Αυτοψία πραγματοποίησε η μηχανικός της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Κατερίνα Μαλέκα στο κωδωνοστάσιο του Αγίου Χαραλάμπους, στην Κοινότητα Βασιλί.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας παρέλαβε την μελέτη της αποκατάστασης του καμπαναριού που εκπονήθηκε από τον Δήμο Φαρσάλων με ίδιους πόρους και θα την προωθήσει στο Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Θεσσαλίας προς έγκριση.

Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για ένα σημαντικό θρησκευτικό μνημείο της περιοχής, το οποίο χτίστηκε από τεχνίτες – πετράδες από την Πυρσόγιαννη των Ιωαννίνων και αποτελούσε μέχρι το 1954 έμβλημα και καύχημα για τους Βασιλιώτες καθώς και τοπόσημο για την ευρύτερη περιοχή. Οι λίθοι που χρησιμοποιήθηκαν μεταφέρθηκαν από το λατομείο που βρίσκεται στην περιοχή των Βρυσιών.

Το κωδωνοστάσιο κατέρρευσε μερικώς το 1954 την μέρα της γιορτής της Ζωοδόχου Πηγής από τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την περιοχή. Στην συνέχεια καθαιρέθηκαν και απομακρύνθηκαν τα ετοιμόρροπα τμήματα της ανωδομής του.

Με αποτέλεσμα να παραμείνει μέχρι σήμερα η πρώτη κατώτερη στάθμη του από το σύνολο των τεσσάρων. Παράλληλα διασώθηκε η καμπάνα της αρχικής κτήσης που χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα.

Στόχος της Δημοτικής Αρχής Φαρσάλων, είναι σύντομα να αποκατασταθεί και να επανέλθει στην αρχική, εμβληματική του μορφή.