Επέκταση της δυνατότητας κατά παρέκκλιση μέγιστης δόμησης μέχρι του περιγράμματος της υπάρχουσας καταστραφείσας οικοδομής και στους σεισμόπληκτους οικισμούς προ του 1923 και οριοθετημένων κάτω των 2000 κατοίκων της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, ζητά ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης, με ερώτησή του προς τους συναρμόδιους υπουργούς Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα και τον υπουργό Επικρατείας, έχων την αρμοδιότητα των Υποδομών κ. Γιώργο Γεραπετρίτη.
Αναλυτικότερα στην ερώτησή του ο Λαρισαίος πρώην υφυπουργός τονίζει τα εξής: «Οι κάτοικοι που επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό της 3ης Μαρτίου 2021 στην Π.Ε Λάρισας βιώνουν πρωτόγνωρες και οδυνηρές καταστάσεις καθώς πολλοί εξ’ αυτών συνεχίζουν να διαμένουν στα κοντέινερ για δύο και πλέον χρόνια μέχρι σήμερα.
Μολονότι οι εντολές κατεδάφισης των ετοιμόρροπων κτηρίων δεν έχουν ακόμα υλοποιηθεί και η διαδικασία ανέγερσης νέων κατοικιών διακρίνεται από απίστευτη γραφειοκρατία, ανασταλτικό παράγοντα και πρόσθετο εμπόδιο στην πορεία της ανοικοδόμησης αποτελεί και η υπάρχουσα σχετική Νομοθεσία ως προς το συντελεστή δόμησης του οικοπέδου.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Π.Δ.ΦΕΚ-130/Δ/1-3-1979″Περί χορηγήσεως αδειών οικοδομών προς αποκατάστασιν ζημιών,αι οποίαι επροξενήθησαν εκ βιαίου συμβάντος ή θεομηνίας (σεισμού κλπ.) επί αρτίων και μη αρτίων οικοπέδων” ,αρθ.3, παρ.3 σκέλος βγ), προβλέπεται ότι «Ο συντελεστής δομήσεως του οικοπέδου δεν δύναται να υπερβή τον επιτρεπόμενον συντελεστήν δομήσεως της περιοχής.»
Σύμφωνα όμως με το ν.4067 ΦΕΚ Α΄ 79/09.04.2012 «Νέος Οικοδομικός Κανονισμός» για τους παραδοσιακούς οικισμούς ή τμήματα πόλεων που έχουν τεθεί σε καθεστώς προστασίας βάσει των διατάξεων του Αρθ-6 του Ν-4067/12 (ΦΕΚ-79/Α/12) ή αναλόγων διατάξεων παρέχεται η δυνατότητα ανέγερσης οικοδομής στην ίδια θέση και με πολεοδομικά μεγέθη ίδια με αυτά της καταστραφείσας οικοδομής (όπως προστέθηκε η Τροποποίηση του από 8.2.1979 π.δ άρθρο 1 ΦΕΚ-165/ΑΑΠ/2-8-18.), χωρίς να προβλέπεται η παραμικρή δέσμευση για συμμόρφωση με τον υπάρχων επιτρεπόμενο συντελεστή δόμησης της περιοχής.
Δεδομένου ότι στις σεισμόπληκτες περιοχές ανήκουν οικισμοί πριν του 1923 με πληθυσμό κάτω των 2000 κατοίκων, οι σεισμόπληκτοι κάτοικοι στερούνται της δυνατότητας ανέγερσης οικοδομής με κάλυψη, συνολική δόμηση, όγκο και ύφος ίδια με αυτά της καταστραφείσας οικοδομής καθώς η μέγιστη δόμηση των κτιρίων περιορίζεται από τον τωρινό επιτρεπόμενο συντελεστή δόμησης της περιοχής.
Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ ως Κυβέρνηση αφουγκραζόμενος και κατανοώντας τις πραγματικές ανάγκες των συμπολιτών μας, φρόντισε και τροποποίησε το ΠΔ 8.2.1979 με το άρθρο 1 ΦΕΚ-165/ΑΑΠ/2-8-18. για τους σεισμόπληκτους κατοίκους της Βρίσας Λέσβου.
Επειδή ολόκληρες οικογένειες -από τη μια στιγμή στην άλλη- είδαν τη ζωή τους να καταρρέει και προσπαθούν να επιβιώσουν σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.
Επειδή οι σεισμόπληκτοι προσπαθούν καθημερινά να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες υποχρεώσεις τους και απαξιώνεται οποιαδήποτε προσπάθεια τους για απόκτηση αξιοπρεπούς διαβίωσης και δυνατότητας παραμονής στον τόπο τους.
Επειδή η παρατεταμένη και συνεχιζόμενη υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των σεισμόπληκτων κατοίκων τους ωθεί στην εγκατάλειψη του τόπου τους.
Επειδή οι σεισμόπληκτες περιοχές είναι κυρίως αγροτικές και η παραμονή των κατοίκων είναι απαραίτητη για την διατήρηση της Ελληνικής υπαίθρου.
Επειδή οι σεισμόπληκτοι κάτοικοι διαμένουν σε οικισμούς πριν το 1923 με πληθυσμό κάτω των 2000 κατοίκων και ασχολούνται κυρίως με τον πρωτογενή τομέα.
Επειδή είναι επιβεβλημένη η ανέγερση οικοδομών δόμησης τουλάχιστον ίσης με την καταστραφείσα από σεισμού οικοδομής, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι οικογενειακές ανάγκες των σεισμοπλήκτων.
Επειδή η επέκταση της δυνατότητας και στους σεισμόπληκτους για ανέγερση οικοδομής με κάλυψη, συνολική δόμηση, όγκο και ύφος ίδια με αυτά της καταστραφείσας οικοδομής όπως προβλέπεται για τους παραδοσιακούς οικισμούς θα συμβάλλει στην ουσιαστική ανακούφιση και εξυπηρέτηση.
Ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί:
Προτίθενται να τροποποιήσουν το από 8.2.1979 Π.Δ. ΦΕΚ-130/Δ/1-3-79 και να επεκταθεί και στους οικισμούς προ 23 και οριοθετημένων κάτω των 2000 κατοίκων η δυνατότητα της κατά παρέκκλισης μέγιστης δόμησης στις πληγείσες περιοχές – ακόμη και αν υπερβαίνει τα σημερινά μεγέθη- μέχρι του περιγράμματος της υπάρχουσας καταστραφείσας οικοδομής προκειμένου να εξυπηρετηθούν και να ανακουφισθούν οι κάτοικοι των σεισμόπληκτων περιοχών;»