Γράφει ο Απόστολος Παπαπαρίσης

Ποιοι είναι οι αντάρτες που κάνουν …περίπατο στη Συρία; Πρόκειται για φιλότουρκους τζιχαντιστές σουνίτες μουσουλμάνους και πλέον …αντάρτες, οι οποίοι σύμφωνα με αναλυτές εκπαιδεύτηκαν από Τούρκους.

Ποιες θρησκείες επικρατούν στη Συρία; Τα ποσοστά που αναφέρονται δεν είναι δυνατόν να είναι απολύτως ακριβή λόγω της μετακίνησης του πληθυσμού, μπορούν όμως να εξηγήσουν εν μέρει την αστραπιαία κατάληψη της χώρας. Ισλάμ ή Ισλαμισμός ποσοστό 87% Χριστιανισμός ποσοστό 10% και Δρουζισμός ποσοστό 3%. Το Ισλάμ αποτελείται από Σουνίτες μουσουλμάνους περίπου 74% εκ των οποίων οι Κούρδοι αποτελούν το 8,5% και οι Τουρκομάνοι το 3% και 13% από σιίτες μουσουλμάνους (αλεβίτες όπως ο Άσαντ, τουέλβερ και Ισμαηλίτες).

Ποιος υποστήριζε το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ; Προφανώς το Ιράν και η Ρωσία και στην αρχή και η Τουρκία, προφανώς κάθε χώρα για τα δικά της συμφέροντα που ήταν αντικρουόμενα. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τους Κούρδους.

Γιατί εγκατέλειψε η Ρωσία τη Συρία; Κυρίως λόγω της εισβολής στην Ουκρανία και δευτερευόντως λόγω της άρνησης του Άσαντ να συνομιλήσει με την Τουρκία. Καλό είναι να βλέπουν οι ψηφοφόροι του κ. Νατσιού και του κ. Βελόπουλου πως συμπεριφέρεται η Ρωσία στους συμμάχους της. Τους εγκατέλειψαν χωρίς δεύτερη σκέψη. Το μόνο πράγμα που τους ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή είναι οι δύο βάσεις που διαθέτει. Μία ναυτική στην Tartus και μία αεροπορική στη Latakia, για τις οποίες αν έχει συνάψει κάποιο είδος συμφωνία, όπως ακούγεται, το κάνει ακόμα χειρότερο..

Η Τουρκία είναι κερδισμένη; Σε πρώτη φάση φαίνεται πως ναι, αν κρίνουμε και από τους πανηγυρισμούς και τις τούρκικες σημαίες που εμφανίστηκαν ακόμη και εντός της Συρίας. Το τελικό αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από τη στάση των ΗΠΑ και του Ισραήλ στο κουρδικό ζήτημα και όχι μόνο. Την επομένη ημέρα ΗΠΑ και Ισραήλ κατέστρεψαν αποθήκες οπλισμού για να μην πέσουν στα χέρια του επόμενου καθεστώτος.

Οι Κούρδοι είναι χαμένοι; Ως πρώτη ανάγνωση ναι, πλην όμως θα εξαρτηθεί από την υποστήριξη του Ισραήλ και φυσικά των ΗΠΑ και κατά πόσο θα επαληθευτεί η δημιουργία ενός Κουρδικού κράτος ή αν τους δοθεί έστω και προσωρινά καθεστώς ιδιαίτερης αυτονομίας εντός της Συρίας. Μην ξεχνάμε ότι η μία βάση των ΗΠΑ στη Ρωσία βρίσκεται στην περιοχή που ελέγχουν οι Κούρδοι και η άλλη στο νότιο μέρος της Συρίας στα σύνορα με την Ιορδανία και το Ιράκ.

Θα έρθει ένα είδος Δημοκρατίας στη Συρία; Αν και αυτό διαλαλούν οι …αντάρτες. θα φανεί σε δεύτερο χρόνο. Το αρνητικό παράδειγμα στο Αφγανιστάν και το τι έλεγαν οι Ταλιμπάν στην αρχή και τι έπραξαν στη συνέχεια δεν αφήνει πολλά περιθώρια για αισιοδοξία.

Οι εξελίξεις αφορούν στην Ελλάδα και στην Κύπρο; Ό,τι γίνεται στην ευρύτερη περιοχή αφορά στον Ελληνισμό. Στα θετικά μπορούμε να κατατάξουμε την πιθανή επιστροφή στη χώρα τους χιλιάδων Σύριων που βρίσκονται στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, αφού πλέον δεν κινδυνεύουν από το καθεστώς του Άσαντ. Στα αρνητικά η επίπτωση που θα έχει στο χριστιανικό στοιχείο που κατοικεί στην ευρύτερη περιοχή καθώς και η αρνητική επίδραση, σε περίπτωση που αποσυρθούν από την περιοχή της Μεσογείου οι Ρώσοι, στο θέμα της ΑΟΖ Κύπρου – Συρίας.

Το γιατί τώρα που πλανάται ως ερώτημα, οφείλεται στην αδυναμία της Συρίας μέσω της Χεζμπολάχ, αλλά και της Ρωσίας, να παρέμβουν δυναμικά αλλά και η μη ανάληψη ακόμα της προεδρίας των ΗΠΑ από τον κ. Τραμπ. Όποιος προλάβει, ό,τι προλάβει, δηλαδή.

Εν κατακλείδι, κατά την άποψή μου, στους σίγουρους κερδισμένους είναι το Ισραήλ που ήδη προώθησε στρατεύματα εντός της Συρίας και στους σίγουρους χαμένους η Ρωσία και το Ιράν. Για τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους, ακόμη και για την Τουρκία, το μέλλον θα δείξει…