Άρθρο του Στάθη Κουτσοχήνα,
Δικηγόρου, Δρ. Νομικής
Πρώην Προέδρου Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης
Αν. Γραμματέα Δικαιοσύνης ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Όσοι υπηρετούμε τη δικαιοσύνη με οποιονδήποτε ρόλο, γινόμαστε αποδέκτες ενός γενικευμένου κλίματος έλλειψης εμπιστοσύνης σε αυτή. Το κλίμα αυτό επιβεβαιώνουν και οι σχετικές μετρήσεις: ενώ το 2017 το 53% των συμπολιτών μας εμπιστευόταν αρκετά ή λιγότερο τη δικαιοσύνη, το 2024 το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί ραγδαία, καθώς μόλις το 27% δείχνει εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη.
Αναμφίβολα, ένας βασικός λόγος που οδήγησε στην κατάρρευση της εμπιστοσύνης των πολιτών στη δικαιοσύνη στη χώρα μας, είναι ότι η βασική αρχή της διάκρισης των εξουσιών αμφισβητείται έντονα, ως αποτέλεσμα της επιλογής της ηγεσίας της δικαιοσύνης από την εκάστοτε κυβέρνηση.
Πάγια θέση του δικηγορικού σώματος, όπως αυτή εκφράζεται σταθερά από την Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, είναι η αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων και η απαγόρευση συμμετοχής δικαστικών λειτουργών που αφυπηρετούν σε όλες τις πολιτικές και τις δημόσιες θέσεις, ώστε να υπάρχουν οι θεσμικές εγγυήσεις για μία ουσιαστική διάκριση των εξουσιών.
Στο πλαίσιο της παρουσίας του στη φετινή ΔΕΘ, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε ένα «σχέδιο για το Τώρα και το Αύριο της Ελλάδας», με οκτώ εθνικούς στόχους, βασισμένο στο τρίπτυχο: «Βιώσιμη ανάπτυξη-Ποιοτικές Θέσεις Εργασίας-Μείωση των ανισοτήτων». Ο τελευταίος, αλλά όχι έσχατος, κατά σειρά αναφοράς στόχος αφορά στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στους θεσμούς και τη δικαιοσύνη. Ο Νίκος
Ανδρουλάκης δεσμεύθηκε ότι το ΠΑΣΟΚ θα πάρει πρωτοβουλία στην επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση ώστε η επιλογή της ηγεσίας της δικαιοσύνης να μην γίνεται από την κυβέρνηση.
Πρόκειται για τον μοναδικό πολιτικό αρχηγό, που δήλωσε και δεσμεύτηκε δημόσια ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία για την αλλαγή του τρόπου διορισμού της ηγεσίας της δικαιοσύνης. Η δέσμευση αυτή αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία, γιατί γίνεται από έναν πολιτικό που, σύμφωνα με τις σημερινές δημοσκοπήσεις, βρίσκεται στη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και φιλοδοξεί να φέρει το κόμμα του οποίου ηγείται στην κυβέρνηση. Με τη δέσμευσή του αυτή, αποδεικνύει ότι η πρόθεσή του να χτίσει μία νέα σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες είναι ειλικρινής.
Με την ξεκάθαρη και πανηγυρική αυτή τοποθέτησή του, έδειξε ότι υιοθετεί πάγιες θέσεις του δικηγορικού σώματος και έχει τη βούληση να προβεί σε ρηξικέλευθες κινήσεις, που θα συμβάλλουν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς και τη δικαιοσύνη.
Για τον λόγο αυτό στηρίζω την υποψηφιότητά του.