Έκρηξη αυξήσεων στις τιμές του ρεύματος που φτάνει το 70% έφερε η εκτίναξη κατά 35% της τιμής της χονδρεμπορικής, ανατρέποντας την πορεία χαμηλών πτήσεων στα τιμολόγια των προηγούμενων μηνών.

Αν μάλιστα η ΔΕΗ δεν προχωρούσε σε γενναία έκπτωση των τιμολογίων κατά 38%, οι τιμές του ρεύματος για πάνω από το 50% των καταναλωτών θα έπαιρναν φωτιά για πρώτη φορά μετά την εισαγωγή στην αγορά του πράσινου τιμολογίου στις αρχές του έτους.

Σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων, το εύρος των αυξήσεων κυμαίνεται από 12% μέχρι και 70%, έναντι του Μαίου. Τον προηγούμενο μήνα η μέση τιμή στο Χρηματιστήριο Ενέργειας έκλεισε στα 81 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ τον Απρίλιο η μέση τιμή ήταν χαμηλότερη, στα 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η μεγάλη αύξηση των τιμών αποδίδεται στη χαμηλότερη συμμετοχή των ΑΠΕ στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής αλλά και στις ανατιμήσεις των διεθνών τιμών φυσικού αερίου, με το TTF για τον Μάιο να κινείται στην περιοχή των 35 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όταν τον Απρίλιο έφτασε να είναι ακόμη και κάτω από 30 ευρώ η μεγαβατώρα.

Τα τιμολόγια

Ειδικότερα για τον Ιούνιο η ΔΕΗ προχώρησε σε αύξηση τιμολογίων κατά 12,2%, προσφέροντας ταυτόχρονα έκπτωση 38% στις τιμές του ρεύματος. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκπτωση που έχει δώσει στους καταναλωτές η Επιχείρηση από τις αρχές του χρόνου καθώς η μεγαλύτερη είχε δοθεί τον Γενάρη και ήταν 20%. Τους προηγούμενους μήνες που οι τιμές της χονδρεμπορικής ήταν πτωτικές η έκπτωση της ΔΕΗ κυμαινόταν στο 10%.

Ως εκ τούτου, το τιμολόγιο του μήνα διαμορφώνεται στα 11,898 λεπτά από 10,6 λεπτά τον Μάιο. Η αντίστοιχη χρέωση για κατανάλωση άνω των 500 κιλοβατωρών ανέρχεται σε 12,6 λεπτά, ενώ η νυκτερινή χρέωση είναι 9,97 λεπτά ανά κιλοβατώρα από 7,86 λεπτά τον προηγούμενο μήνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΡΑΑΕΥ, τα πράσινα τιμολόγια ανά πάροχο διαμορφώνονται ως εξής:

ΗΡΩΝ. Το Basic Home έχει ανταγωνιστική χρέωση στα 0,16333 ευρώ ανά κιλοβατώρα με έκπτωση συνέπειας. Η τιμή του παγίου είναι στα 5 ευρώ.

Protergia. Η χρέωση στο οικιακό Value Special ανέρχεται στα 0,16422 ευρώ ανά κιλοβατώρα με έκπτωση συνέπειας. Η τιμή του παγίου είναι στα 4 ευρώ.

Elpedison. Το ειδικό οικιακό τιμολόγιο για τις πρώτες 100 κιλοβατώρες έχει ανταγωνιστική χρέωση στα 0,15484 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Η τιμή του παγίου είναι στα 5 ευρώ. Από την 101η κιλοβατώρα και πάνω η ανταγωνιστική χρέωση είναι στα 0,17984 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

NRG. Το ειδικό τιμολόγιο έχει ανταγωνιστική χρέωση στα 0,15952 ευρώ ανά κιλοβατώρα με ebill και πάγια εντολή και έκπτωση συνέπειας. Το πάγιο είναι στα 3,5 ευρώ.

Volton. Το ειδικό τιμολόγιο έχει ανταγωνιστική χρέωση στα 0,12916 ευρώ ανά κιλοβατώρα με έκπτωση συνέπειας και δώρο το ρεύμα του πρώτου μήνα. Το πάγιο είναι στα 4,90 ευρώ.

Φυσικό Αέριο Ελλάδος. Το ειδικό ενιαίο τιμολόγιο έχει ανταγωνιστική χρέωση στα 0,12854 ευρώ ανά κιλοβατώρα με έκπτωση συνέπειας. Το πάγιο είναι στα 5 ευρώ.

ΖΕΝΙΘ. Το Power Home Smart έχει ανταγωνιστική χρέωση στα 0,16927 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Το πάγιο είναι στα 5 ευρώ.

Ελιν. Το Power On! Home Green έχει ανταγωνιστική χρέωση στα 0,095 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Το πάγιο είναι στα 5 ευρώ.

Volterra. Το ειδικό τιμολόγιο έχει ανταγωνιστική χρέωση στα 0,129 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Το πάγιο είναι στα 4,50 ευρώ.

newmoney.gr