Ενάμιση χρόνο μετά την εθνική τραγωδία στα Τέμπη, με 57 νεκρούς, οι συγγενείς των θυμάτων προχωρούν σε νέα αιτήματα προς τη δικαστική αρχή που χειρίζεται την υπόθεση, προκειμένου να μάθουν ποιοι έδωσαν εντολή να μπαζωθεί ο τόπος του δυστυχήματος και να απομακρυνθούν υλικά ελάχιστες ώρες μετά τη φονική σύγκρουση των δύο τρένων.

Το νέο αίτημα έρχεται από τον Νίκο Πλακιά, ο οποίος έχασε τα δίδυμα κορίτσια του και την ανιψιά του. Σύμφωνα με τη δημόσια ανάρτησή του, ζητά την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου των προσώπων που σχετίζονται με την απομάκρυνση όλων των στοιχείων από τον τόπο του εγκλήματος, καθώς και με την αλλοίωση του τόπου του εγκλήματος.

«Ειδικά ζήτησα από τους συνηγόρους μου να συνεργασθούν με δικηγόρους και άλλων θυμάτων για να αιτηθούν την άρση των επικοινωνιών των επίμαχων ημερομηνιών, ιδιαιτέρως των Τριαντοπούλου και Αγοραστού, καθώς και όλων των εμπλεκομένων πολιτικών προσώπων που ήταν παρόντες στις δύο συσκέψεις που έγιναν εκείνες τις ημέρες, ώστε να βοηθηθεί η εισαγγελική έρευνα και να διαπιστωθεί η σύνδεση των πολιτικών προσώπων με τους αξιωματούχους που εκτέλεσαν τις εντολές και οδηγηθήκαμε σε αυτή την πρωτοφανή για τα παγκόσμια δεδομένα αλλοίωση του τόπου του εγκλήματος.»

Ο κ. Πλακιάς επισημαίνει ότι εξαιτίας των συγκεκριμένων ενεργειών εκείνες τις ώρες και το γεγονός ότι στην πορεία δεν έπαιρναν απαντήσεις, γίνονταν αιτήματα προς τη δικαστική αρχή με αποτέλεσμα να σημειωθεί μεγάλη καθυστέρηση. Τα λόγια του ραγίζουν καρδιές: «Αυτήν την αίτηση, κύριε Εφέτη Ανακριτή, την κάνει ο πατέρας δύο παιδιών και της ανιψιάς του, που δολοφονήθηκαν στα Τέμπη στις 28/02/23.»

Για την υπόθεση του μπαζώματος έχει σχηματιστεί και δεύτερη δικογραφία από την Εισαγγελία Λάρισας.

Η πορεία της ανάκρισης και η δίκη

Αν και είχε προαναγγελθεί ότι η δίκη για τα Τέμπη θα γινόταν τον Ιούνιο σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα στα ΤΕΙ Λάρισας, κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν έγινε αλλά η ανάκριση δεν έχει κλείσει ακόμα, με τη δίκη τελικά, στην πιο αισιόδοξη πρόβλεψη, να ξεκινά το φθινόπωρο. Με δεδομένο ότι τον Σεπτέμβριο ολοκληρώνεται το 18μηνο της προσωρινής κράτησης του μοιραίου σταθμάρχη, το πιθανότερο είναι ότι όταν ξεκινήσει η δίκη, μεν θα υπάρχουν πολλοί κατηγορούμενοι, αλλά κανείς δεν θα είναι στη φυλακή. Οι συγγενείς καταγγέλλουν καθυστερήσεις, και ο Εφέτης Ανακριτής κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να απαντηθούν όλα και να δοθούν όλα τα στοιχεία που οδήγησαν στην εθνική τραγωδία.

Συνεχώς διορίζονται πραγματογνώμονες, από χημικούς μηχανικούς μέχρι και δικαστικούς ανθρωπολόγους, ενώ μέγα μυστήριο παραμένει η πορεία της εμπορικής αμαξοστοιχίας, καθώς δεν υπάρχει εικόνα από καμία κάμερα ασφαλείας.

Τασούλα Παπανικολάου (newpost.gr)