Με στόχο πριν από τα Χριστούγεννα να έχει κατατεθεί μια συγκροτημένη και κοστολογημένη πρόταση γύρω από τη διαχείριση της λίμνης Κάρλας, ώστε να αποτραπεί στο μέλλον η επανάληψη μιας οικολογικής και οικονομικής καταστροφής, συνεδρίασε πριν λίγες μέρες η Διεπιστημονική Επιτροπή.
Η Επιτροπή αναμένεται να εξετάσει αναλυτικά την πρόταση που έχει καταθέσει εξαρχής ο Περιφερειάρχης, Δημήτρης Κουρέτας, για διάνοιξη σήραγγας από το βορειοανατολικό τμήμα της Κάρλας για την εκροή των υδάτων στο Αιγαίο – και όχι στον Παγασητικό, επέκταση του ταμιευτήρα της λίμνης και χρήση του νερού για την άρδευση των καλλιεργειών της περιοχής.
Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, πρόκειται για ένα μεσαίας κλίμακας έργο που θα μπορούσε να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων τριών ετών, ενώ η κατασκευή της σήραγγας δε θα ξεπερνούσε τα 150 εκατ. ευρώ.
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, εξηγεί στο iefimerida.gr (ρεπορτάζ Ειρήνη Χατζόγλου) ότι «η παρακολούθηση της ποιότητας του νερού και της Κάρλας προβλέπεται μεν αλλά δεν γίνεται δε. Πρέπει επιτέλους να υπάρξει μια ολιστική πρόταση και για την Κάρλα και για τον Παγασητικό. Και οριστική λύση για μένα είναι η διάνοιξη μιας σήραγγας που θα βγάζει τα νερά στο Αιγαίο, καθώς η επέκταση του ταμιευτήρα της λίμνης που εκτός από προστασία από τις πλημμύρες θα προσφέρει και στην άρδευση της περιοχής».
H Περιφέρεια προτείνει την κατασκευή τάφρου μεταφοράς νερού
Πιο αναλυτικά, η Περιφέρεια προτείνει την κατασκευή τάφρου μεταφοράς νερού από την περιοχή Γυρτώνη δια βαρύτητας προς τη νέα Κάρλα που θα επεκταθεί στα 60.000 στρέμματα με βάθος 4,5 μέτρων και 270 εκατ. κ.μ. Απ’ αυτά τα 100 εκατ. κ.μ. θα χρησιμοποιηθούν για την άρδευση 230.000 στρ. καλλιεργειών. Το νερό που περισσεύει θα διοχετεύεται στη σήραγγα 10,4 Km που θα εκβάλει στο Αιγαίο πλησίον της περιοχής Καμαρίου ή όπου αλλού κρίνει η Επιτροπή.
Σημειώνεται ότι σήμερα οι διαθέσιμοι και χρησιμοποιούμενοι υδατικοί πόροι στο διαμέρισμα της Θεσσαλίας είναι κατά 70% τα αρδευόμενα νερά από 33.000 γεωτρήσεις και κατά 30% τα επιφανειακά νερά από ποταμούς, πηγές και νερά που ταμιεύονται κάθε χρόνο σε φράγματα.