«Δυο χρόνια σπείραμε και τώρα ήρθε ώρα να θερίσουμε». Με αυτή τη γλαφυρή φράση κατέληξε ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, ολοκληρώνοντας της ομιλίας του στο κατάμεστο από κόσμο Δημοτικό Ωδείο της Λάρισας. 

Ο δήμαρχος Λαρισαίων, παρουσίασε αναλυτικά έργα και δράσεις του Δήμου Λαρισαίων, που υλοποιήθηκαν από τη σημερινή δημοτική αρχή, μίλησε για τις προτεραιότητες που τέθηκαν στην αρχή της θητείας. ενώ περιέγραψε με οραματικό τρόπο στο σχέδιό του για τη Λάρισα αλλά και τις μεγάλες παρεμβάσεις στην πόλη, που έχουν δρομολογηθεί και θα υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια. 

Ειδικότερα, στην αρχή της ομιλίας του αναφέρθηκε στο γενικότερο περιβάλλον που επικρατούσε στην χώρα με την ανάληψη καθηκόντων από την σημερινή δημοτική αρχή καθώς και για την κατάσταση που παρέλαβε το δήμο Λαρισαίων.

Ο κ. Καλογιάννης τόνισε ότι συνεχίζουμε να διανύουμε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, τόσο για τη χώρα όσο και για την Αυτοδιοίκηση. «Ίσως την πιο δύσκολη των τελευταίων δεκαετιών», όπως τόνισε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η οικονομική κατάσταση του Δήμου Λαρισαίων την 1η Σεπτεμβρίου του 2014 ήταν καλή. 

Σημαντικό τμήμα της ομιλίας του δημάρχου Λαρισαίων, αφιερώθηκε στις κινήσεις που έγιναν για την εμπέδωση κλίματος απόλυτης διαφάνειας στη λειτουργία του Δήμου, όπως και στην επιμονή της δημοτικής αρχής για συμμετοχικότητα και διαβούλευση. 

Κομβικό ωστόσο στοιχείο της τοποθέτησης του κ. Καλογιάννη ήταν η αναφορά στην υλοποίηση της βασικότερης  προεκλογικής εξαγγελίας, κατά την προεκλογική περίοδο της άνοιξης του 2014, που αφορούσε στην στήριξη των πιο αδύνατων συμπολιτών μας και όσων χτυπήθηκαν από την παρατεταμένη οικονομική κρίση, τονίζοντας χαρακτηριστικά τα εξής:.

Πρώτο μέλημα μας η στήριξη των πιο αδύναμων

«Βασικός στόχος, και πρωταρχικό μέλημα  ήταν να υπάρξουν από την πρώτη στιγμή άμεσα μέτρα ανακούφισης των ευπαθών ομάδων της πόλης, σε συνδυασμό με την ενοποίηση των κοινωνικών δομών του Δήμου Λαρισαίων και τη διαμόρφωση -όσο ήταν δυνατόν- μιας ενιαίας αντίληψης για την έννοια της κοινωνικής πολιτικής» 

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην θέσπιση του Κοινωνικού Τιμολογίου για τα δημοτικά τέλη και τη ΔΕΥΑΛ και συμπλήρωσε πως ήταν ιδιαίτερα επιτυχής η λειτουργία Συμβουλευτικού Σταθμού, ως την καρδιά των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου, τονίζοντας πως περισσότεροι από 10.000 συμπολίτες εξυπηρετήθηκαν κατά τον 1,5 χρόνο λειτουργίας. 

Σε ότι αφορά επίσης την Κοινωνική Πολιτική, ο δήμαρχος  Λαρισαίων έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της λειτουργίας των Παιδικών Σταθμών,  στην αύξηση των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης για τα Παιδιά, καθώς και στην αναδιοργάνωση του Κοινωνικού Παντοπωλείου και του Κοινωνικού Συσσιτίου, που έχουν υπερδιπλασιάσει τους δικαιούχους τους. Επίσης αναφέρθηκε στην δημιουργία και σταδιακή λειτουργία του Κέντρου Στήριξης Αστέγων καθώς και στις ιδιαίτερα σημαντικές δράσεις και πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο Δήμος για τα Άτομα με Αναπηρία, όπως  επαναλειτουργία του Λευκού Ταξί, η λειτουργία studio ηχογραφήσεων βιβλίων για άτομα με προβλήματα όρασης κλπ., ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε και για το πρόγραμμα «Η Πόλη που Μαθαίνει» 

Βεβαίως από την ομιλία του κ. Καλογιάννη δεν έλειψαν οι αναφορές για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος και τα μαθήματα ανθρωπιάς που παρέδωσε η πόλη.

