Κάθε χρόνο στις 23 Αυγούστου γιορτάζεται η Απόδοση της Κοίμησης της Θεοτόκου και η Εκκλησία κλείνει με την ίδια πανηγυρική διάθεση την Κοίμηση και τη Μετάσταση της Παναγίας, που τιμάται την 15 Αυγούστου. Ο λαός δίνει άλλο τόνο στη γιορτή και την αποκαλεί τα «Εννιάμερα της Παναγίας».

Με την ευκαιρία αυτή, άνθρωποι κάθε ηλικίας από τον Πυργετό και τα γύρω χωριά του δήμου Τεμπών, με κάθε μέσο έσπευσαν  ανήμερα των Εννιάμερων της Παναγίας στο εξωκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής, 2 χιλιόμετρα έξω από τον Πυργετό, στο δρόμο Πυργετό – Αιγάνης, για να προσκυνήσουν και να ευλογηθούν.

Την Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Ιερέας της ενορίας του Πυργετού π. Αλέξανδρος, με την συμμετοχή  του δημάρχου Τεμπών κ. Γιώργου Μανώλη, του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Κ. Κολλάτου, του αντιδημάρχου κ. Κ. Ζαρδούκα, των δημοτικών συμβούλων κ. κ. Αθ. Βλάχου, Δημ. Μαϊμάρη  και Αχ. Διψάνα , του προέδρου της Κοινότητας Πυργετού κ. Αθ. Λαϊνα , της τοπικής συμβούλου Πυργετού κας Βασιλικής Γιάνναρου, του τοπικού συμβούλου Αιγάνης κ. Κ. Δήμου, του αντιπροέδρου του ΔΟΠΑΠΕΠ  κ. Λ. Σωτηρίου και  πλήθους κόσμου.