Περισσότερες από είκοσι πέντε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και τριάντα στελέχη κέντρων γλωσσικής κατάρτισης συμμετείχαν στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε με στόχο τον προσδιορισμό επίπεδου γνώσεων και εμπειριών τους σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κατά τη διάρκεια της έρευνας πραγματοποιήθηκαν συνεντεύξεις ώστε να διευκρινιστούνε τα επίπεδα εξοικείωσής τους σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως μέρος της γλωσσικής κατάρτισης και να εντοπιστούνε οι ανάγκες εκπαίδευσης που θα βοηθήσουνε στην αποτελεσματικότερη λειτουργία των ΜΚΟ και των κέντρων γλωσσικής κατάρτισης.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης του διετούς ευρωπαϊκού προγράμματος «Ανθρώπινα δικαιώματα στην πράξη: Τα ανθρώπινα δικαιώματα, ως μέρος της γλωσσικής κατάρτισης για την πρόληψη βίαιων πρακτικών που σχετίζονται με εγκλήματα τιμής στις κοινότητες», που αφορά στην εκπαίδευση στελεχών ΜΚΟ και κέντρων γλωσσικής κατάρτισης πάνω σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πιο συγκεκριμένα, σε θέματα αποτροπής βίαιων πρακτικών που σχετίζονται με εγκλήματα τιμής και διαπράττονται κατά των γυναικών, των νέων και των παιδιών. 

Στη συνέχεια του έργου, θα αναπτυχθεί εκπαιδευτικό υλικό στη χρήση του οποίου θα πραγματοποιηθεί εκπαίδευση των ανωτέρω στελεχών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Επιπλέον, στην ιστοσελίδα του προγράμματος (http://www.human-right.net/hrinpractice), θα δημιουργηθεί πλατφόρμα (φόρουμ) όπου Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις θα μπορούνε να ανταλλάσσουν ιδέες, εμπειρίες και τεχνικές, να συνεργάζονται αλλά και να προωθούνε τις δράσεις τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο.          

Ο εκπαιδευτικός οργανισμός «ΔΗΜΗΤΡΑ» συμμετέχει ως εταίρος στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Ανθρώπινα δικαιώματα στην πράξη», που συντονίζεται από το Σουηδικό οργανισμό FOLKUNIVERSITETET της Uppsala και στο οποίο συμμετέχουν οργανισμοί από 5 Ευρωπαϊκές χώρες: Σουηδία, Πορτογαλία, Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία και Ελλάδα. 

Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στην εκπαίδευση, μπορούν να επικοινωνήσουν με τον εκπαιδευτικό οργανισμό ΔΗΜΗΤΡΑ στο τηλέφωνο 2410 554026 ή στο e-mail: latsou@dimitra.gr.