Το 15% των αρτοποιείων στην Ελλάδα είναι έτοιμο να βάλει λουκέτο, ενώ ήδη 200 πρατήρια άρτου έχουν κατεβάσει ρολά λόγω των μεγάλων αυξήσεων κυρίως στην ενέργεια, αλλά και στις πρώτες ύλες, σύμφωνα με όσα μεταφέρει στο GRTimes, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών της χώρας, Μιχάλης Μούσιος.
«Από τον Οκτώβριο κι έπειτα, υπολογίζεται ότι ο λογαριασμός ρεύματος για κάθε αρτοποιείο θα ανέρχεται περίπου στα 6.000 ευρώ τον μήνα. Ένας φούρνος καταναλώνει μηνιαίως από 8.000 έως 20.000 κιλοβατόρες γεγονός που σημαίνει ότι από τούδε και στο εξής οι αυξήσεις θα φτάσουν τα 2.500 με 3.000 ευρώ. Και φυσικά, μιλάμε μόνο για το ρεύμα. Αν βάλουμε και τις αυξήσεις στο φυσικό αέριο η κατάσταση ξεφεύγει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μούσιος.
Σύμφωνα με τον τελευταίο, ήδη 200 αρτοποιεία σε όλη τη χώρα έχουν βάλει «λουκέτο», ενώ παραθέτοντας τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΟΑΕ, «ένα μεγάλο ποσοστό που αγγίζει το 15% των αρτοποιείων στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή συσσωρεύει χρέη και ζημιές. Θεωρούμε ότι αν δεν αλλάξει κάτι, σύντομα τα αρτοποιεία αυτά, θα κατεβάσουν ρολά».
Σημαντικές οι αυξήσεις στις πρώτες ύλες
Την ίδια ώρα, ο πόλεμος μεταξύ Ουκρανίας – Ρωσίας έχει θέσει ένα ακόμη δυσβάσταχτο πρόβλημα στους φούρνους της χώρας, καθώς θεαματική είναι και οι αυξήσεις στην προμήθεια πρώτων υλών.
«Αυτή τη στιγμή οι τιμές έχουν σχεδόν διπλασιαστεί και στα άλευρα και στα λάδια. Ακόμη και η τιμή της μαγιάς έχει σκαρφαλώσει λόγω έλλειψης. Όμως το βασικότερο πρόβλημα παραμένει η ενέργεια. Δεν υπάρχει αρτοποιείο στη χώρα που να μπορεί να μαζέψει 6.000 ευρώ το μήνα για το ρεύμα και άλλα 2.000 ευρώ για το αέριο. Μιλάμε για καταστήματα που πρέπει να συγκεντρώσουν αυτά τα ποσά ευρώ – ευρώ» συμπληρώνει χαρακτηριστικά ο κ. Μούσιος.
Για να «βγει» το ρεύμα θα έπρεπε η τιμή του ψωμιού να διπλασιαστεί
Σε ερώτηση για το αν οι αυξήσεις στις τιμές του ψωμιού είναι πλέον αναπόφευκτες προκειμένου να ανταπεξέλθουν οι επαγγελματίες του κλάδου στο ράλι των ανατιμήσεων σε όλους τους τομείς, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος είναι ξεκάθαρος.
«Θα έλεγα ότι για να καλυφθεί η κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς να βάλω μέσα τις αυξήσεις στις πρώτες ύλες, η τιμή του ψωμιού θα έπρεπε να διπλασιαστεί. Αυτό όμως, δεν είναι εύκολο να συμβεί όταν βλέπουμε τις δυσκολίες που βιώνει συνολικά ο καταναλωτής για να μπορέσει να τα φέρει βόλτα. Μιλάμε πάντα για τους φούρνους της γειτονιάς και όχι για τα σούπερ-μάρκετ όπου η τιμή του ψωμιού έχουμε δει να αυξάνεται μέχρι και 30%. Εμείς ωστόσο, δεν είμαστε σούπερ-μάρκετ να μπορούμε να αλλάζουμε τις τιμές σε καθημερινή βάση. Οι φούρνοι της γειτονιάς έχουν άλλου είδους σχέση με τον καταναλωτή και διαφορετική πολιτική στις αυξήσεις. Κάποιες μικρές, είναι αναπόφευκτες αλλά αυτές δεν μπορούν να ξεφύγουν από τα μέχρι τώρα δεδομένα».
Έχουμε συγκεκριμένο πλάνο και αιτήματα προς τη κυβέρνηση
Αύριο, Τρίτη (11/10) στις 12.00 το μεσημέρι σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που θα παραθέσει, θα αναφερθεί σε όλα τα προβλήματα που προκύπτουν μέσα από το ράλι των ανατιμήσεων σε ενέργεια και πρώτες ύλες.
Και όπως λέει ο κ. Μούσιος, «θα μιλήσουμε με πραγματικούς αριθμούς για το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε. Και θα καταθέσουμε συγκεκριμένα αιτήματα προς την κυβέρνηση έτσι ώστε ο κλάδος να στηριχτεί. Θα αναφερθούμε και στην επιδότηση, αλλά και στο τι πρέπει να γίνει για να βγει ο κλάδος μας από την κρίση που μαστίζεται».
«Δε γίνεται να επιβιώσουμε με… τετραπλούς λογαριασμούς»
Αγωνία επικρατεί, προφανώς και στις τάξεις των αρτοποιών ανά τη Θεσσαλονίκη.
«Όταν τετραπλασιάζονται τα ποσά που πληρώνουμε, δε γίνεται να επιβιώσουμε. Έρχονται οι λογαριασμοί και οι ιδιοκτήτες παθαίνουν… εγκεφαλικό», αναφέρει η κ. Καλλιόπη, υπάλληλος αρτοποιείου στην οδό Κασσάνδρου που βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
«Υπάρχει αγωνία και φοβόμαστε περαιτέρω αυξήσεις στις τιμές των λογαριασμών ενέργειας», λέει ακόμη.
«Δεν ήταν μεγάλη η αύξηση στην τιμή του ψωμιού και αυτό το εκτιμά ο κόσμος»
Μία… διαφορετική εικόνα δίνει από πλευράς της η κ. Τασία, που διατηρεί αρτοποιείο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
«Εγώ είμαι καλά, παρότι είναι πολύ μεγαλύτερα τα κόστη», λέει, συμπληρώνοντας πως «η ΔΕΗ έχει ακριβύνει τρομερά, αλλά ευτυχώς με στηρίζει η γειτονιά».
Σχετικά με την τιμή του καρβελιού, σημειώνει πως «δεν ήταν μεγάλη η άνοδος στην τιμή του ψωμιού και αυτό φαίνεται να το εκτιμά ο κόσμος».
Πηγή: grtimes.gr