Ο πονόλαιμος είναι ένα αρκετά συνηθισμένο σύμπτωμα και συνδέεται με λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού. Μπορεί να αντιμετωπιστεί με φυσικούς τρόπους.

Ένας ενήλικας εμφανίζει πονόλαιμο 2-3 φορές το χρόνο, ενώ τα παιδιά περισσότερες φορές, αφού δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Το συχνότερο αίτιο για τον πονόλαιμο είναι οι ιοί και ακολουθούν τα βακτήρια και διάφοροι παράγοντες, όπως η χαμηλή θερμοκρασία, ο κλιματισμός και τα αλλεργιογόνα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα μίας υποκείμενης πάθησης.

Ο πονόλαιμος μπορεί να αποτελεί πρόδρομη κατάσταση σοβαρών ασθενειών, για αυτό θα πρέπει να απευθυνθείτε σε γιατρό, εάν ο πονόλαιμος επανεμφανίζεται ή διαρκεί περισσότερες από επτά ημέρες και εάν δεν μπορείτε να καταπιείτε υγρά ή οι αδένες στο λαιμό σας είναι πρησμένοι. Ακόμα, εάν έχετε παρατεταμένη βραχνάδα, έχετε κόκκινα εξανθήματα ή έχετε πόνο στο αυτί που δεν υποχωρεί σε 48 ώρες, καθώς και αν έχετε πυρετό.

Περίπου το 40% των ασθενών αναρρώνουν χωρίς θεραπεία μέσα σε τρεις ημέρες και το 80% μέσα σε χρονικό διάστημα μίας εβδομάδας. Η αντιμετώπιση του πονόλαιμου συνδέεται με την ανακούφιση των υπαρχόντων συμπτωμάτων (τοπικός πόνος, φλεγμονή) και την απομάκρυνση των υποκείμενων αιτίων. Εφόσον ο πονόλαιμος δεν συνδέεται με κάποια σοβαρή πάθηση, μπορείτε να ανακουφιστείτε με τοπική αγωγή (παστίλιες, σπρέι διαλύματα για γαργάρες).

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να ξεκινάτε την καταπολέμηση αυτού του συμπτώματος, όταν βρίσκεται ακόμα στα αρχικά του στάδια, για να μην μπείτε σε μπελάδες.