Με την τελική διαμόρφωση του κόμβου και τις διαγραμμίσεις ολοκληρώνονται οι εργασίες της α’ φάσης στην οδό Μανωλάκη, με το ανακατασκευασμένο τμήμα να παραδίδεται στην κυκλοφορία, μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Η επόμενη φάση των εργασιών αφορά στο τμήμα της Μανωλάκη, από Μελετίου μέχρι τον κόμβο του Αγ. Αχιλλίου, τμήμα το οποίο και θα παραμείνει κλειστό, με την κυκλοφορία να διεξάγεται από τις κάθετες οδούς Ηφαίστου και Μελετίου.

Παράλληλα, θα ξεκινήσουν και οι εργασίες επί της Κύπρου & Σ.Σούτσου, που περιλαμβάνουν και την κατασκευή ποδηλατοδρόμου.

Στο σημείο βρέθηκαν νωρίς το πρωί της Τρίτης (1.10), με αφορμή την ασφαλτόστρωση του τμήματος από την οδό Κύπρου ως την οδό Μελετίου, οι Αντιδήμαρχοι κ. Χρήστος Τερζούδης (Τεχνικών Υπηρεσιών), κ. Ευάγγελος Παπαλέξης (Κυκλοφοριακών Παρεμβάσεων), κ. Ανδρέας Ανδριτσόπουλος (Πολεοδομίας), τα στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Αθανάσιος Πατσιούρας (αν. Προϊστάμενος) και κ. Γιώργος Σκουμής (επιβλέπων μηχανικός- τοπογράφος του Τμήματος Οδοποιίας), καθώς και ο Πρόεδρος της «Αστικές Συγκοινωνίες Λάρισας» ΑΕ, κ. Μιχάλης Σακελλαρίου, Κόμβος

Με τη δημιουργία του κόμβου στη συμβολή των οδών Μανωλάκη και Κύπρου διευκολύνεται η κυκλοφορία και πρόσβαση των οχημάτων προς το υπόγειο πάρκινγκ, καθώς από την Παπαναστασίου, οι οδηγοί θα μπορούν να στρίβουν και αριστερά προς την οδό Κύπρου (απέναντι από την είσοδο του πάρκινγκ).

Παράλληλα, επιλύεται και ένα σημαντικό πρόβλημα με τη στάθμευση δικύκλων -ενίοτε και οχημάτων- στο σημείο και διευκολύνεται σημαντικά η διέλευση των αστικών λεωφορείων.

Εργασίες επόμενης φάσης

Η επόμενη φάση των έργων περιλαμβάνει την ανακατασκευή του τμήματος της οδού Μανωλάκη, από την Μελετίου μέχρι τον κυκλικό κόμβο του Αγ.Αχιλλίου. Παράλληλα, θα εκκινήσουν και οι εργασίες ανακατασκευής του νοτίου πεζοδρομίου της οδού Κύπρου (από την οδό Σκαρλάτου Σούτσου έως την οδό Παπαναστασίου), ώστε να ενταχθεί σε αυτό ποδηλατόδρομος διπλής κυκλοφορίας, ο οποίος θα συνδέσει τον υφιστάμενο ποδηλατόδρομο της οδού Κύπρου, που έρχεται από την οδό Ανθ. Γαζή, με την κεντρική πλατεία της πόλης. Κατά τη διάρκεια εκτέλεσης αυτών των εργασιών, η οδός Κύπρου θα παραμένει ανοικτή, τόσο για τα οχήματα που κινούνται προς την Κεντρική Πλατεία, όσο και για τα οχήματα που θέλουν να στρίψουν στην οδό Σκαρλάτου Σούτσου -όπως και προς την οδό Μανωλάκη.

Διασύνδεση

Υπενθυμίζεται ότι οι εργασίες στην οδό Μανωλάκη εντάσσονται στο έργο «Διασύνδεση αρχαιολογικών-πολιτιστικών σημείων στην πόλη της Λάρισας», συνολικού προϋπολογισμού της τάξης των 3,75 εκατ. ευρώ, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μέσω του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Αφορά στη διασύνδεση 16 μνημείων και πολιτιστικών σημείων της Λάρισας, με την ανακατασκευή διαφόρων οδών στο κέντρο της πόλης. Στόχος είναι η δημιουργία μιας ενιαίας και συγκεκριμένης διαδρομής, με οδούς «φιλικές» προς τους χρήστες, οι οποίοι θα μπορούν να περιηγούνται με ασφάλεια και άμεση πληροφόρηση για τα σημεία ενδιαφέροντος. Το έργο έχει ενταχθεί στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα “Ελλάδα 2.0” και στο έργο “Παρεμβάσεις με στόχο τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος και του δημόσιου χώρου”.