Να προχωρήσει επιτέλους η ανακατασκευή των σεισμόπληκτων σπιτιών του Τυρνάβου, ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, κατά την συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης του Κόμματος στη Βουλή.

Τρία χρόνια μετά τον σεισμό, οι κάτοικοι της περιοχής διαπιστώνουν πως οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για χτίσιμο νέων σπιτιών και αποκατάσταση των ζημιών «ήταν λόγια του αέρα», υπογράμμισε ο Γ. Λαμπρούλης.

Η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει πως τα καινούργια σπίτια θα χτίζονταν με την κάλυψη του 80% του κόστους από το κράτος και το υπόλοιπο από άτοκο δάνειο. Ωστόσο, η τιμή της αποζημίωσης των 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό που είχε οριστεί, δεν φτάνει, λόγω των ανατιμήσεων στα οικοδομικά υλικά. Υπάρχουν δε πολλές περιπτώσεις που οι τράπεζες δεν αναγνωρίζουν τα άτοκα δάνεια που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση.

Ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, αφού καυχήθηκε για τα «νέα εργαλεία» αποκατάστασης, παραδέχθηκε πως υπάρχει πρόβλημα, το οποίο απέδωσε στις
«ελλείψεις και στα λάθη» στους φακέλους.

Ως προς τις ανατιμήσεις στα οικοδομικά υλικά, απέφυγε τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

«Δεν είναι ζωή στο κοντέινερ», του απάντησε ο βουλευτής του ΚΚΕ , τονίζοντας πως πρέπει να αναλάβει το κράτος αυτά τα ζητήματα και όχι να τρέχει ένας ηλικιωμένος να φτιάξει τον φάκελο. Όπως είπε, και εδώ η συνταγή που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι η «ατομική ευθύνη», δηλαδή «βρες τον τρόπο να τα λύσεις μόνο σου τα προβλήματα», όπως κάνει σε όλες τις φυσικές καταστροφές.