Το Πανεπιστήμιο των Πολιτών του Δήμου Λαρισαίων ανακοινώνει την έναρξη του νέου επιμορφωτικού προγράμματος με τίτλο «Μουσειακή Αγωγή - Μουσεία για όλους: Προσβασιμότητα, εκπαίδευση και συμπεριληπτικές πρακτικές”, το οποίο εντάσσεται στον πυλώνα «Πολιτισμός» με συντονίστρια την κ. Κανάρη Χαρά, Μουσειοπαιδαγωγό, Εκπαιδευτικό Ειδικής Εκπαίδευσης, Επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το πρόγραμμα απευθύνεται απευθύνεται σε άνεργους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γενικής και Ειδικής Εκπαίδευσης καθώς σε πτυχιούχους ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών που επιθυμούν να εργαστούν σε φορείς πολιτισμού όπως τα μουσεία.

Η συνολική διάρκεια του προγράμματος είναι 8 ώρες και περιλαμβάνει 2 διά ζώσης συναντήσεις που θα υλοποιηθούν τις κάτωθι ημερομηνίες:

  • Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023, ώρες 17:00-21:00 (Κέντρο Διά Βίου Μάθησης)
  • Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023, ώρες 17:00 - 21:00 (Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ.Ι.Κατσίγρα)

Σκοπός του επιμορφωτικού προγράμματος είναι η επιμόρφωση των εκπαιδευόμενων σε θέματα σχετικά με τον εκπαιδευτικό και κοινωνικό ρόλο των μουσείων, την άρση φραγμών πρόσβασης στους χώρους και τις δράσεις των μουσείων και τον σχεδιασμό δράσεων και παροχών για την ισότιμη συμμετοχή διαφορετικών ατόμων και ομάδων κοινού, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων - παιδιών και ενηλίκων - με αναπηρία. Με την ολοκλήρωση του προτεινόμενου κύκλου μάθησης οι εκπαιδευόμενοι αναμένεται:

  • Να γνωρίζουν σημαντικές διαστάσεις του ρόλου του σύγχρονου μουσείου.
              
  • Να κατανοούν την πολυδιάστατη έννοια της πρόσβασης ως προϋπόθεση για την πραγμάτωση του κοινωνικού και εκπαιδευτικού ρόλου των μουσείων.
              
  • Να κατανοούν και να είναι σε θέση να εφαρμόσουν βασικές αρχές σχεδιασμού εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά με και χωρίς αναπηρία.
              
  • Να γνωρίζουν διαφορετικές πρακτικές και υλικό για την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία σε μουσειακούς χώρους.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://docs.google.com/forms/d/1nZATMFcEav22WRwKa0WCCs0HSMiy9CnBsaXUlu8YZVQ/edit

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου των Πολιτών:

https://learninglarissa2016.wordpress.com/ptp_page1/

Την ευθύνη για την υλοποίηση του προγράμματος έχει το τμήμα Διά Βίου Μάθησης της Διεύθυνσης Παιδείας του Δήμου Λαρισαίων. Ο Κύκλος Μάθησης «Μουσειακή Αγωγή - Μουσεία για όλους: Προσβασιμότητα, εκπαίδευση και συμπεριληπτικές πρακτικές” εντάσσεται στις δράσεις για την προώθηση της φιλοσοφίας της δια βίου μάθησης στο πλαίσιο της «Λάρισα – Πόλη που Μαθαίνει».

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2410680249, 2410680250 (Τμήμα Διά Βίου Μάθησης)

E-mail: learning-city@larissa.gov.gr

Facebook: https://www.facebook.com/learninglarissa2016