Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για την ετήσια παράταση στη Δράση 10.1.04 «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα» (νιτρορύπανση) προϋπολογισμού 50 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι δύο προσκλήσεις που εκδόθηκαν απευθύνονται στους δικαιούχους της 2ης και 3ης πρόσκλησης της δράσης, οι οποίοι επιθυμούν να συνεχίσουν την εφαρμογή των δεσμεύσεων τους, χωρίς διακοπή, μετά τη λήξη της αρχικής περιόδου διετών δεσμεύσεων (2022-2023). Οι προσκλήσεις αφορούν και τις 30 περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως Ζώνες Ευπρόσβλητες στη νιτρορύπανση, καθώς και 7 σημαντικούς υγρότοπους της χώρας.

Η υποβολή των αιτήσεων στήριξης γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, στον ιστότοπο https://p2.dikaiomata.gr/M1014/,  κατά το διάστημα από 15.05.2024 έως 31.05.2024.

Οι δεσμεύσεις των δικαιούχων εκκινούν στις 16 Φεβρουαρίου 2024 και λήγουν στις 15 Φεβρουαρίου 2025.

Η ενίσχυση

Η οικονομική ενίσχυση χορηγείται ανά εκτάριο (Ha) ενταγμένης έκτασης, προκειμένου να αποζημιώσει τους δικαιούχους για την απώλεια εισοδήματος (διαφυγόν εισόδημα) και τις πρόσθετες δαπάνες, ως αποτέλεσμα των δεσμεύσεων που θα αναλάβουν και οι οποίες αντιστοιχούν σε τρεις κατηγορίες πρακτικών (ειδικές δεσμεύσεις), οι οποίες εφαρμόζονται σε αρδευόμενα αγροτεμάχια:

.Ειδική Δέσμευση Α, για αροτραίες καλλιέργειες: θέση σε αγρανάπαυση του 30% της ενταγμένης έκτασης

.Ειδική Δέσμευση Β, για αροτραίες καλλιέργειες: εφαρμογή ξηρικής αμειψισποράς στο 30% της ενταγμένης έκτασης

.δέσμευση Γ, για δενδρώδεις καλλιέργειες εφαρμογή χλωράς λίπανσης, στον υποόροφο των δενδρώνων, στο 20% της ενταγμένης έκτασης

Στόχος της δράσης είναι η μείωση της ρύπανσης του νερού τόσο από νιτρικά ιόντα όσο και από άλλες εν δυνάμει ρυπογόνες εισροές (φωσφορικά ιόντα, φυτοπροστατευτικά προϊόντα).