Τη Γαλλοβελγική ταινία “Δύο Ημέρες, Μία Νύχτα” σε  σκηνοθεσία των Ζαν Πιέρ και Λικ Νταρντέν με τους Μάριον Κοτιγιάρ, Φαμπρίτσιο Ρονγκιόνε,Κατρίν Σαλέ, προβάλλει την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου στις 19:00 και στις 21:30, η Κινηματογραφική Λέσχη Λάρισας σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού στο Χατζηγιάννειο.  

Πολιτικά διεισδυτική και σκηνοθετικά αριστοτεχνική, η συγκινητικότερη ταινία των αδερφών Νταρντέν είναι ένα καίρια λιτό, ευθύβολο και απόλυτα επείγον κοινωνικό δράμα με μια αφοπλιστική Μαριόν Κοτιγιάρ. 

Η ταινία κέρδισε τις εντυπώσεις στο φεστιβάλ Καννών 2014, όπου διαγωνίστηκε για το Χρυσό Φοίνικα, ενώ το κύριο θέμα της περιστρέφεται γύρω από την πρόσφατη οικονομική κρίση στην Ευρώπη, συγκινώντας με τη βαθιά της ανθρωπιά. 

Η Σαντρά, μια εργαζόμενη μητέρα με προβλήματα κατάθλιψης, έχει στη διάθεσή της ένα Σαββατοκύριακο για να πείσει τους 16 συναδέλφους της να αλλάξουν γνώμη και να αποποιηθούν το μπόνους τους, όρο που έχει θέσει η εργοδοσία, ώστε να μη χάσει τη δουλειά της εκείνη. 

«Επί χρόνια σκεφτόμασταν να κάνουμε μια ταινία, για κάποιον που χάνει τη δουλειά του, εξαιτίας των συναδέλφων του. Το”Δύο Ημέρες, Μία Νύχτα” γεννήθηκε όταν σκεφτήκαμε τη Σάντρα και το Μανού, ένα ζευγάρι ενωμένο απέναντι στις αντιξοότητες. Η ταινία δεν είναι η μάχη ενός κακόμοιρου κοριτσιού απέναντι σε κακούς. Δεν κρίνουμε τους χαρακτήρες τους, ο καθένας από τους συναδέλφους της Σαντρά, έχει ένα καλό λόγο για την απάντηση που δίνει. Δεν υπάρχουν καλοί και κακοί. Δε μας ενδιαφέρει να βλέπουμε έτσι τον κόσμο.»

Λικ Νταρντέν

«Ήταν πολύ σημαντικό για εμάς, να παρουσιάσουμε έναν άνθρωπο, που περιθωριοποιήθηκε γιατί θεωρήθηκε αδύναμος. Η ταινία εξυμνεί το «μη αποδοτικό» χαρακτήρα, που βρίσκει τη δύναμη και το θάρρος να παλέψει μαζί με τον άνθρωπό του. Το γενικό πλαίσιο της ταινίας είναι η εμμονή με την αποδοτικότητα και ο βίαιος ανταγωνισμός μεταξύ συνεργατών, όχι μόνο στο Βέλγιο αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο.»

                                                                                                           Ζαν Πιέρ   Νταρντέν 

Δραματική 2014 | Έγχρωμη | Διάρκεια: 95' 

Γενική είσοδος 4 ευρώ