Η Όσσα είναι ένα μικρό χωριό δίπλα στο Συκούριο του Δήμου Τεμπών που ξεχωρίζει για την καλλιέργεια του Αμυγδάλου.
Μια από τις οικογένειες της Όσσας που έχει επενδύσει στην καλλιέργεια αμυγδάλου, είναι αυτή του Δημήτρη Μητροδήμου που συνέχισε να ασχολείται με την συγκεκριμένη καλλιέργεια που κληρονόμησε από τον πατέρα του. Σήμερα με την καλλιέργεια ασχολείται ο υιός του Κώστας που έχει φροντίσει να αυξήσει τα δένδρα της οικογενείας και την παραγωγή αμυγδάλου που ξεχωρίζει για την ποιότητα του.
Τις ημέρες αυτές οι οικογένεια Μητροδήμου βρίσκεται στο χωράφι από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα για την συγκομιδή των αμυγδάλων.
Όπως μας δήλωσε ο 75χρονος Δημήτρης Μητροδήμος η φετινή παραγωγή αφήνει ανάμικτα συναισθήματα στους αμυγδαλοπαραγωγούς.
“ Έχουμε καλή παραγωγή στα αμύγδαλα και σε αυτό έπαιξε ρόλο η Άνοιξη. Όμως αυτό δεν ισχύει για όλες τις ποικιλίες της περιοχής. Η ποικιλία “ΤΕΧΑΣ” έχει καλή παραγωγή αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο με την φυρανιά. Ο παγετός στην περίοδο της ανθοφορίας φαίνεται ότι είχε επιπτώσεις στην συγκεκριμένη ποικιλία και μαζί με την ασθένεια της φόμωξης επηρέασαν την παραγωγή που είναι μειωμένη ενώ το κόστος παραγωγής παραμένει αυξημένο”.
Την ίδια ώρα προβληματισμός υπάρχει για την τιμή διάθεσης του προϊόντος που κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα παρά το γεγονός ότι η ζήτηση παραμένει σταθερή.
Όπως μας δήλωσε ο Κώστας Μητροδήμος η τιμή της ψύχας δεν ξεπερνάει τα 4,5 ευρώ το κιλό, την στιγμή που το αμύγδαλο σε καταστήματα στην Αθήνα πωλείται πάνω από 29 ευρώ το κιλό.
“ Η ζήτηση στην αγορά είναι σταθερή, ο καταναλωτής το αγοράζει ακριβά και ο παραγωγός το πουλάει φθηνά. Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχουν εισαγωγές αμυγδάλου που πουλιούνται ως ελληνικά. Επανειλημμένα έχουμε ζητήσει από την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ οι έλεγχοι να είναι αυστηροί για την προστασία των καταναλωτών και παραγωγών που αντιμετωπίζουν προβλήματα καθώς υπάρχουν στις αποθήκες μεγάλες ποσότητες αμυγδάλου από πέρυσι. Κάτω από αυτές τις συνθήκες πολλοί παραγωγοί θα εγκαταλείψουν την καλλιέργεια, το κόστος είναι μεγάλο”.
Η τεχνολογία έχει βοηθήσει τους παραγωγούς να μειώσουν τα έξοδα τους και κυρίως κατά τη διάρκεια της συγκομιδής όπου αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με την έλλειψη εργατικών χεριών.
“Ευτυχώς υπάρχουν μηχανήματα που μας λύνουν τα χέρια, διαφορετικά θα ήταν πολύ δύσκολο να μαζέψουμε τα αμύγδαλα από το χωράφι” τόνισε ο Κώστας Μητροδήμος που ετοιμάζεται να εφαρμόσει σύστημα ρομποτικής για την επόμενη χρονιά στους αμυγδαλεώνες του.
Ο Κώστας Μητροδήμος αναφέρθηκε και στις αποζημιώσεις που αναμένουν πολλοί αμυγδαλοπαραγωγοί από τον παγετό και τον Ντάνιελ, καλώντας την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων για δίκαιες και αντικειμενικές αποζημιώσεις.
Τέλος, να σημειωθεί ότι στην περιοχή του Δήμου Τεμπών παράγεται πάνω από το 20% της εγχώριας παραγωγής και στη Θεσσαλία το 1% της παγκόσμιας αγοράς αμυγδάλου.
ertnews.gr (Eυάγγελος Μητρούσιας)