Την Πανευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού γιορτάζει ο ΠΟΥ και ο Ιατρικός κόσμος της χώρας μας την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου, μια εβδομάδα αφιερωμένη σε ένα μέτρο Δημόσιας Υγείας, που έχει προλάβει εκατομμύρια θανάτους ανά την υφήλιο και έχει βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων σε σημαντικό βαθμό τον τελευταίο αιώνα.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας και η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Λάρισας επισημαίνουν για μια ακόμα φορά ότι κάθε 60 δευτερόλεπτα σώζονται 5 ανθρώπινες ζωές σε παγκόσμιο επίπεδο με την πραγματοποίηση των εμβολιασμών.

Η Πανευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού στοχεύει στο να αυξήσει την ενημέρωση και την επαγρύπνηση του κοινού για τη σημασία του εμβολιασμού για τη Δημόσια Υγεία και μάλιστα φέτος γιορτάζονται τα 50 χρόνια από την εφαρμογή του EPI (Διευρυμένου Προγράμματος Εμβολιασμών)-ενός προγράμματος εμβολιασμών που εγκαθιδρύθηκε το 1974 για να διασφαλίσει ότι όλα τα παιδιά σε όλες τις χώρες θα επωφεληθούν από τα εμβόλια που μπορούν να αποβούν σωτήρια για την ανθρωπινή ζωή.

Αυτό το πρόγραμμα μετεξελίχθηκε σε αυτό που είναι τώρα γνωστό ως το Απαραίτητο Πρόγραμμα Εμβολιασμών με στόχο την κάλυψη των βρεφών, των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων. Υπάρχουν πλέον 13 εμβόλια που συστήνονται από τον ΠΟΥ για το συγκεκριμένο πρόγραμμα: BCG (φυματίωσης), DTP (διφθερίτιδας, τετάνου, κοκκυτη), αιμοφίλου τύπου Β, ηπατίτιδας Β, πολιομυελίτιδας, ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας, πνευμονιοκόκκου, ροταιού, HPV (ιού ανθρωπίνων θηλωμάτων), Covid-19 (για ενήλικες).

Σήμερα κάθε χώρα στον κόσμο έχει ένα εθνικό εμβολιαστικό πρόγραμμα που κρίνεται ως μια από τις ασφαλέστερες, λιγότερο κοστοβόρες και ιδιαιτέρως αποτελεσματικές και επιτυχημένες δημοσιονομικές παρεμβάσεις. Είναι πραγματικά αποθαρρυντικό όμως να βλέπει κανείς ότι, παρά το γεγονός ότι είναι τεκμηριωμένη εδώ και δεκαετίες η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Υπάρχουν χώρες στην Ευρώπη, αλλά και στις υπόλοιπες ηπείρους, όπου ξεσπούν επιδημίες νοσημάτων που μπορούν να αποφευχθούν μέσω των εμβολιασμών.

Η διστακτικότητα απέναντι στα εμβόλια είναι πλέον σύμφωνα με τον ΠΟΥ μεταξύ των 10 μεγαλύτερων απειλών για την παγκόσμια υγεία. Επιπλέον, λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων που αυτή επέβαλλε, χάθηκαν εκατομμύρια δόσεις εμβολίων και ο παιδιατρικός εμβολιασμός πήγε τουλάχιστον 10 χρόνια πίσω σύμφωνα με τον ΟΗΕ και την UNICEF.

Ξεχασμένες ασθένειες, όπως ο κοκκύτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα, επανέκαμψαν σύμφωνα με πρόσφατες ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου Υγείας, που επισημαίνουν την έξαρση των συγκεκριμένων ασθενειών στη χώρα μας τους τελευταίους μήνες, ασθένειες που μπορούν ασφαλώς να προληφθούν με τον εμβολιασμό!

Η επιτυχία και η διατήρηση υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης, η επιδημιολογική επιτήρηση καθώς και τα άμεσα και στοχευμένα μέτρα είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση αυτών των επιδημιών. Τα εμβόλια έχουν προστατεύσει πολλές γενιές έως τώρα και η ιατρική κοινότητα πρέπει να διασφαλίσει ότι αυτό θα συνεχίσει να συμβαίνει και τα επόμενα χρόνια!