Στο πλαίσιο της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου στους κλειστούς χώρους των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης, ο Δήμος Φαρσάλων, σε συνεργασία με το Α.Τ. Φαρσάλων, διοργάνωσε χθες ενημερωτική συνάντηση με τους εκπροσώπους των επισιτιστών της πόλη στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Οπως σημειώνεται στο δελτίο τύπου της δημοτικής αρχής οι  επισιτιστές ενημερώθηκαν για τις προβλέψεις εφαρμογής του νόμου, τα αρμόδια όργανα και τις κυρώσεις σε βάρος επαγγελματιών και καπνιστών από την Υγειονομική Υπηρεσία Λάρισας.
Κατά τη συνάντηση τον λόγο έλαβε αρχικά ο Δήμαρχος Φαρσάλων Άρης Καραχάλιος επισημαίνοντας τα εξής:
«Η σημερινή συνάντηση αφορά στην ενημέρωση σας, για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, τον οποίο καλείται να εφαρμόσει η Διεύθυνση Υγιεινής της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Αντί να υπάρχει η γενικόλογη και από τρίτους ενημέρωση, κρίναμε σκόπιμο, σε συνεργασία με το Α.Τ. Φαρσάλων, να κάνουμε αυτή την άτυπη συνάντηση, με στόχο την ενημέρωσή σας, ώστε να γνωρίζετε απευθείας το τι ισχύει.
Αυτός ο νόμος, ο οποίος υπάρχει εδώ και δέκα (10) χρόνια δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα, αλλά πλέον εκδηλώθηκε η πολιτική βούληση εφαρμογής του και το Υπουργείο Υγείας με εγκύκλιο που εξέδωσε 31 Ιανουαρίου 2018, ουσιαστικά επιτάσσει τα αρμόδια όργανα να εφαρμόσουν τον νόμο. Ο Δήμος στην παρούσα φάση δεν έχει ελεγκτική αρμοδιότητα, καθώς δεν διαθέτει Δημοτική Αστυνομία και τους ελέγχους θα τους πραγματοποιεί κλιμάκιο του Υγειονομικού από τη Λάρισα με τη συνδρομή της Αστυνομίας. Όμως, ως πολίτης αλλά και Δήμαρχος στηρίζω απόλυτα την εφαρμογή του Νόμου, καθόσον αφορά θέματα δημόσιας υγείας και επιβάλλεται η ολοκληρωτική εφαρμογή του».
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο διοικητής του Α.Τ. Φαρσάλων Γεώργιος Γκούμας, ο οποίος παρουσίασε στους επισιτιστές τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, την οποία έλαβαν στο Α.Τ. Φαρσάλων στις 5 Μαρτίου, αναφέροντας τα εξής:

«Βρισκόμαστε εδώ σήμερα, με τον Δήμο Φαρσάλων, για να σας ενημερώσουμε για τις σχετικές διευκρινίσεις του νόμου. Αρμόδιο όργανο, να πραγματοποιήει ελέγχους και να επιβάλει πρόστιμα είναι κλιμάκιο της Υγειονομικής Υπηρεσίας από τη Λάρισα, το οποίο θα διεξάγει και τους ελέγχους στα καταστήματα σας.

Εμείς ως αστυνομία δεν μπορούμε να βεβαιώσουμε πρόστιμα, παρά μόνον να συνδράμουμε στους σχετικούς ελέγχους. Τα πρόστιμα, όπως αναφέρει η εγκύκλιος, είναι αυστηρά και για τους πελάτες και για τις επιχειρήσεις, όπου κατά την πέμπτη παράβαση θα γίνεται οριστική ανάκληση της άδειας του καταστήματος, εκτός από τα χρηματικά πρόστιμα που ξεκινούν από 600 ευρώ και φτάνουν έως 10.000 ευρώ. Αρχικά, στα καταστήματα θα γίνεται κάποια σύσταση και την επομένη φορά θα βεβαιώνεται άμεσα πρόστιμο».
Ακολούθως, διατυπώθηκαν οι απόψεις και οι ενστάσεις των επισιτιστών της πόλης, σχετικά με το πώς θα πρέπει να ενεργήσουν στην καθολική τήρηση και εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στα καταστήματα τους, ώστε να μην έχουν ανάλογα προβλήματα με διάφορα πρόστιμα που θα προκύψουν από σχετικούς ελέγχους, αλλά και ακόμα χειρότερα την ανάκληση της άδειας της επιχείρησής τους. Ειπώθηκαν και καταγράφηκαν προτάσεις από όλες τις πλευρές, οι περισσότεροι τόνισαν ότι τηρούν τις τελευταίες μέρες την εφαρμογή του νόμου απαγορεύοντας το κάπνισμα εντός των καταστημάτων τους.
Τέλος, ο Δήμαρχος Φαρσάλων, κατόπιν εισήγησης των παρευρισκομένων ανέφερε ότι θα δημιουργήσει αφίσες, οι οποίες θα ενημερώνουν τους πελάτες για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στις επισιτιστικές επιχειρήσεις των Φαρσάλων.
Στη συνάντηση συμμετείχαν, ο Δήμαρχος Άρης Καραχάλιος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βάιος Νικολάου, ο Αντιδήμαρχος Δημήτρης Μπαμπανίκας ο Διοικητής του Α.Τ. Φαρσάλων Γεώργιος Γκούμας, ο Υποδιοικητής Δημήτρης Σακκάς, ο Πρόεδρος του εμπορικού Συλλόγου Γιώργος Πιτσάβας και φυσικά, οι επισιτιστές της πόλης.