Βγήκαν για ζέσταμα…

Η ενδεκάδα Μαμάκου εμφανίστηκε στον αγωνιστικό χώρο, πάτησε χορτάρι. Ελπιδοφόρο το γεγονός ότι πολλοί αντιδήμαρχοι είναι νέοι και πρωτοεμφανιζόμενοι, τουλάχιστον θα έχουν όρεξη.

Σε ότι αφορά τις επιδόσεις των βουλευτικών γραφείων, οι γνωρίζοντες λένε ότι ο Κέλλας είναι (μακράν) νικητής έναντι των κυβερνητικών συναδέλφων του. Τέσσερις από τους έντεκα αντιδημάρχους είναι δικές του επιρροές.
Στα θετικά που ξεχωρίζουν, αναμφίβολα, o άξιος (και έντιμος) στρατηγός Δημήτρης Γεωργάκης, αλλά και η προτεινόμενη για πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γαρυφαλιά Καρυστιανού, ιατρός αναισθησιολόγος προερχόμενη από τον ιδιωτικό τομέα. Θα αποτελέσει την δεύτερη γυναικεία παρουσία στην ιστορία του θεσμού κατά την μεταπολίτευση. Πρώτη υπήρξε η Μαρία Τσιβερτάρα, στη δεκαετία του ΄80, επί δημαρχίας Λαμπρούλη.
Λέγεται ότι ο Μαμάκος, σε ότι αφορά τους αντιδημάρχους, θα κάνει ροτέϊσιον στα 2,5 χρόνια. Εκτός φυσικά από τις περιπτώσεις των “αναγκαστικών αλλαγών”. Άλλωστε οι “τραυματισμοί παικτών” προκύπτουν εκτάκτως…

* Η πρόεδρος του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας

Rend car

Αμερικανός τουρίστας βρέθηκε στη Λάρισα (δεν είναι ανέκδοτο) και έσπευσε να νοικιάσει αυτοκίνητο για να διευκολυνθεί στις μετακινήσεις του κατά την ολιγοήμερη παραμονή του (σχετίζεται με τους νατοϊκούς).
Την περασμένη Τρίτη στάθμευσε το νοικιασμένο όχημα στην οδό Αιόλου, πατώντας κίτρινη γραμμή. Όταν πήγε να το πάρει βρήκε στο παρμπρίζ (και σωστά) την κλήση της Δημοτικής Αστυνομίας. Απόρησε όμως όταν διαπίστωσε ότι του αφαίρεσαν και τις πινακίδες κυκλοφορίας, καθώς γνώριζε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί με τα ενοικιαζόμενα.
Η εταιρεία ενοικιάσεων επικοινώνησε άμεσα με την δημοτική αστυνομία. Στην προσπάθειά της να τους πείσει ότι έχει δίκιο και να πάρει πίσω τις πινακίδες, έστειλε υπάλληλό της στο δημαρχείο με το ΦΕΚ ανά χείρας …
Ο Παπαλέξης (νέος αρμόδιος αντιδήμαρχος) έχει δουλειά μπροστά του…

Φιλανθρωπία …

Όσο μεγαλώνει η φτώχεια απλώνεται και ο τζόγος. Άνθρωποι εθισμένοι στο στοίχημα δυστυχούν, νοικοκυριά πτωχεύουν, ενώ το κράτος αδιαφορεί και τσεπώνει χρήμα. Ίδια εικόνα, στις εισπράξεις, και στα Μέσα Ενημέρωσης καθώς τα καχεκτικά διαφημιστικά έσοδα ενισχύονται σημαντικά από τις καμπάνιες των στοιχηματικών εταιρειών. Είναι ενδεικτικό ότι η Κaizen (μητρική της Stoiximan) με μερίδιο αγοράς 40% στην Ελλάδα, εμφάνισε φέτος έσοδα εξαμήνου 675 εκ. ευρώ από (κρατηθείτε)… 231 εκ. ευρώ το περσινό διάστημα.
Αφορμή για τα παραπάνω η χορηγία της Stoiximan σε σχολεία της Καρδίτσας και στην μπασκετική ομάδα της πόλης. Κάτι είναι και αυτό, έστω από τα λεφτά (κάμποσων) κατεστραμμένων…

