Τις παρεμβάσεις σε τρία επίπεδα που υλοποιούνται για την αποκατάσταση των υποδομών που επλήγησαν από τη θεομηνία Daniel που χτύπησε τη Θεσσαλία τον Σεπτέμβριο του 2023, παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου της εφημερίδας «Ελευθερία» και της «ΥΧ», Γιώργου Ρούστα για την πορεία των έργων αποκατάστασης των υποδομών που επλήγησαν από τη θεομηνία Ντάνιελ, αλλά και για το χρονικό πλάνο που έχει οριστεί για την ενίσχυση των κατοίκων και του φυσικού περιβάλλοντος στη Θεσσαλία αλλά και στη Βόρεια Εύβοια, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι στη Θεσσαλία υλοποιούνται συνολικές και μεγάλες παρεμβάσεις σε τρία επίπεδα:

«Οι πρώτες είναι παρεμβάσεις που γίνονται από την Περιφέρεια που έχει σημαντική οικονομική στήριξη από την Πολιτεία. Έχουμε πολύ καλή συνεργασία με τον κ. Κουρέτα στο ζήτημα αυτό κι έχουμε προτεραιοποιήσει τις παρεμβάσεις. Μιλάμε για καθαρισμούς και διανοίξεις ρεμάτων και για επισκευές αναχωμάτων. Αυτά γίνονται ήδη και είναι η πρώτη γραμμή άμυνας σε μια ενδεχόμενη πλημμύρα», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Οι υπόλοιπες παρεμβάσεις αφορούν τα έργα ορεινής υδρονομίας. Είναι έργα που οι πιο πολλοί δε θα τα δουν ποτέ», όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης και είναι έργα σε χειμάρρους στα βουνά και τα οποία είναι εξαιρετικά αποδοτικά στον περιορισμό και τον όγκο του νερού,ώστε να μην υπάρχουν μαζικά πλημμυρικά φαινόμενα.

«Τα έργα αυτά μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα, έχουμε 200 εκατ. ευρώ στη διάθεση μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός. Η τρίτη κατηγορία έργων που χαρακτηρίζεται η πιο δύσκολη και θα πάρει τον περισσότερο χρόνο, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, είναι τα μεγάλα έργα υποδομής στη Θεσσαλία. Υπάρχει ήδη χρηματοδότηση εξασφαλισμένη από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών για να μελετηθούν τα μεγάλα φράγματα στο Μουζάκι, στην Πύλη, τη Διώρυγα της Γυρτώνης αλλά και τη νέα διευθέτηση της λίμνης Κάρλα.

«Αυτά δε θα γίνουν από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά ξέρουμε ότι έχουν χρηματοδότηση για τις πρώτες μελέτες για να ξέρουμε ακριβώς τι θέλουμε να κάνουμε. Είναι έργα μακρόπνοα και χρειάζονται χρόνια για να υλοποιηθούν. Αυτή η κυβέρνηση μετά βεβαιότητας θα σχεδιάσει και θα αρχίσει να υλοποιεί τα έργα αυτά. Δε θα γίνουν από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά βάζουμε ένα πρώτο πολύ σημαντικό θεμέλιο για να αντιμετωπίσουμε τη Θεσσαλία όχι μόνο αντιπλημμυρικά αλλά και να αρχίσουμε να λύνουμε το πρόβλημα που αφορά την άρδευση της περιοχής», υπογράμμισε.

Για την εμπλοκή στο φράγμα του Ταυρωπού, ένα μεγάλο έργο που αφορά τα αρδευτικά κανάλια της Θεσσαλίας, εκτίμησε ότι αυτό θα ξεπεραστεί, ενώ είπε ότι ο κάθε πολίτης που δεν έχει πάρει την αποζημίωσή του υπάρχει ειδικός λόγος για αυτό και πρέπει να αντιμετωπιστεί και να ξεπεραστεί από την κυβέρνηση, ενώ αντίστοιχα πολλοί πολίτες πήραν ήδη τις πρώτες αποζημιώσεις και κάνουν τα πρώτα βήματα για να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους.

Αναφορικά με την Εύβοια, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως τα έργα αποκατάστασης μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021 απέδωσαν και πως η περιοχή πάτησε στα πόδια της γρηγορότερα από ότι το ανέμεναν μετά από σειρά παρεμβάσεων και στήριξης του τουριστικού προϊόντος αλλά και έργων υποδομής, όπως αντιπλημμυρικά έργα στα ορεινά της Βόρειας Εύβοιας, αντίστοιχες με αυτές που θέλει να κάνει η κυβέρνηση στη Θεσσαλία.

«Οι παρεμβάσεις αυτές φαίνεται, μέχρι στιγμής, να αποδίδουν», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

ypaithros.gr