H επιτήρηση του ιικού φορτίου του κορονοϊού στα αστικά λύματα έδειξε μείωση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV2 σε 8 από τις 10 περιοχές που ελέγχθηκαν.

Ειδικότερα, την εβδομάδα 11/2023 παρατηρήθηκαν πτωτικές τάσεις σε σχέση με την εβδομάδα 10/2023 στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε οκτώ από τις δέκα (8/10) του Εθνικού Δικτύου Επιδυμιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ), ενώ σταθεροποίηση του μέσου εβδομαδιαίου ιικού φορτίου των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκε σε δύο από τις δέκα (2/10) περιοχές του ΕΔΕΛ.

Καθαρά πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν στο Βόλο (-69%), στην Αλεξανδρούπολη (-63%), στην Ξάνθη (-46), στο Ηράκλειο (-41%), στη Λάρισα (-39%), στην Πάτρα (-36%) και στη Θεσσαλονίκη (- 31%), ενώ οριακή ήταν η μείωση στα Χανιά (-15%). Σταθεροποίηση στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκε στα Ιωάννινα (-1%) και στην Αττική (-9%).

Υπενθυμίζεται πως τα δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, της Ξάνθης, της Αλεξανδρούπολης, του Ηρακλείου, των Χανίων, της Πάτρας και των Ιωαννίνων. Τα δείγματα λαμβάνονται από τις εισόδους των κατά τόπους Μονάδων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΜΕΛ) και αντιστοιχούν στον πληθυσμό που εξυπηρετείται από αυτές.