Υλοποίηση έργων εντάσεως εργασίας

Σε ότι αφορά στα τεχνικά έργα τονίστηκε ότι από την αρχή της θητείας μας, αντιλαμβανόμενοι χρόνια προβλήματα, κυρίως συντηρήσεων δικτύων της πόλης, εντείναμε την προσπάθειά μας στοχεύοντας στους τομείς αυτούς, χρηματοδοτώντας έργα εντάσεως εργασίας (πχ. Οδοποιία, συντηρήσεις, ηλεκτροφωτισμός), με προϋπολογισμούς υπερδιπλάσιους άλλων ετών.

Ο κ. Καλογιάννης παρέθεσε ονομαστικά σειρά έργων και ολοκλήρωσε την αναφορά σε απολογιστικά και συγκριτικά στοιχεία  λέγοντας τα εξής: 

 Ο συνολικός εκτελούμενος προϋπολογισμός για τα έργα, μελέτες και προμήθειες, που χρηματοδοτούνται από ίδιους πόρους και ΕΑΤ, σύμφωνα με τα Τεχνικά Προγράμματα του 2015 και του 2016 ξεπερνά σε ύψος τα 14.500.000 ευρώ 

Τα συμβασιοποιημένα, έως σήμερα, έργα, μελέτες και προμήθειες της ίδιας κατηγορίας, είναι ύψους 6.000.000 ευρώ περίπου και αναμένεται, ως το τέλος του έτους 2016 να δημοπρατηθούν και να συμβασιοποιηθούν έργα προϋπολογισμού περίπου 1.500.000 ακόμη. 

Επίσης, τόνισε ο εκτελούμενος προϋπολογισμός της διετίας 2015 – 2016 είναι πάνω από διπλάσιος του αντίστοιχου προϋπολογισμού της διετίας 2013 – 2014, καθώς και ότι τα συμβατικά ποσά των έργων της διετίας 2015 – 2016 είναι κατά 25% υψηλότερα, έως σήμερα (Σεπτέμβριος 2016), και εκτιμάται πως θα είναι κατά 40% υψηλότερα, από αυτά της διετίας 2013 – 2014.

Συνεχίζοντας στα ζητήματα της Πολεοδομίας ο κ. Καλογιάννης τόνισε ότι το προσεχές διάστημα ολοκληρώνεται η διαδικασία συνολικής πλέον αξιολόγησης όλων των δεσμευμένων κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων, που προβλέπονται από το σχέδιο πόλης.

Από την καταγραφή και αξιολόγηση αυτή προκύπτουν σημαντικά συμπεράσματα, που μπορούν να βοηθήσουν την πολεοδομική κατάσταση της πόλης.

Ορισμένα από τα στοιχεία που ανέφερε καταδεικνύουν ότι η έκταση των δεσμευμένων χώρων που δεν έχουν απαλλοτριωθεί, μη συμπεριλαμβανομένων των ρυμοτομήσεων για διανοίξεις και διαπλατύνσεις οδών, ανέρχεται στα 380 στρ. περίπου, ενώ οι άρσεις που επιβάλλουν διαδικασίες τροποποίησης ή επανεπιβολής της ρυμοτομίας, σε συμμόρφωση δικαστικών αποφάσεων, ανέρχονται πλέον σε 120 περίπου περιπτώσεις.

Σε ότι αφορά στα ζητήματα της Αντιδημαρχίας Πρασίνου, ο δήμαρχος Λαρισαίων αναφέρθηκε στις εκτεταμένες εργασίες που έγιναν στο πλαίσιο της Βιοκλιματικής Ανάπλασης, αλλά και στις παρεμβάσεις στους κυκλικούς κόμβους της οδού Σανδράκη και της οδού Καράγιωργα. 

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο θέμα της διαχείρισης αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων, τονίζοντας ότι για πρώτη φορά στο Δήμο Λαρισαίων συντάσσεται μητρώο δεσποζόμενων ζώων, ενώ τόνισε ότι υπάρχει στενή και πολύ καλή συνεργασίας με τις ζωοφιλικές οργανώσεις.

