Προγραμματισμένη συνάντηση στο γραφείο της στη Λάρισα πραγματοποίησε με μηχανικούς της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Μηχανικών Λάρισας, ενόψει των επικείμενων εκλογών του ΤΕΕ στις 19 Μαΐου, η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη.

Η βουλευτής Λάρισας εξήρε τον επαγγελματισμό όλων ανεξαιρέτως των μηχανικών, ωστόσο επικεντρώθηκε στην ανάγκη αλλαγής των συσχετισμών σε έναν κορυφαίο θεσμικό φορέα, όπως είναι το ΤΕΕ, προκειμένου να ληφθεί από πλευράς της κυβέρνησης της ΝΔ το μήνυμα, πως σταδιακά όλοι οι κρίσιμοι επαγγελματικοί κλάδοι βρίσκονται απέναντι στις πολιτικές της, διαδικασία που αναμένεται να κορυφωθεί σε λιγότερο από ένα μήνα και στις Ευρωεκλογές.

Από την πλευρά τους, τα μέλη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Μηχανικών Λάρισας τόνισαν πως η ενίσχυσή της παράταξής τους θα σημάνει:

-αξιοπρέπεια για ένα ΤΕΕ που θα παρεμβαίνει, θα διεκδικεί και θα υπερασπίζεται δυναμικά τα αιτήματα των μηχανικών, χωρίς να λειτουργεί «ως γραφείο δημοσίων σχέσεων με κυβερνητικά στελέχη», όπως κατ’ επανάληψη συμβαίνει τα τελευταία χρόνια,

-ενίσχυση της αξιοκρατίας και όχι προς τα κάτω ισοπέδωση με την εισαγωγή πτυχιούχων από κολλέγια, που με απόφαση της κυβέρνησης «βαφτίστηκαν» σε αν βράδυ μηχανικοί,

-αγώνα για την πραγματική και άμεση αύξηση των νόμιμων αμοιβών των μηχανικών,

-πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα και κατάργηση κάθε είδους προσκομμάτων που επιτρέπουν την συνέχιση της επαγγελματικής ομηρίας για χιλιάδες μηχανικούς,

-διεκδίκηση αφορολογήτου ορίου ύψους 15.000 ευρώ, κατ’ ελάχιστον, για αυτοαπασχολούμενους & μισθωτούς, με παράλληλη κατάργηση των φορολογικών «χαρατσιών» που η κυβέρνηση της ΝΔ επέβαλλε ξαφνικά και χωρίς καμία προειδοποίηση –και μάλιστα αναδρομικά- πριν από τα Χριστούγεννα σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Παράλληλα, οι δύο πλευρές συζήτησαν ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας στον τεχνικό κλάδο, με κατώτατο εγγυημένο μισθό, αλλά και την ανάγκη θεσμοθέτησης ενός σταθερού πλαισίου σχεδιασμού έργων που δεν θα προκαλεί ανασφάλεια δικαίου σε ολόκληρο τον κλάδο.

Από την πλευράς της η Ευαγγελία Λιακούλη δεσμεύθηκε για την ενίσχυση της φωνής των μηχανικών στη Βουλή, όπως το ΠΑΣΟΚ συνηθίζει να κάνει όλα τα τελευταία χρόνια, υπενθυμίζοντας πως και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης και ο Γραμματέας του κόμματος, Αντρέας Σπυρόπουλος, είναι μηχανικοί, ενώ σημείωσε τα εξής:

«Η συμβολή των μηχανικών σε ολόκληρη της οικονομική ζωή της χώρας είναι πολύτιμη, ενώ περιμένουμε πολλά από αυτούς, καθώς και από το τοπικό τμήμα του ΤΕΕ, και για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, παρά τα μεγάλα προβλήματα που κατά καιρούς αντιμετωπίζουν τα μέλη του.

Άλλωστε, είναι ελάχιστοι οι προβληματικοί τομείς, όπου οι μηχανικοί του Τόπου μας δε μπορούν να προσφέρουν. Η συνεισφορά τους πάντοτε είναι κομβική και καλοδεχούμενη, ενώ οι προτάσεις τους είναι διαχρονικά επιστημονικά τεκμηριωμένες και άρτιες δίνοντας σοβαρές λύσεις σε σειρά ανοιχτών θεμάτων.

Είδαμε τους μηχανικούς πάντοτε στην ‘’πρώτη γραμμή’’ των κρίσεων στη Λάρισα και τη Θεσσαλία: στο σεισμό στο Δαμάσι, στον «Ιανό», φέτος στο «Daniel» και σε πλήθος άλλων ‘’ανοιχτών μετώπων’’. Η κυβέρνηση πολύ κακώς δεν αξιοποίησε την τεχνογνωσία τους για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, προτιμώντας την γνωστή πλέον σε όλους τους Θεσσαλούς για το αμφισβητούμενο πόρισμά της, ολλανδική HVA.

Οι προτάσεις λύσεων της ΔΗ.ΣΥ.Μ για τη Περιφέρεια Θεσσαλίας, σε σχέση με το πλαίσιο του σχεδίου για την κλιματική αλλαγή και την ανθεκτικότητα ήταν από την πλευρά μας εξαιρετικά καλοδεχούμενες και θα περιμέναμε να τύχουν ανάλογης ανταπόκρισης και από την πλευρά της κυβέρνησης.

Προσωπικά, ως βουλευτής Λάρισας πάντοτε λάμβανα και εξακολουθώ να λαμβάνω σοβαρά υπόψη μου τις θέσεις των προοδευτικών μηχανικών του Τόπου μας, μεταφέροντας τα ‘’ανοιχτά’’ ζητήματα μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, αλλά και σε κάθε σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή.

Για όλους αυτούς τους λόγους, είναι αναγκαίο να ενισχυθεί η φωνή της προόδου και στις επικείμενες εκλογές στο ΤΕΕ. Η ενδυνάμωση του κλάδου συνολικά περνάει μέσα από την ενδυνάμωση της ΔΗ.ΣΥ.Μ. Καλή δύναμη και καλή επιτυχία!».