Ως «φιάσκο με πολλά γκρίζα σημεία» χαρακτηρίζει την τελική αποτίμηση των Οικολογικών Σχημάτων, ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, με ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρη Αυγενάκη.

Αναλυτικά η ερώτηση που συνυπογράφουν 15 βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης: «Είναι γεγονός ότι οι πληρωμές στα Οικολογικά Σχήματα (Eco- Schemes) κατά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής τους, μόνο ως ένα φιάσκο με πολλά ‘γκρίζα’ σημεία μπορούν να χαρακτηριστούν. Ενάμιση μήνα μετά την καταβολή τους άγνωστα παραμένουν τα αναλυτικά στοιχεία που αφορούν τον αριθμό των δικαιούχων αλλά και των ποσών που καταβλήθηκαν ανά στρέμμα και σχήμα. Δεδομένου ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έχει δημοσιεύσει τα σχετικά στοιχεία , το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι η πλειονότητα των αγροτών έλαβε ποσά ενισχύσεων έως και 50% μειωμένα σε σχέση με αυτά που είχαν προϋπολογίσει να λάβουν και τα οποία μάλιστα δεν ανταποκρίνονται επ’ ουδενί στις προσδοκίες που η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ καλλιεργούσε τόσο καιρό.

Ο πρόχειρος και καταστροφικός σχεδιασμός του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ από την Κυβέρνηση, το οποίο αποδείχθηκε ότι δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα της ελληνικής γεωργίας και τις ανάγκες των αγροτών, οδήγησε στην υπερκάλυψη του διαθέσιμου ποσού για τα Οικολογικά Σχήματα (Eco- Schemes). Τα ποσά των Οικολογικών Σχημάτων (Eco-schemes) αναπροσαρμόστηκαν και μειώθηκαν με πολιτική απόφαση, με το ύψος των ποσοστών μείωσης τους να παρουσιάζει ανεξήγητες διακυμάνσεις μεταξύ των δράσεων.

Η διαμορφούμενη κατάσταση έχει προκαλέσει πληθώρα ερωτημάτων και αμφιβολιών στον αγροτικό κόσμο, καθώς καθημερινά έρχονται στο φως της δημοσιότητας στοιχεία και καταγγελίες για άνιση και μεροληπτική αντιμετώπιση των αγροτών αλλά και για υιοθέτηση τακτικών που δύνανται να θέσουν σε κίνδυνο ακόμη και την αξιοπιστία των Ελλήνων παραγωγών και των προϊόντων τους.

Ενδεικτικά, οι αγροτικοί Σύλλογοι Βελβεντού, Αλμωπίας, Δήμου Σκύδρας και ο Ενιαίος Σύλλογος Αγροτών Νάουσας σε κοινή ανακοίνωση τους αναφέρουν ότι «Όποιοι αγρότες πραγματικά εφάρμοσαν οικολογικές δράσεις πληρώθηκαν πολύ χαμηλότερα από ότι προέβλεπαν οι Εφαρμοστικές του Υπουργείου ή ακόμη και από όσα αποδεδειγμένα κατέβαλαν για τα βιολογικά εφόδια που απαιτεί η εφαρμογή των αντίστοιχων δράσεων.

Την ίδια ώρα σπαταλήθηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για να πληρωθούν όσοι εντέχνως πληροφορήθηκαν ότι δεν πρόκειται να γίνουν ούτε ελάχιστοι επιτόπιοι έλεγχοι για Δράσεις που θα δηλωθούν και δε θα υλοποιηθούν. Επειδή μάλιστα η φάμπρικα ξεκίνησε στα τέλη του καλοκαιριού, το σύστημα έμεινε ανοιχτό μέχρι τον Απρίλιο για να χωρέσει όλους τους «πληροφορημένους».

Επειδή η διαδικασία καταβολής των ενισχύσεων παραμένει αδιαφανής.

Επειδή τα τελικά ποσά των ενισχύσεων των Οικολογικών Σχημάτων (Eco- Schemes) παρουσιάζουν σημαντικές αποκλίσεις από αυτά που αρχικά προβλέπονταν σύμφωνα με το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ.

Επειδή η παράταση της περιόδου για τη δήλωση των οικολογικών σχημάτων και την υποβολή τροποποιήσεων στις αιτήσεις ενιαίας ενίσχυσης του 2023 συνεχίστηκε, παρόλο που είχε ήδη υπερκαλυφθεί ο προβλεπόμενος προϋπολογισμός.

Επειδή η ανωτέρω παράταση είχε ως αποτέλεσμα τον υπερδιπλασιασμό του ποσού που αιτούνταν για τους εν δυνάμει δικαιούχους του πρώτου χρόνου εφαρμογής των Οικολογικών Σχημάτων.

Επειδή η υπέρβαση κατά 550 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον διατιθέμενο προϋπολογισμό των 425 εκατ. ευρώ προκάλεσε τον υποδιπλασιασμό των ενισχύσεων στους δικαιούχους παραγωγούς καθώς και τη δημιουργία εύλογων αμφιβολιών ως προς τη σκοπιμότητα της.

Επειδή πολλοί παραγωγοί βασίστηκαν στις αρχικές τιμές ενίσχυσης και αποδεδειγμένα δαπάνησαν για την υλοποίηση των δράσεων ποσά μεγαλύτερα των τελικών ενισχύσεων που έλαβαν.

Επειδή υπήρξε άνιση μεταχείριση μεταξύ των παραγωγών αλλά και αθέμιτος ανταγωνισμός κατανομής των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων.

Επειδή είναι ανύπαρκτη η ενημέρωση για τον τρόπο και τα κριτήρια καθορισμού του ύψους των ενισχύσεων των Οικολογικών Σχημάτων (Eco- Schemes).

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

1. Με ποιον ακριβώς τρόπο και βάση ποιων κριτήριων υπολογίστηκε το ύψος των ενισχύσεων των Οικολογικών Σχημάτων για το 2023;

2. Για ποιους λόγους υπήρξε η μακροχρόνια παράταση παρά την υπέρβαση του διατιθέμενου προϋπολογισμού;

3. Σε ποιες ενέργειες προέβηκε η πολιτική ηγεσία μετά τη διαπίστωση του υπερδιπλασιασμού του διατιθέμενου προϋπολογισμού;

4. Ποιοι και πόσοι διασταυρωτικοί έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν για την ορθή αντιστοιχία των δηλωθέντων στοιχείων ανά δράση;

5. Ποιες διαδικασίες έχουν οριστεί για την εξασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας αλλά και την αποφυγή τυχόν περιπτώσεων «εξυπηρέτησης» συγκεκριμένων παραγωγών;»