Η πανελλαδική ανάπτυξη, στελέχωση και εξοπλισμός δημόσιων μονάδων Υγείας, ειδικά των πρωτοβάθμιων, ώστε να γίνεται έλεγχος με ουσιαστικό περιεχόμενο και συστηματικό σχεδιασμό προγραμμάτων και εξετάσεων, είναι σημαντική προϋπόθεση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, σημείωσε ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στο πλαίσιο σχετικής συνεδρίασης της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.
Αντίθετα, όπως είπε, η επικίνδυνη αντίληψη της ατομικής ευθύνης στοχεύει «να συσκοτιστούν οι διαχρονικές τεράστιες ανεπάρκειες του κράτους, με ευθύνη όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων».
Εξήγησε, πιο συγκεκριμένα, ότι η ενημέρωση και η ευαισθησία για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού είναι εξίσου σημαντικές προϋποθέσεις, αλλά δεν αρκούν. Όπως περιέγραψε, χιλιάδες γυναίκες λαϊκών οικογενειών καλούνται να επιλέξουν για τις προληπτικές εξετάσεις τους ανάμεσα στις πολύμηνες λίστες αναμονής λόγω των τεράστιων ανεπαρκειών στις δημόσιες και δωρεάν μονάδες Υγείας (π.χ.: μαστογράφοι και αντίστοιχο εξειδικευμένο προσωπικό που τους λειτουργεί), στο να ακριβοπληρώσουν επιχειρηματίες Υγείας και στο να μην κάνουν τους αναγκαίους ελέγχους λόγω οικονομικής δυσκολίας.
«Το αφήγημα της κυβέρνησης γύρω από το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου βρίθει της λογικής κόστος-όφελος», τόνισε ο Γ. Λαμπρούλης, λέγοντας ότι οι εξετάσεις του είναι ευκαιριακού χαρακτήρα και συνδέονται με προγράμματα με ημερομηνία λήξης και με διαφημιστικές καμπάνιες μεγάλων εταιρειών και ΜΚΟ, ενώ δεν συνοδεύονται από δωρεάν και πλήρη θεραπεία σε ό,τι διαγνωστεί, με αποτέλεσμα να οδηγούνται «καθ' υπεροχή» σε ιδιωτικούς επιχειρηματικούς ομίλους «που κάνουν χρυσές δουλειές» πάνω στις ίδιες ανεπάρκειες και λίστες αναμονής αλλά, αυτή τη φορά, για χειρουργεία και χημειοθεραπείες.
Ειδική αναφορά έκανε και στο γεγονός του φάσματος των υπό εξέταση ηλικιών που καλύπτει το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά», δηλαδή γυναίκες στα 45-74, επισημαίνοντας ότι επιστημονικά ο προσυμπτωματικός έλεγχος πρέπει να γίνεται ήδη από τα 40 και κάθε χρόνο, σε αντίθεση με την πρόβλεψη του προγράμματος να εξαιρούνται γυναίκες που έκαναν μαστογραφία τον προηγούμενο χρόνο!
Ο Γ. Λαμπρούλης διατράνωσε την απαίτηση για αγωνιστική διεκδίκηση για υπηρεσίες πρόληψης, για ανάπτυξη και στελέχωση δημόσιας πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, νοσοκομείων, δημόσιων ιατρείων μαστού, χειρουργείων, με σύγχρονο εξοπλισμό και για την απολύτως δωρεάν πρόληψη-έγκαιρη διάγνωση-θεραπεία, κόντρα στην «πολιτική που αφήνει και τις γυναίκες απροστάτευτες χωρίς να τις εξασφαλίζει με δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες όλα όσα είναι αναγκαία, σύγχρονα για την υγεία τους».