Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας αναφέρθηκε στη Βουλή, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας που επεκτείνει την επιχειρηματική δράση στα νοσοκομεία.
Συγκεκριμένα σημείωσε:
«Επειδή την προηγούμενη βδομάδα βρέθηκα ξανά στην πολύπαθη Θεσσαλία, στη Λάρισα και την Καρδίτσα, στον Τύρναβο, στα παρακάρλια χωριά, στον Βλοχό, στο Κεραμίδι, στο σεισμόπληκτο Δαμάσι, έχω την υποχρέωση να μεταφέρω στη Βουλή την κραυγή αγωνίας αυτών των ανθρώπων.
7 μήνες μετά τις πλημμύρες του Daniel και η κατάσταση παραμένει τραγική. Αποζημιώσεις δεν έχουν δοθεί, χιλιάδες στρέμματα παραμένουν πλημμυρισμένα, χωριά γεμάτα μπάζα και σκουπίδια, που αποτελούν εστίες μόλυνσης, δρόμοι που δεν έχουν ανοιχτεί. Σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα προβλήματα που έτσι κι αλλιώς αντιμετωπίζουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι σε όλη τη χώρα με το υψηλό κόστος παραγωγής και τις χαμηλές τιμές πώλησης των προϊόντων τους, μιλάμε κυριολεκτικά για ζήτημα υγείας και επιβίωσής τους.
Ο ΕΛΓΑ πρέπει να τους αποζημιώσει στο 100% για τις ζημιές. Πρέπει να ενισχυθούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι με χρηματοδότηση, να ενισχυθούν με ζωοτροφές. Δεν γίνεται αλλιώς να αντέξουν. Πρέπει να σταματήσετε εδώ και τώρα την κοροϊδία, κύριοι της κυβέρνησης και να δώσετε λύσεις. Να προχωρήσει γρήγορα η αποκατάσταση των ζημιών, οι μετεγκαταστάσεις χωριών όπου πρέπει να γίνουν, να δοθεί επίδομα ενοικίου στις οικογένειες που είναι έξω από τα σπίτια τους, να γίνει ο απαραίτητος ψεκασμός για τα σμήνη κουνουπιών. Όπως και να σταματήσει αμέσως το αίσχος που μας κατήγγειλαν οι άνθρωποι, να έρχονται λογαριασμοί ρεύματος και νερού σε σπίτια που είναι εγκαταλελειμμένα και κλειστά, εφτά μήνες τώρα, σε χωριά φαντάσματα, όπως ο Βλοχός.
Για το Δαμάσι και τα άλλα σεισμόπληκτα χωριά, τι να πούμε; Αν από τις πλημμύρες πέρασαν 7 μήνες, από τον σεισμό έχουν περάσει πάνω από 3 χρόνια. Οι υποσχέσεις σας ήταν λόγια του αέρα, αφού οι άνθρωποι βιώνουν έναν εφιάλτη, διανύοντας τον τέταρτο χρόνο στα κλουβιά. Δεκάδες κοντέινερ είναι τοποθετημένα στην είσοδο του χωριού, ενώ από τα 150 σπίτια που είχαν πληγωθεί από τα 6 Ρίχτερ, λιγότερα από 10 έχουν ανακατασκευαστεί. Το αίτημα παραμένει ένα: 100% επιδότηση με κρατική αρωγή για να επισκευαστούν τα σπίτια. Και φυσικά αυτό αφορά όλους τους σεισμόπληκτους και στην Κρήτη και στη Σάμο και αλλού.
Εμείς δεν πρόκειται να τα ξεχάσουμε αυτά τα ζητήματα, ούτε να αφήσουμε τους ανθρώπους στη μοίρα τους, όπως κάνετε εσείς. Θα συνεχίσουμε να εκφράζουμε την έμπρακτη αλληλεγγύη μας και να σας πιέζουμε με όλες μας τις δυνάμεις μέχρι να δώσετε λύσεις. Δεν θα σας αφήσουμε σε χλωρό κλαρί»