Η Επιτροπή Αγώνα Πλημμυροπαθών Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης επισκέφθηκε, χθες, τον δήμαρχο Λαρισαίων Αθανάσιο Μαμάκο, στον οποίο έθεσε γραπτά και προφορικά τα προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν στους δυο οικισμούς των Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης, τέσσερις μήνες μετά την πλημμύρα, ζητώντας την επίλυση όσων άπτονται της αρμοδιότητας του δήμου και την στήριξη του σε όσα αφορούν γενικότερα την κυβέρνηση.

Ο δήμαρχος Λαρισαίων ζήτησε ένα διάστημα περίπου μιας εβδομάδας, προκειμένου να εξετάσει τα αιτήματα και να απαντήσει σε νέα συνάντηση συγκεκριμένα για κάθε ένα.

Το γραπτό υπόμνημα με τα αιτήματα που κατέθεσε η Επιτροπή Πλημμυροπαθών Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης είναι το εξής:

«Κύριε Δήμαρχε
Έχουν περάσει 4 μήνες από την μεγάλη πλημμύρα που έπληξε και τις Εργατικές Κατοικίες Γιάννουλης, ωστόσο πολλά προβλήματα που απασχολούν τους πλημμυροπαθείς κατοίκους, ακόμα δεν έχουν λυθεί.
Με το παρόν υπόμνημα σας καταθέτουμε μια σειρά προβλημάτων που δεν έχουν λυθεί και ζητάμε να φροντίσετε για την συντομότερο δυνατόν επίλυση όσων αφορούν την Δημοτική Αρχή Λαρισαίων, για όσα δε, αφορούν την κυβέρνηση, την περιφέρεια ή άλλους φορείς, να έχουμε την ουσιαστική στήριξή σας.
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

  1. Να προχωρήσει άμεσα ο έλεγχος και η ενίσχυση των αναχωμάτων της κοίτης του Πηνειού, στο ύψος των Εργατικών Κατοικιών.
  2. Να αποκατασταθεί η λειτουργία των θυροφραγμάτων των αγωγών των ομβρίων.
  3. Να αλλάξει η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λαρισαίων της 9/11/23, ώστε να απαλλαγούν όλοι οι πλημμυροπαθείς των Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης, είτε είναι ιδιοκτήτες – ενοικιαστές ισογείων διαμερισμάτων, είτε
    υπογείων που πλημμύρισαν, από τα ανταποδοτικά τέλη, τους λογαρισμούς της ΔΕΥΑΛ, τροφεία στους παιδικούς σταθμούς και να έχουν πρόσβαση στο κοινωνικό παντοπωλείο.
  4. Να γίνουν άμεσα έλεγχοι για την στατικότητα των Εργατικών Πολυκατοικιών Γιάννουλης.
  5. Να γίνουν με ευθύνη του δήμου, απολυμάνσεις των Εργατικών Πολυκατοικιών Γιάννουλης και των εξωτερικών χώρων των δυο οικισμών.
  6. Να καθαριστούν άμεσα με πλύσιμο οι δρόμοι και κοινόκτητοι χώροι των Εργατικών Κατοικιών.
  7. Να αποκατασταθούν άμεσα οι καταστραμμένοι δρόμοι στους δυο οικισμούς (ασφαλτοστρώσεις, φωτισμός).
  8. Να καθαριστούν και να απολυμανθούν οι αγωγοί των ομβρίων των Εργατικών Κατοικιών.
  9. Να καθαριστεί και να επισκευαστεί το κλειστό γυμναστήριο στις παλιές Εργατικές Κατοικίες, όπως και τα κενά καταστήματα στους δυο οικισμούς
  10. Να συμβάλει ο δήμος στην αποκατάσταση όσων κοινόχρηστων χώρων πρασίνου καταστράφηκαν από την πλημμύρα ή από την διαδικασία αποκομιδής των ογκωδών αντικειμένων.
  11. Να ενημερωθούμε για τον λογαριασμό υπέρ των πλημμυροπαθών που άνοιξε η προηγούμενη δημοτική αρχή και που θα πάνε τα χρήματα.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Ή ΑΛΛΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

  1. Να δοθεί 100% αποζημίωση για την καταστραμένη οικοσκευή κάθε οικογένειας, είτε βρίσκονταν στο ισόγειο διαμέρισμα, είτε στο υπόγειο- αποθήκη. Το ίδιο και για την επισκευή των διαμερισμάτων, υπογείων και
    κοινόχρηστων χώρων, με την συνδρομή και του ΟΑΕΔ.
  2. Εκτακτο βοήθημα 1.500 ευρώ σε κάθε πλημμυροπαθή οικογένεια, προσαυξημένο +300 ευρώ για κάθε παιδί, για κάλυψη άμεσων αναγκών.
  3. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Αναστολή πληρωμής λογαριασμών ρεύματος, οφειλών σε εφορία, τράπεζες και ασφαλιστικό ταμείο για 1 χρόνο.
  4. Αναστολή πληρωμής για 1 χρόνο, δίχως προσαύξηση της οφειλής μας για τα διαμερίσματα στον ΟΑΕΔ.
  5. Εξασφάλιση της στέγασης όλων των πλημμυροπαθών, που δεν μπορούν να επιστρέψουν στα διαμερίσματά τους, αφού δεν έχουν να αγοράσουν νέα οικοσκευή, να αλλάξουν τις καταστραμμένες πόρτες, ντουλάπια, κλπ, εξακολουθώντας να μένουν σε ξενοδοχεία ή συγγενικά σπίτια.
  6. Να ολοκληρωθεί άμεσα η αποκατάσταση της ΤΟΜΥ στις νέες Εργατικές Κατοικίες και να λειτουργήσει με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό. Επίσης του παιδικού σταθμού του ΟΑΕΔ».