Με επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 14 εκατ. η ΔΕΥΑΛ

Ιδιαίτερη και εκτενή αναφορά έκανε ο δήμαρχος και στη ΔΕΥΑΛ. ¨Όπως τόνισε χαρακτηριστικά στη διετία 2014- 2016 προγραμματίστηκαν  έργα συνολικού προϋπολογισμού 14.100.000 ευρώ με ίδιους πόρους.

«Μεγάλο μέρος του επενδυτικού προγράμματος της ΔΕΥΑΛ, τόνισε ο δήμαρχος Λαρισαίων  αφορά την αντικατάσταση του παλιού δικτύου ύδρευσης με παράλληλη πλήρη αποκατάσταση - ασφαλτόστρωση όλου του πλάτους των δρόμων όπου εκτελείται το  έργο αυτό. 

Έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και παραδίδεται μέχρι τέλους του έτους το αργότερο,  στις συνοικίες των Αγίων Σαράντα (Α’ φάση) και Χαραυγής (Α’ φάση) καθώς και του συνοικισμού του Κουλουρίου συνολικού προϋπολογισμού 3.700.000 ευρώ περίπου. 

Έχουμε υπογράψει συμβάσεις για την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης στην οδό Βόλου προϋπολογισμού 700.000 ευρώ και άμεσα μπαίνει εργολάβος.

 2017  - Δρομολογούνται Έργα 

Επίσης για το 2017 δρομολογούνται έργα όπως η αντικατάσταση του δικτύου  ύδρευσης στις συνοικίες του Σιδηροδρομικού Σταθμού, των Αμπελοκήπων και Ιπποκράτη καθώς και στην οδό Φαρσάλων προϋπολογισμού 3.700.000 ευρώ. Επίσης ολοκληρώθηκε η μελέτη για την αντικατάσταση του δικτύου στη συνοικία του Αγίου Γεωργίου προϋπολογισμού 3.000.000 ευρώ και στο υπόλοιπο των συνοικιών (β΄ φάση) Αγίων Σαράντα και Χαραυγής.  

Καταλήγοντας στην αναφορά του στη ΔΕΥΑΛ, ο δήμαρχος Λαρισαίων και πρόεδρος της Επιχείρησης, τόνισε με έμφαση ότι όποιες μεμονωμένες αστοχίες παρατηρούνται στο θέμα της διακοπής υδροδότησης σε ευάλωτους συμπολίτες θα διορθωθούν άμεσα.

Βελτιωμένη η καθαριότητα – Πολιτιστική Άνοιξη στη Λάρισα 

Σημαντική χαρακτήρισε και την προσπάθεια που κατέβαλε η δημοτική αρχή για την βελτίωση της καθαριότητας στην πόλη. 

Ειδικότερα τονίστηκε ότι  δρομολογήθηκε ένα επιπλέον πρόγραμμα αποκομιδής απορριμμάτων από τους πεζόδρομους του κέντρου της πόλης καθώς και ότι ενισχύθηκε σημαντικά ο οδοκαθαρισμός τόσο στο κέντρο όσο και στις συνοικίες. 

Αναφερόμενος στο χώρο του πολιτισμού, ο δήμαρχος Λαρισαίων τόνισε ότι η πόλη βιώνει συνθήκες πολιτιστικής άνοιξης.

Τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καλογιάννης : «Αυτά τα δύο  περίπου  χρόνια  από  τότε που αναλάβαμε, προσπαθήσαμε να χτίσουμε την κατάσταση στο χώρο  του πολιτισμού  στο δήμο  μας,  σχεδόν  από  την  αρχή.  

Θα μπορούσα να μιλάω για ώρες για τη σπουδαία δουλειά που έχει γίνει, απαριθμώντας και μόνο τις χιλιάδες εκδηλώσεις. 

 Μετατρέψαμε   το   Μύλο   του   Παππά,    ένα σημείο ιστορικής αναφοράς  για την πόλη, σε ένα πρότυπο κέντρο πολιτισμού, μέσω της αξιοποίησης  των  βιομηχανικών  χώρων   και των υποδομών, βάσει ανάλογων  ευρωπαϊκών μοντέλων.

