό ακτινίδιο εξάγεται στο εξωτερικό και είναι περιζήτητο στις αγορές.

Χάρη στο μεράκι και στις διόλου ευκαταφρόνητες προσπάθειες που καταβάλλουν καθημερινά οι ακτινιδιοπαραγωγοί, αψηφώντας τις δυσκολίες, το ακτινίδιο αποτελεί το brand name της περιοχής και εξάγεται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η αξιόλογη επένδυση, η οποία προσφάτως εγκαινιάστηκε, του ψυγείου – συσκευαστηρίου της Ομάδας Παραγωγών Ακτινιδίου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πυργετού, το οποίο είναι σε θέση να διατηρεί περί τους 2.500.000 τόνους ακτινιδίου, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της κοινής προσπάθειας των παραγωγών της περιοχής και των στόχων τους να παράγουν ένα προϊόν υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών, έχοντας τις λιγότερες δυνατές απώλειες, ακόμη και σε αντίξοες συνθήκες, με μόνο στόχο την εξαγωγή του ακτινιδίου σε ακόμη περισσότερες αγορές του εξωτερικού, ώστε αυτό να γίνει γνωστό παγκοσμίως. Το ακτινίδιο συνεισφέρει σημαντικά στην τοπική οικονομία των περιοχών της Αιγάνης και του Πυργετού, δίνοντας σε αυτές προστιθέμενη αξία και κατ επέκταση στην ελληνική οικονομία.

Στις εορταστικές εκδηλώσεις είχα την ευκαιρία να μιλήσω με δεκάδες ακτινιδιοπαραγωγούς που εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για το παρόν και το μέλλον της καλλιέργειας τους και ήταν πολύ γόνιμη η ενημέρωση που είχα από αυτούς.

Είναι ώρα για δυναμικές συνέργειες στην επίλυση των προβλημάτων.

Χρειάζονται πράξεις απ όλους –που είμαι βέβαιος ότι θα γίνουν-και όχι απλές διαπιστώσεις, προκειμένου η πράσινη αυτή καλλιέργεια να συνεχίσει να αποτελεί πηγή οικονομικής ανάπτυξης για ολόκληρη την περιοχή».