Ο βήχας αντιμετώπιση του δεν είναι μια κατάσταση που πρέπει να την πάρει κάποιος αψήφιστα. Πολλές φορές ο συνδυασμός με άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι ένα καμπανάκι κινδύνου του ανθρώπινου οργανισμού για κάτι πιο σοβαρό, που είτε υπάρχει ήδη, είτε τείνει να δημιουργηθεί.

Ο χρόνιος βήχας και η παραγωγή πτυέλων είναι τα δύο πιο συνηθισμένα συμπτώματα, που εμφανίζονται σε περιστατικά με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Τα συγκεκριμένα συμπτώματα συνήθως ξεκινούν νωρίς και διαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό συνεχίζεται μέχρι τελικά ο ασθενής να εμφανίσει κλινικά έκδηλα την εικόνα της ΧΑΠ, με μείωση των αναπνευστικών δοκιμασιών.

Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή, αφού πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως όποιος παρουσιάζει χρόνιο βήχα και παραγωγή πτυέλων δεν σημαίνει ότι θα αναπτύξει οπωσδήποτε ΧΑΠ. Όπως επίσης, όποιος πάσχει από ΧΑΠ δεν είναι υποχρεωτικό να εμφανίζει χρόνιο βήχα.

Η βαρύτητα που έχουν σε κάθε περίπτωση τα διάφορα συμπτώματα εξαρτάται από το μέγεθος της καταστροφής των πνευμόνων και των αεραγωγών τους. Για παράδειγμα, όταν υπάρχει ένας ασθενής, ο οποίος συνεχίζει να καπνίζει ή να εκτίθεται σε ερεθιστικούς παράγοντες και τη μόλυνση του περιβάλλοντος, η συμπτωματολογία θα είναι εντονότερη. Επιπλέον, αυτά τα συμπτώματα θα εξελίσσονται πιο γρήγορα από ότι σε άλλους ασθενείς, οι οποίοι προφυλάσσονται από τους παραπάνω παράγοντες.

Έτσι, τόσο οι καπνιστές, όσο και οι υπόλοιπες λεγόμενες ευπαθείς ομάδες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν δουν πως υπάρχουν συγκεκριμένα μηνύματα από τον οργανισμό τους.