«Χωρίς προσωπικό και με ένα μόλις δασικό όχημα καλείται η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ελασσόνας να προστατέψει έκταση 1.708 τ. χλμ και τον Όλυμπο με τον Εθνικό Δρυμό του, τονίζει ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης με ερώτηση προς τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλη Κικίλια.

Αναλυτικότερα, στην ερώτηση που συνυπογράφεται από 16 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφέρονται τα εξής: «Η υποστελέχωση και οι ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και οχήματα των Υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος  αποτελούν πλέον κανονικότητα για την Ελληνική  πραγματικότητα, αφού η Κυβέρνηση αδιαφορεί και αρνείται να τα αντιμετωπίσει με ουσιαστικά και ρεαλιστικά μέτρα. Σε ορισμένες μάλιστα περιοχές, όπως στην Επαρχία Ελασσόνας, το πρόβλημα της πλήρους εγκατάλειψης των υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος είναι ιδιαίτερα οξυμένο.

Στην εν λόγω πυροσβεστική υπηρεσία, υπηρετεί λιγότερο από το 50% του προσωπικού που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών της και τα περισσότερα οχήματα του στόλου της είναι χαλασμένα. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι για την αντιμετώπιση της έλλειψης προσωπικού δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα καθώς εδώ και χρόνια απουσιάζει όχι μόνο η πρόσληψη ακόμη και του εποχιακού προσωπικού αλλά και η ενίσχυση του γερασμένου στόλου των οχημάτων της, παρόλο που υπήρχε η δυνατότητα να ανανεωθεί με ένα από τα 22 οχήματα που διατέθηκαν για τον εκσυγχρονισμό του στόλου της Πυροσβεστικής στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ.

Δυστυχώς σήμερα η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Ελασσόνας, παρόλο που είναι υπεύθυνη για έκταση  1.708 τ. χλμ. , τα 2/3 του ορεινού όγκου του Ολύμπου αλλά και τμήματος του Εθνικού δρυμού του, προσπαθεί να καλύψει τις ανάγκες της έχοντας στην κατοχή της μόλις μόνο ένα (1) δασικό όχημα.

Επειδή η περιοχή είναι ορεινή και υπάρχει πληθώρα δύσβατων περιοχών με αρκετά προβληματικό οδικό δίκτυο και υπάρχει αντικειμενική αδυναμία κάλυψης όλης της περιοχής με τα υπάρχοντα οχήματα και  το προσωπικό.

Επειδή το υπάρχον λιγοστό προσωπικό, παρά τις σοβαρές ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και οχήματα, υπερβάλλει εαυτόν προκειμένου να ανταποκριθεί στις ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες της περιοχής.

Επειδή οι ελλείψεις σε προσωπικό και οχήματα ελλοχεύουν σοβαρούς κινδύνους αντιμετώπισης των πυρκαγιών τόσο στις κατοικημένες περιοχές όσο και στην περιοχή του Ολύμπου και του Εθνικού Δρυμού του.

Επειδή η Κυβέρνηση αδιαφορεί και «κωφεύει» επικίνδυνα στις όποιες  εκκλήσεις για την επιβεβλημένη ενίσχυση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Δήμου Ελασσόνας ώστε να εξασφαλισθεί ένα επαρκές επίπεδο προστασίας για την περιοχή.

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

1.Για ποιους λόγους δεν πραγματοποιούνται προσλήψεις εποχικού προσωπικού στην πυροσβεστική υπηρεσία  του Δήμου Ελασσόνας;

2.Για ποιους λόγους δεν διατέθηκε κανένα από τα οχήματα που παραλήφθηκαν μέσω ΕΣΠΑ  στην πυροσβεστική υπηρεσία  του Δήμου Ελασσόνας, η οποία εποπτεύει τον ορεινό όγκο του Ολύμπου και τμήμα του Εθνικού Δρυμού του;

3.Πότε και με ποιους τρόπους προτίθεται να ενισχύσει την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ελασσόνας με προσωπικό και οχήματα ώστε να εξασφαλισθεί η επαρκής κάλυψη στην περιοχή και στον ορεινό όγκο του Ολύμπου;»