Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν την Τρίτη 23 Απριλίου οι πλημμυροπαθείς των Εργατικών Κατοικιών της Γιάννουλης στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία του οικισμού.

Σε συνέντευξη τύπου η Επιτροπή Αγώνα Πλημμυροπαθών Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης Λάρισας έδωσε αποκαλυπτικά στοιχεία σε συνέντευξη τύπου για την κατάσταση που βιώνουν οι κάτοικοι που είδαν το νερό να διαλύει τα σπίτια τους.  

Όπως ανέφερε ο Τάσος Τσιαπλές, «η κυβέρνηση αντί να δώσει 100% αποζημίωση για την κατεστραμμένη οικοσκευή κάθε οικογένειας, είτε βρισκόταν στο ισόγειο διαμέρισμα, είτε στο υπόγειο-αποθήκη, αντίστοιχα για την επισκευή των διαμερισμάτων, υπογείων και κοινόχρηστων χώρων, έδωσε σε ένα μέρος και όχι σε όλους τους πλημμυροπαθείς κατοίκους ισογείων διαμερισμάτων, από 1.200 έως 6.600 ευρώ, ενώ οι ζημιές είναι πενταπλάσιες σε αξία». Σημείωσε πως «απέκλεισε ετσιθελικά, απ’ αυτές τις αποζημιώσεις - ψίχουλα, όλους τους ιδιοκτήτες των υπογείων-αποθηκών (930), τα οποία πλημμύρισαν μέχρι το ταβάνι, προκαλώντας καθολική καταστροφή κάθε είδους χρήσιμων αντικειμένων που είχαμε, αξίας πολλών χιλιάδων ευρώ».

Επίσης, «δεν ικανοποίησε το δίκαιο αίτημά μας για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, για αναστολή πληρωμής λογαριασμών ρεύματος, οφειλών σε εφορία, τράπεζες και ασφαλιστικό ταμείο για 1 χρόνο» και πρόσθεσε πως «τώρα έκοψε ακόμα και την πενιχρή απαλλαγή των πλημμυροπαθών από την φαρμακευτική δαπάνη.»Λόγω των πενιχρών αποζημιώσεων από τα 300 περίπου ισόγεια διαμερίσματα, το 75% περίπου δεν κατοικούνται, αφού οι ιδιοκτήτες δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν τον εξοπλισμό για να τα ξανακατοικήσουν ή φοβούνται ότι μπορεί να ξαναπνιγούν.

Θέλουμε τη ζωή μας πίσω

Μας άνοιξαν τα σπίτια τους για να μας δείξουν την καταστροφή, να πας πουν ότι το κράτος οφείλει να τους στηρίξει πλήρως, ότι «θέλουμε τη ζωή μας πίσω». Προσπαθούν να μπαλώσουν ότι μπορούν στα σπίτια τους μας και καταφέρουν να ξαναζήσουν εκεί. Αρκετοί φιλοξενούνται σε φιλικά και συγγενικά σπίτια, άλλοι νοικιάζουν σε άλλες περιοχές.

Αξίζει να σημειωθεί πως από τον Σεπτέμβρη του 2023, η Επιτροπή Αγώνα Πλημμυροπαθών των Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης, επιδιώκει να συναντηθεί με τον υφυπουργό κλιματικής αλλαγής και πολιτικής προστασίας, Χρ. Τριαντόπουλο, αλλά «αυτός μας αποφεύγει συστηματικά» καταγγέλλουν και σημειώνουν πως οι κυβερνητικές πόρτες «είναι μονίμως κλειστές, όπως κλειστά έχουν και τα αυτιά τους στα δίκαια αιτήματα μας».

Η Επιτροπή Αγώνα διεκδικεί, μεταξύ άλλων:

Να αποζημιωθούν όλοι οι πλημμυροπαθείς στο 100%, να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ σε όλους τους πλημμυροπαθείς, να δοθεί ειδικό βοήθημα 1.500 ευρώ σε κάθε πλημμυροπαθή οικογένεια, αναστολή για 1 χρόνο των οφειλών για τις εργατικές κατοικίες στον ΟΑΕΔ, αναστολή πληρωμής λογαριασμών ρεύματος, οφειλών σε εφορία, τράπεζες και ασφαλιστικό ταμείο για 1 χρόνο, πλήρη κάλυψη από το κράτος, του ενοικίου, όσων πλημμυροπαθών δεν μπορούν να επιστρέψουν στα διαμερίσματά τους, πλήρη απαλλαγή από την φαρμακευτική δαπάνη, των πλημμυροπαθών για 1 χρόνο, να απαλλαγούν όλοι οι πλημμυροπαθείς των Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης από τα ανταποδοτικά τέλη, τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΛ, τροφεία στους παιδικούς σταθμούς και να έχουν πρόσβαση στο κοινωνικό παντοπωλείο, να γίνουν άμεσα έλεγχοι για την στατικότητα των Εργατικών Πολυκατοικιών.

902.gr