Αν υπάρχει η απαιτούμενη εκπόνηση και έγκριση των κτιριολογικών προγραμμάτων που διασφαλίζουν την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία για τη συστέγαση του Πρότυπου σχολείου με το 2ο Γυμνάσιο και 2ο Λύκειο Λάρισας, ρωτά ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, τον αρμόδιο Υπουργό Παιδείας κ. Κυριάκο Πιερρακάκη.

Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Κόκκαλη: «Η απόφαση για τη συστέγαση του Προτύπου Γυμνασίου και του Προτύπου Λυκείου Λάρισας στο χώρο που ήδη στεγάζεται και λειτουργεί το 2ο Γυμνάσιο και 2ο Λύκειο Λάρισας, έχει προκαλέσει πληθώρα αντιδράσεων και έντονων προβληματισμών τόσο στην εκπαιδευτική και μαθητική κοινότητα όσο και στην τοπική κοινωνία της περιοχής, εξαιτίας της σοβαρής παράλειψης που εντοπίζεται στα θέματα ασφαλείας που προκύπτουν για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των εν λόγω σχολικών μονάδων.

Ως ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ εκτιμώντας τα ζητήματα ασφαλείας που προκύπτουν για εκπαιδευτικούς και μαθητές αλλά και της υποχρέωσης για εκπόνηση προηγούμενης μελέτης καταλληλότητας των υποδομών, καταθέσαμε την υπ.αρ. ερώτηση 3164/13-02-2024 στην οποία εκφράζαμε τις επιφυλάξεις μας αναφορικά με τη δυνατότητα συστέγασης του Πρότυπου σχολείου με το 2ο Γυμνάσιο και 2ο Λύκειο Λάρισας και την εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των συστεγαζόμενων σχολικών μονάδων. Δυστυχώς η απάντηση που λάβαμε από τους αρμοδίους, περιορίστηκε αποκλειστικά και μόνο στην περιγραφή των προβλεπόμενων γραφειοκρατικών διαδικασιών, χωρίς να αποσαφηνίζεται και να διευκρινίζεται ο τρόπος επίλυσης των ζητημάτων ασφάλειας για τους μαθητές και εκπαιδευτικούς των εν λόγω σχολικών μονάδων.

Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί του 2ου Γυμνασίου και του 2ου Λυκείου Λάρισας, συνεχίζουν να αντιδρούν και να καταγγέλλουν τα άλυτα σοβαρά ζητήματα ασφαλείας που προκύπτουν από τη συστέγαση των σχολικών μονάδων, καθώς ακόμη εκκρεμεί η υποχρεωτική εκπόνηση των κτηριολογικών προγραμμάτων 2ου Γυμνασίου και 2ου ΓΕ.Λ. Λάρισας με σκοπό τη διερεύνηση της δυνατότητας συστέγασής τους με το Πρότυπο Γυμνάσιο και το Πρότυπο Λύκειο Λάρισας.

Επειδή η αδιαφορία της Πολιτείας για παροχή συγκεκριμένων απαντήσεων και ορθή διεκπεραίωση των προβλεπόμενων ενεργειών για τη συστέγαση των εν λόγω σχολικών μονάδων έχει προκαλέσει αναστάτωση και εύλογες ανησυχίες σε γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές των προς συστέγαση σχολικών μονάδων.

Επειδή απαιτείται ορθός και έγκαιρος προγραμματισμός για την κάλυψη των αναγκών της σχολικής στέγης.

Επειδή για την ορθή και ασφαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων, απαιτείται η εξασφάλιση επάρκειας των χώρων ως προς το μέγεθος, το είδος και τον αριθμό.

Επειδή για τη στέγαση του Πρότυπου Γυμνασίου και Πρότυπου Λυκείου Λάρισας εντός των σχολικών δομών του 2ου Γυμνασίου και 2ου ΓΕ.Λ. Λάρισας είναι υποχρεωτική από τη νομοθεσία η εκπόνηση κτηριολογικών προγραμμάτων 2ου Γυμνασίου και 2ου ΓΕ.Λ. Λάρισας με σκοπό τη διερεύνηση της δυνατότητας συστέγασής τους.

Επειδή είναι κραυγαλέα η απουσία μελετημένου σχεδιασμού και ουσιαστικών παρεμβάσεων από την απόφαση ίδρυσης του Πρότυπου σχολείου και επιβάλλεται να γίνουν οι απαραίτητες διαμορφώσεις και προσθήκες ώστε οι λειτουργικοί χώροι του εκπαιδευτικού συγκροτήματος να είναι κατάλληλοι.

Επειδή η Πολιτεία οφείλει να διασφαλίζει με σύννομες διαδικασίες την ασφάλεια και την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών κοινοτήτων.

Επειδή η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση το θέμα της δημιουργίας Πρότυπου σχολείου συμβάλλει στην κατ’ επίφαση αναβάθμιση της παιδείας.

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός: «Έχει ολοκληρωθεί η εκπόνηση και έγκριση των κτιριολογικών προγραμμάτων 2ου Γυμνασίου και 2ου ΓΕ.Λ. Λάρισας με σκοπό τη διερεύνηση της δυνατότητας συστέγασής τους με το Πρότυπο Γυμνάσιο και το Πρότυπο Λύκειο Λάρισας, όπως αυτό προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία;»