Ο Μορφωτικός Εξωραϊστικός Σύλλογος  Στομίου και φέτος το καλοκαίρι θα διοργανώσει την καθιερωμένη πλέον “Γιορτή  Θάλασσας “ και για πρώτη φορά το “Φεστιβάλ Στομίου Κισσάβου”.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων κατά ημερολογιακή σειρά έχει ως εξής :

8-9-10 ΙΟΥΛΙΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΟΜΙΟΥ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

1η Μέρα Παρασκευή 8 Ιουλίου

12:00 – 15:00 Σεμινάρια-παρουσίαση wind surf,kite surf στο beach bar “BABA BEACH”.

17:30 – 19:00 Έναρξη-κλήρωση τουρνουά Beach Volley στο beach bar “ΛΕΥΚΟ”

18:30 – 20:30 Έναρξη κλήρωση τουρνουά beach soccer στο beach bar “RIVER SIDE”.

18:00 -- 20:30 Πεζοπορία στους πρόποδες του Κισσάβου ως την παραλία(Ενδεικτική διάρκεια 1.15)

Σημείο έναρξης έναντι camping Στομίου

22:00 -- Τέλος ημέρας  Συναυλία 2 συγκροτημάτων i) ΕΝΑΛΛΑΞ  ii.BAD MONKEYS

2η Μέρα Σάββατο 9 Ιουλίου

11:00 --14:00 Παρουσίαση-γνωριμία με το Ολυμπιακό άθλημα ιστιοπλοϊας και κανο από το Ν.Ι.Λ.Ο.                       ΑΙΟΛΟΣ-ΦΙΛΟΚΤΉΤΗΣ  στο beach bar “BABA BEACH”.

11:00 – 18:00 Επίδειξη windsurf-kitesurf  στο beach bar “BABA BEACH”.

17:00 -- 20:00 Τουρνουά beach soccer- beach volley .

17:30 -- 20:00 Ποδήλατο(βόλτα με ποδήλατα στους πρόποδες του κισσάβου - Σεμινάριο ασφαλούς ποδηλάσιας -τεχνικές κ.α)από προπονητές ποδηλάτου του καταστήματος Ορθοπεταλιά.

22:00 -- Tέλος ημέρας Συναυλία : ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΛΟΥΧΟΣ and the big band

3η Μέρα Κυριακή 10 Ιουλίου

10:00 -- 12:00 Ποδήλατο(βόλτα με ποδήλατα στο Δέλτα Πεινιού - Σεμινάριο ασφαλούς ποδηλάσιας -τεχνικές κ.α)από προπονητές ποδηλάτου του καταστήματος Ορθοπεταλιά.

11:00 -- 14:00 Παρουσίαση-γνωριμία με το Ολυμπιακό άθλημα ιστιοπλοϊας και κανο από το Ν.Ι.Λ.Ο. ΑΙΟΛΟΣ-ΦΙΛΟΚΤΉΤΗΣ  στο beach bar “BABA BEACH”.

11:00—13:00 Επίδειξη windsurf-kitesurf  στο beach bar “BABA BEACH”

11:00—13:00 Ζωηρά παιχνίδια για παιδιά από τους προσκόπους Λάρισας

12:00 -- 13:00 Σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών (Ανάνηψη-καρπα ,τραυματισμοι , τσιμπήματα) από εξειδικευμένο προσωπικό του  Ε.Κ.Α.Β στο πάρκο του ΦΑΡΟΥ.

21:30 -- 23:30 Παιδικό σινεμά έναντι του camping Στομίου.

30-31 ΙΟΥΛΙΟΥ “ ΓΙΟΡΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑΣ “

1η Μέρα Σάββατο 30 Ιουλίου

19:00 Έναρξη γιορτής στην κεντρική πλατεία του Στομίου δίπλα στο Δημαρχείο.

Ο Σύλλογος προσφέρει στους επισκέπτες ψητή σαρδέλα και κρασί  συνοδεία ελληνικής παραδοσιακής μουσικής από ορχήστρα .

2η Μέρα Κυριακή 31 Ιουλίου

18:00 – 21:00 Παιδική γιορτή στο χώρο του Συλλόγου απέναντι από το κάμπινγκ Στομίου.

21:00 -- 23:00 Παιδικό σινεμά στο χώρο του Συλλόγου απέναντι από το κάμπινγκ Στομίου.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ

   Ο Μορφωτικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Στομίου ιδρύθηκε το 1983 από μια ομάδα ανθρώπων του χωριού με όρεξη για δημιουργία και μεράκι για δουλειά. Δουλειά  που θα έδινε άλλη πνοή στο χωριό μας, θα δυνάμωνε την πολιτιστική κληρονομιά μας, θα δίδασκε και θα επιμόρφωνε τη νέα γενιά αλλά και το σύνολο της κοινωνίας του χωριού και κυρίως θα έδινε ζωντάνια και όραμα στους κατοίκους του χωριού μας. Έτσι τότε προσκλήθηκαν δάσκαλοι χορού, μουσικής, μοδιστρικής, οικοτεχνίας και άλλοι πολλοί κατά περιόδους. Επίσης υπήρχε επικοινωνία και συνεργασία με άλλους όμορους πολιτιστικούς συλλόγους με ανταλλαγή ιδεών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων .

