Η χαρά της εκμάθησης της μουσικής βρέθηκε στο επίκεντρο σε δύο πρόσφατες εκδηλώσεις  των εκπαιδευτικών προγραμμάτων «Η Μουσική ως Τέχνη» του ΔΩΛ με επικεφαλής την καταξιωμένη παιδαγωγό Δέσποινα Ματθαιοπούλου , όπου ενήλικες και παιδιά ανακάλυψαν ότι η θεωρία της μουσικής μπορεί να είναι διασκεδαστική και παιχνιδιάρικη.

Με θέμα «Η Μουσική Θεωρία είναι Παιχνίδι», το ΔΩΛ στις 12 και 13 Οκτωβρίου, φιλοξένησε ένα σεμινάριο για ενήλικες και μια σειρά διαδραστικών εργαστηρίων για παιδιά, τα οποία ολοκληρώθηκαν με επιτυχία προς χαρά των παρευρισκομένων. Την οργάνωση και τον συντονισμό τους είχαν οι Ολυμπία Τσαγιάννη και η Εύη Αποστολίδου, καθηγήτριες του ΔΩΛ. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού Δήμου Λαρισαίων.

Σεμινάριο και παιδικά εργαστήρια είχαν ως στόχο να κάνουν τον συχνά πολύπλοκο κόσμο της θεωρίας της μουσικής προσβάσιμο και ευχάριστο μετατρέποντάς τον σε μια εμπειρία παιχνιδιού. Μέσα από πρακτικές δραστηριότητες, ελκυστικές ασκήσεις και συλλογικές εργασίες, οι συμμετέχοντες όχι μόνο απέκτησαν νέες μουσικές γνώσεις αλλά και αναζωπύρωσαν το πάθος τους για μάθηση.

Σεμινάριο Ενηλίκων: Μαθαίνουμε μαζί μέσα από το παιχνίδι.

Το σεμινάριο ενηλίκων συγκέντρωσε  λάτρεις της μουσικής, συμπεριλαμβανομένων έμπειρων μουσικών, νηπιαγωγών αλλά και δασκάλων μικρών τάξεων, όλοι πρόθυμοι να εξερευνήσουν τη μουσική θεωρία πέρα ​​από τις παραδοσιακές μεθόδους. «Πολλοί συμμετέχοντες εξέφρασαν πόσο αναζωογονητικό ήταν να προσεγγίζεις τη θεωρία με χαλαρό, παιχνιδιάρικο τρόπο», είπε η δημιουργός των εκπαιδευτικών προγραμμάτων Κα Ολυμπία Τσαγιάννη. Μετατρέποντας αφηρημένες έννοιες όπως κλίμακες, ρυθμούς και αρμονίες σε διαδραστικές προκλήσεις και παιχνίδια, οι συμμετέχοντες μπόρεσαν να καταρρίψουν τα εμπόδια στη μάθηση και να φύγουν με νέα αυτοπεποίθηση.

Παιδικά εργαστήρια: Μουσική και παιχνίδι σε τέλεια αρμονία.

Τα παιδικά εργαστήρια, σχεδιασμένα για ηλικίες 6-10 ετών, ήταν γεμάτα με δραστηριότητες κίνησης, αφήγησης και αυτοσχεδιασμού. Χρησιμοποιώντας ευφάνταστα παιχνίδια, μουσικά όργανα και τραγούδια, οι νεαροί συμμετέχοντες προσέγγισαν τη μουσική θεωρία με τρόπους που τους έδωσαν μεγάλη χαρά. Αποκορύφωμα των εργαστηρίων ήταν όταν τα παιδιά δούλεψαν μαζί για να δημιουργήσουν απλούς ρυθμούς και μελωδίες, ενισχύοντας την ομαδική εργασία και τη δημιουργικότητα.

«Είναι εκπληκτικό να βλέπεις πώς τα παιδιά απορροφούν τη μουσική θεωρία όταν διασκεδάζουν», σημείωσε η Κ Ματθαιοπούλου. «Με το να παιχνιδοποιούν τη μάθηση, τα παιδιά παρέμειναν αφοσιωμένα και ενθουσιώδη σε όλα τα εργαστήρια».

Θετικά σχόλια από τους συμμετέχοντες.

Τόσο το σεμινάριο ενηλίκων όσο και τα εργαστήρια για παιδιά έλαβαν ενθουσιώδη σχόλια από τους συμμετέχοντες και από γονείς. Οι παρευρισκόμενοι τόνισαν πώς η παιχνιδιάρικη προσέγγιση ενίσχυσε την κατανόησή τους και την απόλαυση της θεωρίας της μουσικής.

Κοιτάζοντας Μπροστά…

Δεδομένης της επιτυχίας αυτών των εκδηλώσεων, τα εκπαιδευτικά προγράμματα «Η Μουσική ως Τέχνη» σχεδιάζουν να προσφέρουν περισσότερα εργαστήρια και σεμινάρια στο εγγύς μέλλον, διαδίδοντας το μήνυμα ότι η θεωρία της μουσικής δεν χρειάζεται να είναι τρομακτική - όταν αντιμετωπίζεται σαν παιχνίδι, η μάθηση γίνεται διασκεδαστική για όλους.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με μελλοντικά εργαστήρια και εκδηλώσεις:

https://dhmotikoodeiolarissas.gr/i-mousiki-os-techni-kainotoma-ekpaideftika-programmata-gia-paidia/

Επικοινωνία: imousikiwstexni@gmail.com