Το μείζον ζήτημα των εργαστηριακών εξετάσεων και του clawbackπου απειλεί με αφανισμό χιλιάδες διαγνωστικά κέντρα στη χώρα, συζητήθηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση που κατέθεσε ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης στον Υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη.

Ο κ. Κόκκαλης ζήτησε από το κυβερνητικό στέλεχος να δηλώσει τις προθέσεις του για το εάν σκοπεύει να λύσει «αυτό το σοβαρότατο πρόβλημα, το οποίο έχει αντίκτυπο στον πολίτη της χώρας μας, ο οποίος τελικά «πληρώνει τη νύφη», διαπιστώνοντας πριν λίγες ημέρες ότι αυξήθηκε εκ νέου η συμμετοχή του στις μικροβιολογικές εξετάσεις».

Από την πλευρά του, ο κ. Γεωργιάδης επικαλέστηκε το ΦΕΚ με αριθμό 3458/Β/2016 που εκδόθηκε από τον τότε Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Παύλο Πολάκη, ο οποίος – όπως τόνισε - προσέθεσε 86 εξετάσεις αποζημιούμενες από τον ΕΟΠΠΥ στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Αυτό, κατά τον νυν υπουργό Υγείας, οδήγησε στην αύξηση της δαπάνης προς τα διαγνωστικά κέντρα κατά 104 εκ. ευρώ το χρόνο.

Σε υψηλούς τόνους ήταν η απάντηση του Λαρισαίου πρώην υφυπουργού, ο οποίος τόνισε πως «πήρατε τον λόγο ως Υπουργός Υγείας, κυβερνάτε από το 2019 και έχουμε 2024, για να πείτε ότι φταίει ο Πολάκης; Ειλικρινά, κύριε Υπουργέ, προφανώς εσείς έτσι εννοείτε την πολιτική. Θα κάνετε κάτι για τους μικροβιολόγους; Για τους ακτινοδιαγνώστες; Ναι ή όχι;

Αυξήθηκε η συμμετοχή στις εξετάσεις εδώ και τρεις εβδομάδες, ναι ή όχι; Τι θα κάνετε; Ποια είναι η πολιτική σας με τα πρωτόκολλα; Αυτά περιμένει ο κόσμος να ακούσει και αυτά περίμενα να ακούσω εγώ, κύριε Υπουργέ.

Ειλικρινά, έτσι εννοείτε την υπεύθυνη πολιτική αντιμετώπιση στο κρίσιμο και ευαίσθητο θέμα της υγείας; Έτσι; Να παίρνετε τον λόγο εν έτει 2024 και να λέτε και να συγκρίνετε τα μνημονιακά χρόνια 2017-2018 με το δικό σας; Εσείς τι κάνατε; Θα βγάλουμε άκρη αν πούμε εσείς τι κάνατε, εμείς τι κάναμε; Επιτέλους σοβαρευτείτε.

Περιμένω στη δευτερολογία σας να αφήσετε τα «ξεσκίσματα» και να πείτε συγκεκριμένα πράγματα, αφενός για τη λύση του χρέους που έχουν οι μικροβιολόγοι και τα άλλα εργαστήρια, και όλα αυτά γιατί; Διότι τελικός αποδέκτης είναι ο πολίτης, ο ασθενής. Αυτό κάνατε σήμερα, κύριε Υπουργέ. Σήμερα οπουδήποτε πληρώνει ο πολίτης, είτε είναι ιδιωτικό, που ούτως ή άλλως πλήρωνε, είτε είναι δημόσιο. Αυτό κάνατε.

Και αντί να πείτε ότι ως Κυβέρνηση έχουμε συγκεκριμένη πολιτική, όπως ενίσχυση και διεύρυνση των δημοσίων δομών διαγνωστικών εξετάσεων και απεικονιστικών ελέγχων της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, εμπέδωση του οικογενειακού ιατρού και των ΤΟΜΥ. Εγώ δεν θα αγορεύσω τώρα ότι τα ΤΟΜΥ ήταν επί δικής μας διακυβέρνησης. Αυτό το οποίο ενδιαφέρει, κύριε Γεωργιάδη, τον κόσμο σήμερα αύριο είναι εάν μειωθεί η συμμετοχή του στις εξετάσεις. Αυτό που ενδιαφέρει τον κόσμο είναι αν τα μικροβιολογικά εργαστήρια, τουλάχιστον τα μικρά, θα μπορέσουν να αντέξουν, εάν θα κάνετε κάτι αφενός για το χρέος τους, το οποίο δεν φαίνεται να καλύπτεται ποτέ και με μαθηματική ακρίβεια θα κλείσουν, και αφετέρου για τον πολίτη που μας βλέπει, εάν θα μπορέσει να έχει δωρεάν πρόσβαση και περίθαλψη στο δημόσιο σύστημα υγείας μέσω του ΕΟΠΥΥ. Ένα κι ένα κάνουν δύο, δεν κάνουν έντεκα.

Τώρα εάν πάρετε τον λόγο, που θα τον πάρετε τον λόγο, και αρχίσετε να λέτε ότι εμείς τους ξεσκίσαμε, ορίστε, εσείς τι κάνατε τώρα πέντε χρόνια; Τι κάνατε πέντε χρόνια; Ποια είναι η πολιτική σας; Δεν είναι λογικό το ερώτημα; Τοποθετηθείτε και πείτε ότι εγώ για το clawback, για το rebate ως Υπουργός Υγείας θα εισηγηθώ αυτό, μετά από έναν χρόνο, δύο χρόνια, συγκεκριμένα μέτρα. Οι πολιτικές για την υπερβολική συνταγογράφηση του Υπουργείου θα είναι αυτές, ένα κι ένα και δύο και τρία.

Το να λέτε ότι φταίει ο Πολάκης εν έτει 2024 αυτό είναι υπεύθυνη απάντηση; Συγγνώμη, αλλά δεν είναι. Περιμένει ο κόσμος από εσάς υπεύθυνη και σοβαρή τοποθέτηση» κατέληξε ο κ. Κόκκαλης.