Στην πρώτη πανελλήνια συνάντηση 14 μουσείων Εθνικής Αντίστασης από όλη την Ελλάδα και στο επιστημονικό συνέδριο για τον εορτασμό των 80 χρόνων 1942-2022 από την ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου, ως κορυφαίου γεγονότος του ελληνικού αντιστασιακού αγώνα, συμμετείχε ο Δήμος Ελασσόνας στις 25-27 Νοεμβρίου στη Λαμία, που οργάνωσε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και ο Δήμος Λαμιέων σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους – Τμήμα Φθιώτιδος και το Σωματείο «Φίλοι Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης».
Τον Δήμο Ελασσόνας για το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Δήμου Ελασσόνας εκπροσώπησε ο Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου κ. Αβρανάς Δημήτριος, ο οποίος στη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στα 20 χρόνια λειτουργίας του Μουσείου και στην εξέλιξη των εργασιών για την αναβάθμισή του, επεσήμανε δε, ότι το μουσείο υπήρξε καρπός της τεράστιας θέλησης ίδρυσης των ίδιων των αγωνιστών της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, των συγγενών και φίλων τους, καθώς, και της τιτάνιας προσπάθειας συλλογής των εκθεμάτων και των τεκμηρίων με πρωτοβουλία του Παραρτήματος Ελασσόνας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.
Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στον σκοπό της προσπάθειας, ο οποίος ήταν να περάσει στη συλλογική μνήμη τη μεγάλη προσφορά των κατοίκων της περιοχής μας στο έπος της Εθνικής Αντίστασης, προχώρησε δε, στην περιγραφή του περιεχομένου του μουσείου και την πληθώρα φωτογραφικού, έντυπου και εικαστικού υλικού που εκτίθεται, του πολεμικού υλικού, των προσωπικών αντικειμένων και βιογραφικών στοιχείων, των αντιγράφων πινάκων του διακεκριμένου καλλιτέχνη Κατσικογιάννη Δημητρίου, της βιβλιοθήκης, η οποία προσφέρεται στην έρευνα της Εθνικής Αντίστασης.
Τόνισε επίσης, την ανάγκη διεκδίκησης της ένταξης, στην εκπαιδευτική διαδικασία και στα σχολικά προγράμματα, των οργανωμένων επισκέψεων των μαθητικών κοινοτήτων στα Μουσεία της Εθνικής Αντίστασης, καθότι η ελεύθερη προβολή του έργου της ΕΑΜικής αντίστασης ήρθε ως αποτέλεσμα αγώνων επί δεκαετίες και συνέβαλε στη βαθύτερη γνώση του περιεχομένου των μουσείων μας.
Κεντρική θέση στην ομιλία κατείχε και η παράθεση ιστορικών στοιχείων, κατά την περιγραφή της ηρωικής δράσης των αντιστασιακών οργανώσεων της περιοχής Ελασσόνας και του Ολύμπου, από το 1941 και μετά, με πλήθος ονομαστικών αναφορών σε αντιστασιακές οργανώσεις και προσωπικότητες της εποχής, με πολύ σημαντικές αναφορές στο βαρύ τίμημα σε ανθρώπους και καταστροφές, αλλά και με αναφορές στις επιτυχείς αντιφασιστικές επιχειρήσεις.
Παράλληλα, έκανε λόγο για τον καταλυτικό ρόλο του ΚΚΕ στην ανάπτυξη της Αντίστασης και επεσήμανε τη σημαντικότητα της οφειλόμενης τιμής και της άντλησης διδαγμάτων από εκείνο τον ηρωικό αγώνα. Στον επίλογο της ομιλίας του, ανέφερε χαρακτηριστικά, «[…]ευχόμαστε το Συνέδριο να συμβάλλει στην ανάδειξη της πλούσιας αγωνιστικής ιστορίας της χώρας μας και να φωτίσει το μεγάλο δίδαγμα της ανυπέρβλητης δύναμης των λαών που όταν το αποφασίσουν μπορούν να νικήσουν οτιδήποτε φαντάζει πανίσχυρο. Καλή επιτυχία!».