@ Ψιθυρίζεται ότι κάτι μεγάλο αναμένεται να βγει προσεχώς από την έρευνα για το δυστύχημα των Τεμπών. Το τρένο κρύβει μυστικά…

Έκκληση για ...ανάσταση

Η τελευταία δημόσια ανάρτηση του πρώην ευρωβουλευτή και κληρονόμου της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ Γιώργου Δημητρακόπουλου (γιου του εκδότη Τάκη Δημητρακόπουλου) και οι καταγγελίες που την συνοδεύουν, προκάλεσε σειρά σχολίων από κάτω. Εκείνο όμως του πρώην διευθυντή σύνταξης της εφημερίδας Χρήστου Τσαντήλα, δρέπει δάφνες: «Τάκη, δεύρο έξω! …μόνο για λίγα λεπτά».


*Στην φωτογραφία ο αείμνηστος εκδότης


Παιδεία

Κάποτε υπήρχε αποτελεσματική δημόσια εκπαίδευση και η κοινωνική κινητικότητα επέτρεπε στα φτωχά παιδιά να σπουδάσουν και να αλλάξουν τη μοίρα τους.
Ο διαγωνισμός PISA έδειξε ότι το δημόσιο σχολείο φθίνει ολοένα και περισσότερο. Που οδηγεί αυτό; Το περιέγραψε ο Χωμενίδης (Capital.gr) χωρίς φιοριτούρες:
Διαμορφώνεται μια κοινωνία δύο ταχυτήτων. Δύο κόσμων.
Οι "πάνω", οι οικονομικά προνομιούχοι, θα έχουν ουσιαστική πρόσβαση στην παιδεία - εγκύκλια και ευρύτερη. Θα φοιτούν σε καλά πανεπιστήμια, θα ασκούν ακριβοπληρωμένα επαγγέλματα, θα απολαμβάνουν το "ευ ζην" τους διαβάζοντας βιβλία, θεατριζόμενοι, ταξιδεύοντας, παραθερίζοντας σε ειδυλλιακούς προορισμούς.

Οι "κάτω" θα την κουτσοβγάζουν κολλημένοι σε οθόνες, καταναλώνοντας σκυλοκαβγάδες στην τηλεόραση, κουτσομπολιά και μαζικές υστερίες στο διαδίκτυο. Λόγω ανεπαρκούς ειδίκευσης, θα ασκούν διεκπεραιωτικά επαγγέλματα. Οι θέσεις εργασίας θα φθίνουν εξαιτίας της τεχνολογικής επανάστασης, της επέλασης της τεχνητής νοημοσύνης. Το κράτος θα τους ενισχύει με επιδόματα για να μην εξεγερθούν. Για να βρίζουν απλώς από τους καναπέδες τους, για να παπαγαλίζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις παρόλες του κάθε δημαγωγού, απατεώνα ή διαταραγμένου. Προσχηματικά και μόνο θα εξοργίζονται για το επίπεδο των σχολείων. Τα παιδιά τους θα είναι, έτσι κι αλλιώς, εξ απαλών ονύχων εθισμένα στο ίνσταγκραμ, στο τικ-τοκ και σε όποια άλλη εφαρμογή προκύψει…
Τι να προσθέσουμε εμείς;…


Μόνο ΠαΣοΚ

Πως ξεχωρίζουν οι Πασόκοι… άλλος αέρας. Η Μαρία Γαλιού αγγίζει με συντροφική τρυφερότητα το στέρνο του αρχηγού. Που να τα δεις αυτά στη δεξιά, ποια θα τολμούσε να το κάνει αυτό στον Μητσοτάκη ...

By Kostas Tolis

*Για πληροφορίες, ιδέες, φωτογραφίες, ρουφιανές κ.λπ. στο kosmos@kosmoslarissa.gr (εχεμύθεια δεδομένη)

Copyright Kosmos newspaper, Larissa