Μάθε πώς το «σάπισμα» στο κρεβάτι επηρεάζει αρνητικά τον οργανισμό σου.

Μερικές φορές, το μόνο που θέλεις να κάνεις μετά από μια δύσκολη μέρα είναι να χαλαρώσεις στο κρεβάτι, παρέα με πίτσα και ταινία.

Υπέροχη, χαλαρωτική, οριζόντια επαναφόρτιση. Αυτό που μέχρι τώρα ήταν γνωστό ως «σαπίζω στο κρεβάτι» επικρατεί στο TikTok με έναν άλλο, εξίσου ανατριχιαστικό όρο: «Σήψη στο κρεβάτι». Έχει, δε, αναχθεί σε τόσο αγαπημένη ρουτίνα αυτοφροντίδας, που το εν λόγω tag μετρά περισσότερες από 303 εκατομμύρια αναφορές μέχρι τώρα στην πλατφόρμα.

Όσο αθώα και ιδανική μοιάζει μια τέτοια στιγμή χαλάρωσης, οι ειδικοί συνιστούν να μη το παρακάνεις, γιατί ενδέχεται τελικά να έχεις τα αντίθετα αποτελέσματα.

Πώς το «σάπισμα» στο κρεβάτι μπορεί να διαταράξει τον ύπνο και το σώμα σου

Ο ύπνος είναι το πρώτο πράγμα που θα επηρεαστεί από τον υπερβολικό χρόνο που περνάς «σαπίζοντας» στο κρεβάτι. Όπως εξηγεί χαρακτηριστικά στο Well and Good η ειδικός ύπνου, Angela Holliday-Bell, «δεν είναι κακό να το κάνεις αν σε χαλαρώνει, αλλά αν το κάνεις σε σταθερή βάση, ενδέχεται να διαταράξει τον ύπνο σου. Μεγάλο μέρος της προετοιμασίας για έναν καλό ύπνο είναι η δημιουργία μιας συνεπούς σύνδεσης μεταξύ του κρεβατιού και της ώρας του ύπνου».

Η ίδια διευκρινίζει ότι αυτές οι συσχετίσεις μπορούν, ωστόσο, να αποδυναμωθούν εάν δεν ενισχύονται με συνέπεια. «Μόλις πέσεις στο κρεβάτι, ο εγκέφαλός σου εκπαιδεύεται στο να γνωρίζει ότι είναι ώρα για ύπνο. Όταν, λοιπόν, περνάς υπερβολικό χρόνο στο κρεβάτι παρακολουθώντας τηλεόραση, μιλώντας στο τηλέφωνο, τρώγοντας και κάνοντας άλλες δραστηριότητες, αυτή η συσχέτιση μειώνεται», λέει χαρακτηριστικά η ειδικός.

Ο υπερβολικός χρόνος που περνάς στο κρεβάτι μπορεί επίσης να κάνει πιο δύσκολη την τήρηση μιας καθορισμένης ώρας αφύπνισης, που επίσης αποτελεί βασική αρχή για μια εξαιρετική ρουτίνα ύπνου, σύμφωνα με τον πνευμονολόγο και ειδικό στην ιατρική ύπνου, Raj Dasgupta. Η διατήρηση ενός σταθερού χρόνου αφύπνισης βοηθά το σώμα να γνωρίζει πότε πρέπει να αρχίσει να παράγει τη μελατονίνη, που είναι απαραίτητη για έναν ποιοτικό ύπνο. Με λίγα λόγια, το να μην σηκώνεσαι από το κρεβάτι ή να περνάς τη μέρα σου μεταξύ δράσης και κρεβατιού μπορεί να διαταράξει τους κιρκάδιους ρυθμούς και τον κύκλο ύπνου – εγρήγορσης, καθιστώντας πιο δύσκολο για το σώμα να καταλάβει τι ώρα της ημέρας είναι και σε ποια κατάσταση πρέπει να βρίσκεται.

Ένα ακόμη πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίσεις παραμένοντας στο κρεβάτι για πολλές ώρες είναι οι μυϊκοί πόνοι εξαιτίας της έλλειψης κίνησης των μυών, σύμφωνα με την γιατρό ύπνου Seema Bonney.

Ο ψυχολογικός παράγοντας που πρέπει να διερευνήσεις

Το «σάπισμα» στο κρεβάτι έχει χαρακτηριστεί, ακόμη, ως ένας τρόπος αντιμετώπισης του άγχους και της κατάθλιψης. Σύμφωνα με τον δρ. Dasgupta, ωστόσο, το να στηρίζεσαι σε αυτό ως κύρια μορφή αυτοκαταπράυνσης μπορεί στην πραγματικότητα να επιδεινώσει τα συμπτώματα, εν μέρει απομονώνοντάς σε από τους άλλους, αλλά και αποτρέποντάς σε από το να εφαρμόσεις άλλες πρακτικές αυτοφροντίδας. Αξίζει, επομένως, να αναλογιστείς γιατί επιλέγεις αυτή την πρακτική και μήπως υπάρχει κάτι βαθύτερο και πιο σκοτεινό που κρύβεται πίσω από αυτό. Ίσως αξίζει να εξερευνήσεις άλλους μηχανισμούς αντιμετώπισης, όπως η άσκηση ή η ψυχοθεραπεία.

«Αν είμαστε ξαπλωμένοι στο κρεβάτι όλη μέρα, δεν ασχολούμαστε με άλλες δραστηριότητες που είναι επίσης ωφέλιμες για τον ύπνο, όπως η κίνηση, το φως του ήλιου και ο χρόνος που περνάμε σε εξωτερικούς χώρους», λέει η δρ. Holliday-Bell. Ο δρ. Dasgupta συνιστά, επίσης, την καταγραφή σκέψεων και συναισθημάτων σε ένα ημερολόγιο, αλλά και τον ποιοτικό χρόνο με φίλους και αγαπημένα πρόσωπα ως σημαντικές μεθόδους χαλάρωσης. «Η χαλάρωση στο κρεβάτι είναι φυσικά μέρος της ξεκούρασης και της αυτοφροντίδας, ωστόσο χρειάζεται μέτρο, ώστε να μην φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα».

Πόση χαλάρωση στο κρεβάτι είναι ακίνδυνη

Φυσικά, δεν υπάρχει ένας απόλυτος αριθμός που να απαντά σε αυτό το ερώτημα, ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι καλύτερο αυτή η συνήθεια να είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας αυτοφροντίδας. «Από πλευράς ύπνου και μυϊκής υγείας, νομίζω ότι ο περιορισμός σε 2 ή 3 ώρες μία φορά κάθε λίγες εβδομάδες είναι εντάξει», λέει η δρ. Bonney.

Επομένως, εάν χρειάζεσαι την αδράνεια κάτω από τα σεντόνια για να επαναφορτιστείς, κάν’ το, αλλά μην ξεχνάς: Μέτρον άριστον.

savoirville.gr