Επίσης, σ΄ αυτά τα δυο χρόνια, η Δημοτική Πινακοθήκη – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, εξελίχθηκε σε ζωντανό κύτταρο  πολιτισμού στην πόλη. Και αυτό κυρίως εξαιτίας της μεγάλης συμμετοχής σας στις εκθέσεις, τις εκδηλώσεις και τις δράσεις της.»

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε βεβαίως και στην υπόθεση της διεκδίκησης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, σημειώνοντας πως   η προσπάθεια επέφερε οφέλη όπως η χάραξη της πολιτιστικής στρατηγικής, η καταγραφή και ο συντονισμός όλων των πολιτιστικών φορέων, αλλά και η απόδοση στην πόλη  των αποθηκών και έκτασης 220 στρεμμάτων από το ΕΘΙΑΓΕ. 

Πλούσιος είναι ο απολογισμός για τις δράσεις της αντιδημαρχίας Παιδείας και Νεολαίας, με πλούσιες δράσεις μέσω των Λεσχών Πολιτισμού, την ίδρυση βιβλιοθηκών και την αξιοποίηση των Πολιτιστικών Κέντρων  στις συνοικίες  Αγίου  Κωνσταντίνου και Αγίου Γεωργίου. 

Αθλητισμός

Σε ότι αφορά στον αθλητισμό ο κ. Καλογιάννης ανήγγειλε ότι τις επόμενες ημέρες θα τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία το Κολυμβητήριο της Νέας Πολιτείας καθώς και την ανακατασκευή 4 δημοτικών γηπέδων. Πρόκειται για γήπεδο στο Αθλητικό Κέντρο Μητσιμπόνα, στο Α’ πυρήνα της Νεάπολης, το Κουκουλίτσιος – Μουσιάρης και το Θεσσαλικό.  

Επίσης, αναφέρθηκε στη σύνταξη του Κανονισμού λειτουργίας των αθλητικών χώρων στο Δήμο Λαρισαίων καθώς και μείωση κατά 30% των τιμών για τους συλλόγους για τη χρήση των γυμναστηρίων των σχολείων. 

Το όραμα και οι μεγάλες παρεμβάσεις

Το κλείσιμο της ομιλίας του ο δήμαρχος το αφιέρωσε στον σχεδιασμό από εδώ και πέρα, δίνοντας οραματικά στοιχεία στην ομιλία του. Μίλησε για τον στρατηγικό σχεδιασμό της δημοτικής αρχής που έχει να κάνει με την καθιέρωση της Λάρισας ως πρώτου περιφερειακού πόλου ανάπτυξης στη χώρα, ενώ επανέλαβε ότι τα επόμενα χρόνια θα υλοποιηθούν και θα δρομολογηθούν έργα ύψους 40 εκατ ευρώ. 

Ειδικότερα, ο κ. Καλογιάννης μίλησε για τα όσο έχουν δρομολογηθεί για το Αρχαίο Θέατρο αλλά και για την απαλλοτρίωση του οικοδομικού τετραγώνου  που βρίσκεται μπροστά από το Μνημείο, αλλά και  για τον Αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που θα προκηρυχθεί εντός του μηνός, για τη διαμόρφωση της περιοχής από το Μνημείο και τον κοινόχρηστο χώρο που θα προκύψει,  αλλά για την ευρύτερη περιοχή του Φρουρίου και τη σύνδεσή του με το ποτάμι. 

Μίλησε για τα έργα που θα υλοποιηθούν μέσω ΕΣΠΑ από το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, (δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας, ποδηλατόδρομοι) αλλά και την ολοκλήρωση του Προσκηνίου Πολιτισμού (ΟΥΗΛ), για τον επικείμενο διεθνή διαγωνισμό για την αλλαγή 8.000 φωτιστικών σωμάτων του Δημοτικού φωτισμού, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας, για τη διεκδίκηση πόρων για το Μπεζεστένι και το Κονάκι Αβέρωφ κ.α.

Ο κ. Καλογιάννης, ολοκλήρωσε καταχειροκροτούμενος την ομιλία του,  αναφερόμενος  στο εγχείρημα της «Συμπαράταξης Λαρισαίων», σημειώνοντας με νόημα ότι «η Συμπαράταξη ένωσε και θα ενώσει ακόμα περισσότερους», υπογραμμίζοντας με έμφαση ότι ήταν και θα είναι Δήμαρχος όλων των Λαρισαίων, σε μια Λάρισας, της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης και της ανάπτυξης.