Στα ιστορικά Αμπελάκια, που γεννήθηκε η συνεταιριστική ιδέα, ξεκινά τη δράση του ο νεοσύστατος συνεταιρισμός καστανοπαραγωγών.

Συγκεκριμένα πριν λίγες ημέρες ιδρύθηκε ο νέος Αγροτικός Συνεταιρισμός Αμπελακίων, με σκοπό την παραγωγή και διάθεση αγροτικών προϊόντων και κυρίως του κάστανου. «Γίνεται μια προσπάθεια να «ξαναγεννηθεί» ο παλαιότερος συνεταιρισμός του κόσμου», δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Ευθύμιος Καζαντζής.
«Θυμίζουμε ότι ο πρώτος στον κόσμο Συνεταιρισμός στα Αμπελάκια ιδρύθηκε το 1672 και είχε σαν βασική προτεραιότητα το εμπόριο νημάτων. Τότε είχε έδρα τη Βιέννη και έκανε εξαγωγές σε ολόκληρη την Ευρώπη», προσθέτει.
Ο Ευθύμιος Καζαντζής είναι και ο ίδιος καστανοπαραγωγός και εξάγει κάστανα τα τελευταία χρόνια σε Ιταλία και Γαλλία. Όπως επισημαίνει στον ΑγροΤύπο «καταφέραμε να συγκεντρωθούμε 52 παραγωγοί από τα χωριά της περιοχής και να ιδρύσουμε τον συνεταιρισμό. Επίσης συνεργαζόμαστε με τους άλλους συνεταιρισμούς της περιοχής. Στόχος μας είναι να καταφέρουμε να εμπορευόμαστε περίπου 5.000 τόνους κάστανα ετησίως. Υπάρχουν θετικές προοπτικές για τις εξαγωγές, αφού το ελληνικό κάστανο έχει καταφέρει να αποκτήσει μια αναγνωρισιμότητα στις αγορές της Ευρώπης.
Με τη συνεργασία θα μπορέσουν οι καστανοπαραγωγοί να κερδίζουν μια καλύτερη τιμή. Για φέτος ο συνεταιρισμός έδωσε τιμή 3,50 ευρώ το κιλό (για τα καλής ποιότητας), που είναι αυξημένη κατά 70 λεπτά σε σχέση με την περσινή».
Επίσης το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να καταθέσουν φάκελο στο ΥπΑΑΤ για την κατοχύρωση του κάστανου της περιοχής ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), που αναμένεται να δώσει προστιθέμενη αξία στο προϊόν.
«Όμως δεν μένουμε μόνο εδώ αλλά περνάμε τα σύνορα της χώρας», τονίζει στον ΑγροΤύπο προσθέτοντας: «Ήδη έχουμε έρθει σε επαφή με τον συνεταιρισμό των καστανοπαραγωγών από το Αβελλίνο της Ιταλίας. Γίνεται μια προσπάθεια να συνενωθούμε μαζί με τους Ιταλούς και να προχωρήσουμε στην ίδρυση ενός «ευρωπαϊκού» συνεταιρισμού καστανοπαραγωγών. Μέσα από τέτοιες συνεργασίες θα καταφέρουμε να κυριαρχήσουμε στις αγορές της ΕΕ.
Προσωπική μου σκέψη είναι να καταφέρουμε να οδηγήσουμε το κάστανο στην μεταποίηση. Για την παραγωγή μαρόν γλασέ, μια μεταποιητική επιχείρηση χρειάζεται μηχανολογικό εξοπλισμό και μεγάλες ποσότητες πρώτης ύλης ώστε να είναι βιώσιμη. Ήδη συζητάμε με εταιρείες από Γαλλία για να δούμε αν μπορέσουμε να συνεργαστούμε μαζί τους».

agrotypos.gr