Παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, πλήθους υπουργών, εκπροσώπων της Βουλής, της αυτοδιοίκησης, τοπικών φορέων και σύσσωμης της Περιφερειακής Αρχής του Δημ. Κουρέτα, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Επιχειρησιακού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας που στεγάζεται στο κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα.

Τον πρωθυπουργό κ. Κυρ. Μητσοτάκη υποδέχτηκε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημ. Κουρέτας, ο οποίος τον ξενάγησε στους χώρους του Κέντρου, το οποίο στεγάζεται στο κτίριο της οδού Θεοφράστου. Εκεί παρουσιάστηκε στον πρωθυπουργό το σύστημα λειτουργίας του Κέντρου μέσα από οθόνες και πίνακες, οι λειτουργίες του που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων πρόγνωση του καιρού, ακριβή παρουσίαση των ποταμών και άλλων γεωμορφολογικών στοιχείων, προστασία κατά την αντιπυρική περίοδο και πολλά άλλα.

Πραγματοποιήθηκε επίσης επίδειξη μέσω βίντεο του προγράμματος πυροπροστασίας μέσω αεροσκαφών των Αερολεσχών της Θεσσαλίας, ενώ σε πραγματικό χρόνο ο πρωθυπουργός είδε την πτήση που πραγματοποιούσε αεροσκάφος της Αερολέσχης πάνω από τη λίμνη Πλαστήρα και άκουσε ζωντανά την συνομιλία που είχαν μέσω συχνοτήτων ο πιλότος με τους υπεύθυνους του Επιχειρησιακού Κέντρου.

Είχε προηγηθεί η τελετή των εγκαινίων που τελέσθηκαν από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ.κ. Ιερώνυμο.

Ο Δημήτρης Κουρέτας

Στην αρχική του τοποθέτηση ο Περιφερειάρχης κ.Κουρέτας αναφέρθηκε στον αείμνηστο Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, σημειώνοντας τα εξής:

Ανατρέχοντας στα πρακτικά της Βουλής εντόπισα ότι αυτός που πρωτοείπε το “σώστε τη Θεσσαλία” ήταν ο πατέρας σας κύριε πρωθυπουργέ. Και το 1994 όπως προκύπτει πάλι από τα πρακτικά της Βουλής, δύο πολιτικοί συμφώνησαν να γίνει Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας.

Ήταν οι Σουφλιάς, Σουλαδάκης. Έχει μεγάλη σημασία σήμερα, μετά από 30 χρόνια, από τη Θεσσαλία να γίνεται η ουσιαστική έναρξη του Φορέα».

Ο κ. Κουρέτας σημείωσε πως «το Κέντρο έγινε με πόρους της Περιφέρειας Θεσσαλίας», ενώ τόνισε τις μέγιστες επιχειρησιακές δυνατότητες του Κέντρου Πολιτικής Προστασίας, η δημιουργία του οποίου αποτέλεσε βασικό «άξονα» του προγράμματός του.

Πρόληψη, έγκαιρη προειδοποίηση, άμεση επέμβαση, διαχείριση των συνεπειών και αποκατάσταση είναι οι κύριοι άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η λειτουργεία του Κέντρου» σημείωσε και πρόσθεσε πως «με το καινούργιο αυτό Κέντρο που εγκαινιάστηκε θα έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε χρονοσειρές μετρήσεων, τις οποίες θα συσχετίζουμε με επιδημιολογικά δεδομένα, δίνοντας την ευκαιρία στους επιστήμονες να μελετήσουν και ζητήματα δημόσιας υγείας».

Να σημειωθεί ότι μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Περιφερειάρχης Δημ. Κουρέτας απένειμε τιμητική πλακέτα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ τον ευχαρίστησε για την παρουσία του στην εκδήλωση των εγκαινίων, για την εμπιστοσύνη που δείχνει στο πρόσωπο του και για την πολύ καλή συνεργασία που έχουν, σχεδιάζοντας από κοινού την επόμενη μέρα για τη Θεσσαλία.

Στη συνέχεια, οι δύο άντρες είχαν κατ΄ιδίαν συνάντηση στο γραφείο του Περιφερειάρχη, με τον κ. Κουρέτα να ενημερώνει τον πρωθυπουργό για όλα τα τρέχοντα ζητήματα της Θεσσαλίας.

Ο Ηλ. Λεοντάρης

Ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Θεσσαλίας Ηλίας Λεοντάρης στην ομιλία του ανέφερε πως «σήμερα υλοποιείται σε χρόνο ρεκόρ το όραμα του Περιφερειάρχη Δημ. Κουρέτα που αφορά στη δημιουργία ενός κορυφαίου περιφερειακού οργανισμού πολιτικής προστασίας, με στόχο τη διασφάλιση της ζωής, των περιουσιών, της ανάπτυξης και της ευημερίας των πολιτών μας. Ήτοι, να δημιουργήσουμε μια ανθεκτική και καλά προετοιμασμένη περιφέρεια όπου κάθε άτομο θα αισθάνεται ασφαλές και θα υποστηρίζεται σε περιόδους κρίσης.

Το Κέντρο Συντονισμού και Επιχειρήσεων στηρίζεται στην τεχνολογία και θα έχει τη δυνατότητα να συγκεντρώνει πληροφορίες από πολλές πηγές τις οποίες θα επεξεργάζεται, θα κάνει εκτιμήσεις που θα αποτελούν τη βάση για την καλύτερη οργάνωση όλων των φάσεων του κύκλου της Πολιτικής Προστασίας ήτοι πρόληψη, προετοιμασία, έγκαιρη προειδοποίηση, άμεση επέμβαση , διαχείριση των συνεπειών και αποκατάσταση».

Στη συνέχεια ο Στρατηγός ε.α. κ. Λεοντάρης παρουσίασε ένα μέρος των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Επιχειρησιακού Κέντρου.

Αναφερόμενος στην αντιπυρική περίοδο τόνισε την συνεργασία στον τομέα της πρόληψης με τις υπηρεσίες δασών του ΥΠΕΝ και στην αναθεώρηση του σχετικού σχεδίου “ΙΟΛΑΟΣ”. Χαρακτήρισε «μοναδική, πρότυπη και πρωτότυπη κίνηση την διάθεση χώρων στο κτίριο της Περιφέρειας για τη μετεγκατάσταση της Διοίκησης των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας και έκλεισε με την επιθυμία της Διοίκησης της Περιφέρειας και του Περιφερειάρχη Δημ. Κουρέτα να ξεπεράσει την τυπολατρία και τους ανταγωνισμούς μεταξύ των υπηρεσιών και να απευθύνει κάλεσμα προς όλους τους φορείς της Κεντρικής Κυβέρνησης, της Αυτοδιοίκησης, του Ιδιωτικού Τομέα, του Εθελοντισμού και των ιδιωτών πολιτών να συνταχθούν στην ίδια πλευρά και οργανωμένα να αντιμετωπίσουμε τόσο τις προκλήσεις της Κλιματικής Κρίσης ή Αλλαγής όσο και τους κινδύνους ενός φαινομένου φυσικής καταστροφής».

Σύσκεψη για την αποκατάσταση των ζημιών

Μετά τα εγκαίνια του Κέντρου, ακολούθησε σύσκεψη μεταξύ πρωθυπουργού, υπουργών, περιφερειάρχη, δημάρχων και φορέων της Θεσσαλίας για την πορεία των έργων αποκατάστασης ολόκληρης της περιοχής.