Η κινεζική Αρχή CNCA, η οποία είναι αρμόδια για τη νέα διαδικασία επί των εισαγωγών γαλακτοκομικών, δημοσίευσε τον κατάλογο των 56 ελληνικών γαλακτοβιομηχανιών, οι οποίες έχουν το δικαίωμα να εξάγουν τα προϊόντα τους στην Κίνα.

Όπως επισημαίνει το αρμόδιο Γραφείο της ελληνικής πρεσβείας στο Πεκίνο έπειτα από συνεχείς γραφειοκρατικές διαδικασίες, οι εξαγωγές ελληνικών γαλακτοκομικών προϊόντων δύνανται να επανεκκινήσουν άμεσα. Να σημειώσουμε ότι η Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια είχε δικαίωμα να εξάγει γαλακτοκομικά προϊόντα.

Όμως από το Δεκέμβριο του 2013 η Κίνα άλλαξε τη νομοθεσία της και ζητούσε νέες προδιαγραφές από όλες τις γαλακτοβιομηχανίες του εξωτερικού για να τις επιτρέψει να κάνουν εξαγωγές στη χώρα. Μετά από αλλεπάλληλες γραφειοκρατικές διαδικασίες και αφού υποβλήθηκαν στην κινεζική κυβέρνηση τα έγραφα που ζητούσε τελικά δόθηκε η πιστοποίηση στις συγκεκριμένες γαλακτοβιομηχανίες.

Μεταξύ αυτών και οι Λαρισαϊκές γαλακτοβιομηχανίες Νίκζα, Μπίζιου, Χώτου, Νούσια, Βίγλα Ολύμπου, αλλά και η Τυράς ιδιοκτήτρια εταιρεία της Όλυμπος. Πάντως στο μέλλον η κινεζική κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να προχωρήσει σε δειγματοληπτικούς ελέγχους στις εγκαταστάσεις των συγκεκριμένων γαλακτοβιομηχανιών. Τους περιμένουμε…