Μπορεί µια κλήση στο παρµπρίζ του αυτοκινήτου σας πριν από δέκα χρόνια που έκοψε η δηµοτική αστυνοµία του δήµου όπου περάσατε τις διακοπές σας, να µπλοκάρει την έκδοση φορολογικής ενηµερότητας;

Οπως αποδεικνύεται από τις προσφυγές πολιτών στον Συνήγορο του Πολίτη για το συγκεκριµένο θέµα, είναι κάτι που συµβαίνει συχνά, αν και µε βάση τις οδηγίες του υπουργείου Εσωτερικών δεν θα έπρεπε.

Όπως σημειώνει η Καθημερινή, σύµφωνα µε εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών προς τους δήµους πριν από ένα χρόνο, η ταµειακή βεβαίωση των προστίµων από τους δήµους, και άρα και η ειδοποίηση του πολίτη, θα πρέπει να γίνεται εντός τριετίας και όχι όποτε βρουν άκρη οι υπηρεσίες του κάθε δήµου.

Πρέπει, πάντως, να σηµειωθεί ότι εφόσον ο πολίτης έχει ενηµερωθεί πριν περάσουν τρία έτη δεν παραγράφεται η οφειλή ακόµη και µετά την τριετία.

Το µεγαλύτερο πρόβληµα δηµιουργείται γιατί οι βάσεις δεδοµένων του ∆ηµοσίου σε σχέση µε το τι χρωστούν οι πολίτες δεν είναι ενοποιηµένες. Ετσι, µια κλήση που εκδόθηκε σε ένα δήµο δεν περνάει αµέσως στις οφειλές του πολίτη στην ΑΑ∆Ε, οπότε πιθανότατα δεν γνωρίζει καν ότι έχει κάποια οφειλή. Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής έχει δηλώσει ότι η ενοποίηση των αρχείων βρίσκεται υπό εξέλιξη, αλλά προφανώς δεν έχει ακόµη ολοκληρωθεί.

Το υπουργείο Εσωτερικών σε διευκρινιστικό έγγραφο προς τους ΟΤΑ (Οργανισµούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης) τον Φεβρουάριο του 2024 αναφέρει ότι η «πράξη βεβαίωσης παράβασης (κλήση) αποτελεί νόµιµο τίτλο βεβαίωσης και η ταµειακή βεβαίωση των προστίµων ΚΟΚ θα πρέπει να διενεργείται αυστηρά εντός τριετίας, η οποία ξεκινά από τη λήξη του έτους εντός του οποίου αποκτήθηκε η κλήση». Οµως όπως φαίνεται, πολλοί δήµοι δεν προχώρησαν στη διαγραφή των οφειλών, µε αποτέλεσµα πολλοί πολίτες να βρεθούν ξαφνικά προ εκπλήξεων. 

Λ.Ε. kosmoslarissa.gr