Η κλιματική αλλαγή έχει κάνει αισθητή την παρουσία της και στη χώρα μας και ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, μίλησε στο Action 24 για τις περιοχές που θα χτυπηθούν περισσότερο.
Όσον αφορά τους καύσωνες και την ξηρασία, που στο μέλλον αναμένεται να είναι όλο και συχνότερα φαινόμενα, «οι Κυκλάδες, οι περιοχές της ανατολικής Στερεάς, της Θεσσαλίας, περισσότερο η νότια Ελλάδα γενικά» αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο.
«Τους τελευταίους μήνες είδαμε και τις αναφορές για το πρόβλημα με το νερό στα νησιά. Δεν είναι μόνο ότι πέφτει λίγο ή λιγότερο νερό, είναι ότι αυξάνεται πολύ και η ζήτηση λόγω τουρισμού και αγροτικής παραγωγής», τόνισε ο μετεωρολόγος.
«Από τη μια πλευρά είναι λιγότερο το νερό και το χιόνι που πέφτει -κυρίως το χιόνι λόγω των υψηλών θερμοκρασιών- από την άλλη πρέπει να δούμε τη ζήτηση του νερού», υπογράμμισε.
Όπως επισήμανε ακόμα ο Κώστας Λαγουβάρδος, στο πρόσφατο παρελθόν, όπως στην κακοκαιρία του Daniel, έπεσαν πάρα πολλά χιλιοστά βροχής σε συγκεκριμένες περιοχές.
«Το περισσότερο όμως από αυτό το νερό χάνεται», είπε, αναδεικνύοντας και την ανάγκη συλλογής του νερού που πέφτει.
«Στην Κρήτη οι διαφορές μεταξύ δυτικής και ανατολικής Κρήτης είναι τεράστιες. Έχουμε δεκαπλάσια ύψη βροχής στη δυτική Κρήτη από ό,τι στην ανατολική. Χρειάζεται να φτιάξουμε τεχνικά έργα για να συλλέξουμε το νερό εκεί που πέφτει και να το οδηγούμε εκεί που υπάρχει ανάγκη», σημείωσε ο κ. Λαγουβάρδος.
Κουρέτας: Μέχρι το τέλος του ’26 τα πρώτα έργα οχύρωσης της Θεσσαλίας
Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, δήλωσε, σχετικά με τα έργα που πρόκειται να γίνουν στην πολύπαθη Θεσσαλία:
«Ήδη έχουμε ξεκινήσει μια πολύ σοβαρή δουλειά όσον αφορά τα έργα διαχείρισης του νερού και υπάρχουν δύο δέσμες μέτρων. Η πρώτη αφορά την ορεινή υδρονομία και πιστεύουμε ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2026. Είναι σε 250 σημεία πάνω στα βουνά, να συγκρατούν ποσότητες νερού, όχι τεράστιες αλλά πάρα πολύ χρήσιμες».
«Και είναι επίσης τα μεγάλα έργα, ο Ενιπέας, η Πύλη και το Μουζάκι, όλα αυτά μαζί είναι μια Λίμνη Πλαστήρα ακόμα. Ουσιαστικά η Λίμνη Πλαστήρα δίνει νερό στον κάμπο αυτή τη στιγμή», τόνισε ο Δημήτρης Κουρέτας.
Όσον αφορά τη διαχείριση ακραίων καιρικών φαινομένων, ανέφερε: «Αυτή τη στιγμή ύψη βροχής από 250 έως 300 χιλιοστά μπορεί κανείς να τα διαχειριστεί».
«Από εκεί και πέρα, για ένα φαινόμενο τύπου Daniel, προσπαθούμε να φτιάξουμε ένα μοντέλο ώστε αν υπάρχει πολύ περισσότερο νερό, αυτό να εκτονώνεται σε πλημμυρικές ζώνες. Να μην φτάνει στις πόλεις, αλλά να πλημμυρίζουν κάποια χωράφια, προτού γίνουν τα μεγάλα έργα», εξήγησε.
flash.gr