ΣΗΜΕΡΑ

  Σήμερα ο Μορφωτικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Στομίου αριθμοί 120 μέλη περίπου και σκοπός του είναι η διατήρηση των ιδρυτικών του αρχών. Η διατήρηση δηλαδή των ηθών και εθίμων του τόπου , των πολιτιστικών δραστηριοτήτων και το κοινωφελές έργο για τον τόπο μας.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

  Ο Μορφωτικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Στομίου διοργανώνει και συντηρεί μια σειρά πολιτιστικών δραστηριοτήτων όλο το χρόνο στο χωριό μας.

  Τις απόκριες ,την Καθαρή Δευτέρα διοργανώνει την παραδοσιακή πλέον γιορτή με σουπιά μαγειρευτή, μουσική , χορό, και δώρα για τους επισκέπτες.

  Το καλοκαίρι διοργανώνει τη “ Γιορτή Θάλασσας “ με ψητή σαρδέλα για όλους τους επισκέπτες , παραδοσιακή μουσική και χορό .

  Φέτος για πρώτη χρονιά διοργανώνει το 1ο Φεστιβάλ Στομίου Κισσάβου με δραστηριότητες για τους επισκέπτες  ποδήλατο, πεζοπορία, κανό, ιστιοπλοϊα, windsurf, kitesurf, beach soccer, beach volley και διάφορα σεμινάρια για μικρούς και μεγάλους.

  Το Δεκέμβριο , στις 6 Δεκεμβρίου, όπου γιορτάζετε ο πολιούχος του χωριού μας Άγιος Νικόλαος διοργανώνεται γιορτή με χορευτικές επιδείξεις από τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Στομίου με πολλά δώρα για τους μικρούς μας φίλους και τοπικά εδέσματα για τους επισκέπτες.

  Επίσης όλο το χρόνο ανάλογα με τις ανάγκες τις κοινωνίας μας δραστηριοποιείτε και βοηθάει σε διάφορους τομείς όπως καθαριότητες κοινόχρηστων χώρων αιμοδοσίας , σε εκκλησιαστικά θέματα και άλλα πολλά.

ΣΤΟΜΙΟ-ΙΣΤΟΡΙΑ-ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΘΕΣΗ(ΒΟΥΝΟ-ΠΟΤΑΜΙ-ΘΑΛΑΣΣΑ)

  Το Στόμιο έχει μια ιστορία άρρηκτα  συνδεδεμένη με την αλιεία και το θαλάσσιο εμπόριο από την ίδρυσή του.

  Το Στόμιο αναφέρεται ως το βορειότερο λιμάνι του ελληνικού κράτους από την ενσωμάτωση της Θεσσαλίας το 1881 ως την ενσωμάτωση της Μακεδονίας το 1912.

  Η εμπορική και πολιτισμική σημασία του λιμανιού του Στομίου, ( Τσάγεζι επι τουρκοκρατίας Το όνομα αυτό προέρχεται από την τουρκική γλώσσα (από τις λέξεις Çay (ποτάμι) ağzı (το στόμα) τσάι-αγζή) που σημαίνει «το στόμα του ποταμού»  ), από ίδρυσής του είναι πολύ μεγάλη και σημαντική. Από το λιμάνι του Στομίου διακινούνταν πρώτες ύλες (πετρώματα, ξυλεία, κ.α) ,αγροτικές παραγωγές κ.α .Έχουμε επίσης αναφορές ότι κατά την Βυζαντινή περίοδο ήταν το λιμάνι που συνέδεε το Άγιο Όρος  με το “  Όρος  των κελιών “  όπως ονομάζεται ο Κίσσαβος κατά τους βυζαντινούς ιστορικούς .

  Επίσης το λιμάνι του Στομίου ήταν και είναι ένα ζωντανό αλιευτικό καταφύγιο τόσο για τους πολλούς παραδοσιακούς ψαράδες του χωριού όσο και για πολλούς ψαράδες κυρίως της κεντρικής και βόρειας  Ελλάδας. Οι ντόπιοι ψαράδες συνεχίζουν την παράδοση και με τα αλιευτικά τους εφοδιάζουν την τοπική αγορά με φρέσκα ψάρια.

  Να μην ξεχάσουμε βέβαια το σήμα κατατεθέν του Στομίου που δεν είναι άλλο από τον  Φάρο που στέκεται περίφανα στην πανέμορφη παραλία του χωριού και που μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν και τα όρια του Θερμαϊκού κόλπου.

  Το Στόμιο αν και σε όλη του την ιστορία ζεί συνδυάζοντας τη θάλασσα ,το βουνό, την αγροτική καλλιέργεια στον κάμπο στο Δέλτα του Πηνειού η θάλασσα είναι αυτή που το έχει χαρακτηρίσει και σημαδέψει πιο πολύ από όλα. Εξού και ο πολιούχος του χωριού δεν είναι άλλος από τον Άγιο Νικόλαο , προστάτη των ναυτικών όπως επίσης η τοπική ομάδα ποδοσφαίρου πήρε το όνομά της από το Θερμαϊκό κόλπο “ Θερμαϊκός  Στομίου “ .